Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kat stinkt uit bek

Kat stinkt uit bek


Een kat heeft van nature niet een adem die door ons als lekker fris ervaren wordt. Dit nemen we graag voor lief. Soms merk je echter dat je kat opeens veel meer uit zijn bek stinkt dan voorheen of dat de geur echt heel erg is. Behalve dat het niet zo fris is als je kat uit zijn bek stinkt, kan het een belangrijke aanwijzing zijn voor problemen met het tandvlees en/of het gebit.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom stinkt de adem van je kat?

Het uit de bek stinken van een kat kan verschillende oorzaken hebben. Dat je kat uit zijn bek stinkt, kan te wijten zijn aan wat je kat gegeten heeft of als hij bijvoorbeeld net buiten is geweest. Maar het kan ook liggen aan het soort voer wat het dier krijgt of aan ongezond tandvlees. Slechte adem, ook wel halitose genoemd, is vaak het resultaat van ophoping van geur producerende bacteriën in de bek van je kat, longen of maagdarmkanaal. Aanhoudende vieze adem kan betekenen dat het dier een betere gebitsverzorging nodig heeft of dat er iets aan de hand is met de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Het probleem kan echter ook liggen bij de lever of de nieren. Dat je kat ineens uit de bek stinkt, betekent dat er in elk geval iets aan de hand is. De vraag is, wat dan precies?

Gebit kat en andere veel voorkomende oorzaken

Stinken uit de bek kan veroorzaakt worden doordat je kat ontstoken tandvlees heeft, maar de oorzaak kan ook van binnenuit komen. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts! Als je kat uit zijn bek stinkt, wees dan alert op het type geur en andere gedragsafwijkingen bij je kat. Dat je kat uit zijn bek stinkt, kan o.a. worden veroorzaakt door:

  • Diabetes: de geur kan zoetig zijn, maar ook naar aceton ruiken! De kat stinkt uit zijn bek en drinkt veel, plast veel en valt af.
  • Nierfalen: vaak stinken deze katten erg uit hun bek, naar ammoniak of gewoon vies. De kat valt dan ook vaak af. Ook drinkt en plast je kat veel. Meestal is de eetlust slecht.
  • Spijsverteringsproblemen: Wanneer het eten niet goed verteerd wordt kan de adem van je kat naar ontlasting gaan ruiken. Probiotica kan goed helpen bij spijsverteringsproblemen bij katten. Daarnaast is juiste voeding ook essentieel voor een goede spijsvertering.
  • Leverfalen: een rare geur en braken kan passen bij een leverstoornis. Vaak hebben ze een slechte eetlust, soms een dikke buik en gele oren/ogen of slijmvliezen.
  • Huidproblemen: waaronder ontstekingen van de lippen, kunnen een oorzaak zijn van slechte adem bij je kat.
  • Als je kat uit zijn bek stinkt, is er meestal sprake van gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij kat

Wist je dat 2 van de 3 katten ouder dan 3 jaar last krijgen van gebitsproblemen?
Zonder goede gebitsverzorging kan je kat last krijgen van ontstoken tandvlees. Dit kan naast pijn doen, tandverlies en infecties veroorzaken. Een infectie kan zich vanuit de bek verspreiden naar andere organen. Het tandvlees wordt gezwollen, rood en gevoelig. Het gaat makkelijk bloeden bij aanraking. Dit noemen we gingivitis. Uiteindelijk zal er weefsel- en botverlies zijn en gaan tanden los zitten. Dan noemen we het parodontitis. Parodontitis bij je kat is is tegenstelling tot gingivitis, niet omkeerbaar.

Tandsteen kat

Wanneer er voedselresten tussen de tanden van je kat blijven hangen kan er zich tandplak ophopen. Wanneer dit tandplak er al een tijdje zit en het niet verwijderd wordt door bijvoorbeeld gebitsreiniging bij je kat, kan er tandsteen ontstaan. Op tandsteen zal plak zich nog makkelijker vasthechten en kunnen bacteriën zich makkelijk vermeerderen.
De bacteriën in de tandsteen nestelen zich tussen tand en tandvlees bij de wortel. De bacteriën veroorzaken daar ontstekingen die zuren afgeven waardoor het glazuur van de tand wordt aangetast. Daardoor ontstaan er holtes waardoor nog meer bacteriën ontstaan. Het tandvlees gaat ontsteken, waardoor tanden los gaan staan. En in het ernstige geval ontstaat er pus in het wortelkanaal. Dit kan een zeer onaangename geur geven en je kat kan zelfs ziek worden!

Gebitsreiniging kat

Als tandsteen of tandvleesontsteking de oorzaak is, zal een gebitsreiniging bij je kat in veel gevallen nodig zijn. Mogelijk is een verandering van het dieet noodzakelijk. Vaak is na een gebitsreiniging van je kat preventieve zorg nodig om te voorkomen dat het probleem terugkeert. Dit kan bestaan uit tanden poetsen, het masseren van de wangen of speciale voeding.

Wat kunnen we als baasje doen?

Om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, kun je het beste de tanden van je kat regelmatig “poetsen”. Als je voorzichtig begint, lukt het zeker. Daarnaast kun je een natuurlijk middel gebruik dat ondersteunt bij een optimale gebitsverzorging. Zo’n middel pakt de slechte mondbacteriën aan, verbetert de conditie van het tandvlees en is effectief tegen tandsteen en tandplak. Het zorgt er ook voor dat je kat veel minder uit de bek gaat stinken.

Door het poetsen te koppelen aan een beloning, zal je kat het minder erg vinden dat zijn tanden worden gepoetst. Denk bijvoorbeeld aan een beetje van zijn favoriete blikvoer, of een ander snackje. Vlak voor je de beloning geeft, kun je een klein beetje Gebit in Balans, of tandpasta voor katten op je vinger doen en dit voorzichtig op de tandvlees en/of tanden aanbrengen. Herhaal dit elke dag gedurende minimaal 1 week, om je kat te laten wennen aan dit nieuwe ritueel. Je kunt het beste de lippen van je kat wat naar achter duwen zonder de bek te openen. Probeer niet te veel te bewegen met de borstel. Het enige dat telt, is dat de tandplak bij je kat zich niet vasthecht aan de tanden!

Houd het gebit van je kat altijd bij

Het is belangrijk het gebit van je kat tenminste 1x per jaar te (laten) controleren. Als het gebit al is aangetast, is een gebitsreiniging van je kat bij de dierenarts nodig. Preventief kun je eventueel speciaal algenpoeder over het eten doen, om tandsteenvorming te verminderen. Sommige katten laten het masseren van het tandvlees van buitenaf wel toe. Je raakt dan niet de tanden aan, maar wrijft over de buitenkant van de bek. Dit zorgt er ook voor dat tandplak zich minder snel kan hechten.

Geef je kat de juiste voeding

Goede voeding is van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Dat is geen nieuws maar toch wordt dit vaak genegeerd en verzaken we vaak de link te leggen met de adem van je kat. Natuurlijk is de juiste voeding belangrijk voor de algehele gezondheid zodat de cellen van jouw kat de juiste voedingsstoffen krijgen, wat aandoeningen en ziektes kan voorkomen, maar er bestaat ook een directe link tussen voeding en de adem van jouw kat. Verkeerde voeding kan leiden tot spijsverteringsproblemen wat weer kan zorgen voor een serieus stinkende adem.

Zorg voor een gezonde balans

Omdat voorkomen beter is dan genezen bieden we bij Organimal verschillende kruidensupplementen die het in balans zijn van je kat ondersteunen. Onze biologische Zeewier voor katten ondersteunt het milieu in de bek van jouw kat optimaal. Dit kan jouw kat zeer veel ellende op termijn besparen en de kat stinkt niet langer uit zijn bek. Een gezonde kat is een blije kat en als onze katten blij zijn, zijn wij dat ook, toch?