Bloed bij ontlasting kat Featured Image

Bloed bij ontlasting kat

Soms is jouw kat niet helemaal zichzelf, maar is het niet duidelijk wat er nou precies met het beestje aan de hand is. Door een goed kijkje te nemen naar de ontlasting van jouw dier, kun je er binnen no-time achter komen wat het beestje mankeert. Zo duidt bloed bij de ontlasting bij een kat vaak op een onderliggend probleem. Dit is hartstikke vervelend en vaak op pijnlijk voor het dier, maar gelukkig hebben wij allerlei tips en trucs om je te adviseren op dit gebied. Zo lees je op deze pagina onder andere waar bloed in de ontlasting mee gepaard kan gaan en waar dit door veroorzaakt kan worden. Heb jij al bloed in de ontlasting bij jouw kat gevonden? Ook dan kunnen wij je helpen. Je leest hier namelijk ook wat je zelf kunt doen als jouw kat last heeft van bloed in de ontlasting, maar ook wanneer het tijd is om een dierenarts in te schakelen.

Hulp nodig bij bloed in de ontlasting van je kat? Bel 050 211 54 54 of klik hier om je vraag te stellen.

 

Kat of kitten bloed bij ontlasting

De normale ontlasting van een kat is stevig van vorm en bruin van kleur. Als het beestje kampt met een ziekte of infectie kan dit ook effect hebben op de ontlasting. Zo hebben katten wel eens last van diarree, of juist constipatie. Een ander teken van een ziekte bij de kat is bloed in de ontlasting. Dit bloed in de ontlasting bij een kat is meestal helderrood in kleur en vaak ook slijmerig van textuur. Een ander symptoom dat regelmatig gepaard gaat met het bloed is de frequentie van het ontlasten. Een kat met bloed in de ontlasting poept vaak regelmatiger dan een gezonde kat. Ook kan het zo zijn dat de kat pijn heeft bij en moeite heeft tijdens de ontlasting. Bloed in de ontlasting bij een kat is een veelvoorkomend probleem, en hoeft niet altijd te duiden op iets ernstigs. Het is dan ook belangrijk om op te letten op andere symptomen die gepaard kunnen gaan met het bloeden, zoals:

 • Frequent urineren
 • Diarree
 • Braken
 • Lusteloosheid
 • Extreme dorst
 • Verlies van eetlust/gewichtsverlies

Heeft jouw kat of kitten naast bloed bij de ontlasting ook nog eens last van één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Zo is bijvoorbeeld de kattenziekte is een gevaarlijke virale en besmettelijke aandoening van het maag-darmkanaal. Hierbij is er vaak sprake van hevige buikpijn, bloederige diarree, braken en uitdroging. Wanneer het niet behandel wordt is de kans op overlijden zeer groot. Vooral bij kittens.

Lees ook:

Oorzaken van bloed bij de ontlasting van een kat

Bloed bij de ontlasting van een kat kan ontzettend veel oorzaken hebben. Heeft jouw kat bloed in de ontlasting, dan is er nog geen reden tot paniek. Houd jouw poezebeest altijd goed in de gaten en let op andere symptomen, en neem in geval van twijfel direct contact op met de dierenarts. Een aantal oorzaken van bloed bij de ontlasting van een kat zijn:

 • Een ontsteking aan de dikke darm. Dit is de meest voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting bij een kat. Een ontsteking aan de dikke darm kan worden veroorzaakt door een darmparasiet, zoals giardia of tritrichomonas.
 • Stollingsstoornis. Bij een stollingsstoornis verdikt het bloed niet en droogt deze niet op. Daarom kan een klein wondje in of rondom de anus al gauw veel bloed in de ontlasting veroorzaken.
 • Vreemde objecten. Als de kat een vreemd voorwerp heeft gegeten, kan dit beschadiging brengen aan de darm en/of anus. Dit wordt een wondje, waar bloed uitkomt dat in de ontlasting zichtbaar is.
 • Constipatie. Bij constipatie moet de kat vaak heel hard persen om te ontlasten. Deze harde ontlasting kan de anus en het darmkanaal ook beschadigen, waarbij in sommige gevallen bloed vrijkomt. Constipatie wordt veelal veroorzaakt door een probleem met de voeding. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je kat door middel van de juiste voeding alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar ook stress kan invloed op de poep van jouw kat hebben.
 • Kattenziekte. Dit is een ernstige virale infectie waar katten aan kunnen lijden. De infectie gaat meestal gepaard met braken, uitdroging en bloederige diarree. Lijdt jouw kat aan één of meerdere van deze symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
 • Ontstoken anaalklieren. De anaalklieren bevinden zich aan beide kanten van de anus. Één of beide klieren kunnen ontstoken raken, wat er ook voor kan zorgen dat jouw kat bloed in de ontlasting heeft.
 • Darmpoliepen of tumor in de darmen. Tumoren of darmpoliepen komen vooral bij oudere dieren voor. Daarom is het belangrijk om bij bloed in de ontlasting van een oudere kat extra alert te zijn.

Bloed bij ontlasting, maar de kat lijkt niet ziek- wat nu?

In de een aantal gevallen gaat bloed in de ontlasting gepaard met andere symptomen, zoals braken of lusteloosheid. Toch kan het zijn dat er sprake is van bloed bij de ontlasting, maar dat de kat niet ziek lijkt. In dat geval is de kans op een infectie of ziekte klein. Het is waarschijnlijker dat er sprake is van een wondje in de anus of het darmkanaal, dat tijdens het ontlasten open gaat en waar bloed uitkomt. Ook kan het zijn dat jouw kater kampt met constipatie. In dat geval kan het verstandig te zijn om te wisselen van voeding. Heeft de kat bloed in de ontlasting gedurende een langere tijd, maar heeft ie verder geen last van andere symptomen? Dan is het verstandig om toch contact op te nemen met je dierenarts, om de oorzaak van het bloed te achterhalen en te behandelen.

Wat te doen als jouw kat bloed in de ontlasting heeft

Bloed in de ontlasting is heel vervelend voor een kat, maar hoeft gelukkig niet altijd te duiden op een ernstige ziekte of infectie. Als jouw kat naast bloed in de ontlasting ook last heeft van andere symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan namelijk medicijnen uitschrijven indien er sprake is van een ontsteking of infectie, maar kan ook advies geven over voedsel of indien nodig bloedonderzoek uitvoeren om de oorzaak van het bloeden te achterhalen. Verder raden wij bij Organimal altijd de juiste vitamines en voedingssupplementen aan om de weerstand van jouw kat zo sterk mogelijk de houden. Heb je nog vragen over bloed in de ontlasting bij een kat? Neem dan gerust contact met ons op!

Hulp nodig bij bloed in de ontlasting van je kat? Bel 050 211 54 54 of klik hier om je vraag te stellen.

 

 • Alleen het beste uit de natuur
 • 100% Tevredenheidsgarantie
 • Deskundig dierenartsadvies

Ontdek de natuursupplementen van Organimal

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.