Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Bloed bij ontlasting kat

Bloed bij ontlasting kat


Wat kun je doen?
Soms is jouw kat niet helemaal zichzelf, maar is het niet duidelijk wat er nou precies met het beestje aan de hand is. Door een goed kijkje te nemen naar de ontlasting van jouw dier, kun je er binnen no-time achter komen wat het beestje mankeert. Zo duidt bloed bij de ontlasting van een kat vaak op een onderliggend probleem. Dit is hartstikke vervelend en vaak op pijnlijk voor het dier, maar gelukkig hebben wij allerlei tips en trucs om je te adviseren op dit gebied. Zo lees je op deze pagina onder andere waar bloed in de ontlasting mee gepaard kan gaan en waar dit door veroorzaakt kan worden. Heb jij al bloed in de ontlasting bij jouw kat gevonden? Ook dan kunnen wij je helpen. Je leest hier namelijk ook wat je zelf kunt doen als jouw kat last heeft van bloed in de ontlasting, maar ook wanneer het tijd is om een dierenarts in te schakelen.

Kat of kitten bloed bij ontlasting

De normale ontlasting van een kat is stevig van vorm en bruin van kleur. Als het beestje kampt met een ziekte of infectie kan dit ook effect hebben op de ontlasting. Zo hebben katten wel eens last van diarree, of juist constipatie. Een ander teken van een ziekte bij de kat is bloed in de ontlasting. Dit bloed in de ontlasting bij een kat is meestal helderrood in kleur en vaak ook slijmerig van textuur. Een ander symptoom dat regelmatig gepaard gaat met het bloed is de frequentie van het ontlasten. Een kat met bloed in de ontlasting poept vaak regelmatiger dan een gezonde kat. Ook kan het zo zijn dat de kat pijn heeft bij en moeite heeft tijdens de ontlasting. Bloed in de ontlasting bij een kat is een veelvoorkomend probleem, en hoeft niet altijd te duiden op iets ernstigs. Het is dan ook belangrijk om op te letten op andere symptomen die gepaard kunnen gaan met het bloeden, zoals:

  • Frequent urineren
  • Diarree
  • Braken
  • Lusteloosheid
  • Extreme dorst
  • Verlies van eetlust/gewichtsverlies

Heeft jouw kat of kitten naast bloed bij de ontlasting ook nog eens last van één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Zo is bijvoorbeeld de kattenziekte is een gevaarlijke virale en besmettelijke aandoening van het maag-darmkanaal. Hierbij is er vaak sprake van hevige buikpijn, bloederige diarree, braken en uitdroging. Wanneer het niet behandeld wordt is de kans op overlijden zeer groot. Vooral bij kittens.

Oorzaken van bloed bij de ontlasting van een kat

Bloed bij de ontlasting van een kat kan ontzettend veel oorzaken hebben. Heeft jouw kat bloed in de ontlasting, dan is er nog geen reden tot paniek. Houd jouw poezebeest altijd goed in de gaten en let op andere symptomen, en neem in geval van twijfel direct contact op met de dierenarts. Een aantal oorzaken van bloed bij de ontlasting van een kat zijn:

  • Een ontsteking aan de dikke darm. Dit is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting bij een kat. Een ontsteking aan de dikke darm kan worden veroorzaakt door een darmparasiet, zoals giardia of tritrichomonas.
  • Stollingsstoornis. Bij een stollingsstoornis verdikt het bloed niet en droogt deze niet op. Daarom kan een klein wondje in of rondom de anus al gauw veel bloed in de ontlasting veroorzaken.
  • Vreemde objecten. Als de kat een vreemd voorwerp heeft gegeten, kan dit beschadiging brengen aan de darm en/of anus. Dit wordt een wondje, waar bloed uitkomt dat in de ontlasting zichtbaar is.
  • Constipatie. Bij constipatie moet de kat vaak heel hard persen om te ontlasten. Deze harde ontlasting kan de anus en het darmkanaal ook beschadigen, waarbij in sommige gevallen bloed vrijkomt. Constipatie wordt veelal veroorzaakt door een probleem met de voeding. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je kat door middel van de juiste voeding alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar ook stress kan invloed op de poep van jouw kat hebben.
  • Kattenziekte. Dit is een ernstige virale infectie waar katten aan kunnen lijden. De infectie gaat meestal gepaard met braken, uitdroging en bloederige diarree. Lijdt jouw kat aan één of meerdere van deze symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
  • Ontstoken anaalklieren. De anaalklieren bevinden zich aan beide kanten van de anus. Één of beide klieren kunnen ontstoken raken, wat er ook voor kan zorgen dat jouw kat bloed in de ontlasting heeft.
  • Darmpoliepen of tumor in de darmen. Tumoren of darmpoliepen komen vooral bij oudere dieren voor. Daarom is het belangrijk om bij bloed in de ontlasting van een oudere kat extra alert te zijn.
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Bloed bij ontlasting, maar de kat lijkt niet ziek- wat nu?

In de een aantal gevallen gaat bloed in de ontlasting gepaard met andere symptomen, zoals braken of lusteloosheid. Toch kan het zijn dat er sprake is van bloed bij de ontlasting, maar dat de kat niet ziek lijkt. In dat geval is de kans op een infectie of ziekte klein. Het is waarschijnlijker dat er sprake is van een wondje in de anus of het darmkanaal, dat tijdens het ontlasten open gaat en waar bloed uitkomt. Ook kan het zijn dat jouw kater kampt met constipatie. In dat geval kan het verstandig te zijn om te wisselen van voeding. Heeft de kat bloed in de ontlasting gedurende een langere tijd, maar heeft ie verder geen last van andere symptomen? Dan is het verstandig om toch contact op te nemen met je dierenarts, om de oorzaak van het bloed te achterhalen en te behandelen.

Optimale darmverzorging van jouw kat

Een goede darmgezondheid kan enorm veel problemen voorkomen of verhelpen. Wanneer de darmen van jouw kat niet in orde zijn, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te helpen. Natuurlijk is stress een grote trigger van fysiek ongemak. Dus een rustige ontspannen kat is zeker iets om te ambiëren. Daarnaast zijn er wat producten die zeer goed kunnen helpen bij darmproblemen. Zo is een goede probiotica natuurlijk een aanrader bij darmproblemen. Dit helpt de darmbacteriën in balans te brengen wat enorm veel voordelen met zich mee brengt. Denk aan betere ontlasting, betere vertering van het voedsel, en natuurlijk een betere algehele weerstand en immuniteit. Ook zeewier heeft een goede werking op de darmflora van jouw kat. Met meer dan 70 vitaminen en mineralen en 21 aminozuren krijgt jouw kat een geweldige ondersteuning van zijn gezondheid. Organimal Zeewier Bio is hoge kwaliteit biologisch zeewier dat de darmen van jouw kat prima kan ondersteunen. Niet alleen is het goed voor de darmen maar ook het gebit zal profiteren van dit product. Een ander fantastische aanvulling voor de darmen van jouw kat is Organimal Collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en helpt bij het herstellen van darmwand wanneer deze beschadigd is. Dit komt vanwege de L-glutamine in collageen, wat een aminozuur is dat de darmcellen repareert. P.s. Veel voedselallergieën hebben hun oorzaak in beschadigde darmen.  Daarnaast heeft collageen een goede werking op gewrichten, huid en vacht, spieren en nog veel meer.

Wat te doen als jouw kat bloed in de ontlasting heeft

Bloed in de ontlasting is heel vervelend voor een kat, maar hoeft gelukkig niet altijd te duiden op een ernstige ziekte of infectie. Als jouw kat naast bloed in de ontlasting ook last heeft van andere symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan namelijk medicijnen uitschrijven indien er sprake is van een ontsteking of infectie, maar kan ook advies geven over voedsel of indien nodig bloedonderzoek uitvoeren om de oorzaak van het bloeden te achterhalen. Zoals gezegd raden wij bij Organimal altijd de juiste vitamines en voedingssupplementen aan zoals onze probiotica om de darmen van jouw kat weer zo gezond mogelijk te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan wat jouw kat momenteel eet. Verkeerde voeding kan zeker leiden tot darmontstekingen en andere problematiek. Zaken zoals granen, kunstmatige geur, kleur- en smaakstoffen kunnen veel schade aan een kattenlichaam aanrichten en aan de darmen in bijzonder. De juiste voeding is onontbeerlijk voor jouw kat.  Heb je nog vragen over bloed in de ontlasting bij een kat? Neem dan gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen over bloed bij de ontlasting van je kat


Wat is het verschil tussen bloed in de ontlasting en bloed aan de ontlasting?

Bloed in de ontlasting is doorgaans afkomstig uit de maag of darmen en wordt gemengd met de ontlasting. Dit kan leiden tot een rode of bruine verkleuring van de ontlasting. Bloed aan de ontlasting is afkomstig uit de anus of rectum en kan zichtbaar zijn als strepen of druppeltjes op de ontlasting.


Wat zijn de risico’s van het niet behandelen van bloed in de ontlasting bij mijn kat?

Onbehandeld bloed in de ontlasting kan leiden tot verschillende complicaties, afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke complicaties zijn:

  • Uitdroging
  • Bloedarmoede
  • Gewichtsverlies
  • Darmverstopping
  • Ontsteking van de darmen

Is er een verband tussen voeding en bloed in de ontlasting bij katten?

Ja, hier kan zeker een verband zijn. Voedselallergieën of -intoleranties kunnen leiden tot darmontsteking en bloed in de ontlasting. Het is belangrijk om je kat een voeding te geven die geschikt is voor zijn leeftijd en gezondheidstoestand.