Ontstoken tandvlees kat (gingivitis)
Zo handel je
Als je kat last heeft van ontstoken tandvlees, kan dat ontzettend pijnlijk voor je lieve huisdier zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je kat pijn heeft – gelukkig kan je als baasje best wat dingen doen om de pijn van het ontstoken tandvlees bij je kat te verzachten. Dan is het allereerst natuurlijk wel belangrijk dat je de symptomen van het ontstoken tandvlees kunt herkennen en weet wat je daarna kan doen. Ook om ontstoken tandvlees bij je kat in de toekomst te voorkomen, wel zo fijn. In dit artikel lees je alles over hoe je kunt handelen bij ontstoken tandvlees bij je kat.
Ontstoken tandvlees kat zelf behandelen
Je wilt het liefste zo snel mogelijk korte metten maken bij ontstoken tandvlees bij katten. Als je – net zoals wij – meer voelt voor een natuurlijke benadering van het behandelen van ontstoken tandvlees, kun je als baasje zelf veel doen om de problemen bij je kat te verlichten. We vertellen je graag alles over ontstoken tandvlees bij katten én je hoe je ontstoken tandvlees bij je kat zelf kunt behandelen.
Straks lees je alles over de symptomen van ontstoken tandvlees bij katten en de oorzaken hiervan, maar eerst willen we je meer vertellen over het ontstoken tandvlees zelf. Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis (oftewel, tandvleesontsteking) genoemd. Je kunt dit gelukkig als baasje zelf vrij makkelijk behandelen: een goede mondhygiëne is hierin essentieel. We geven je verderop in dit artikel meer tips over het zelf behandelen van pijnlijk tandvlees bij je huisdier. Het is erg belangrijk om echt iets aan ontstoken tandvlees te doen, want naast dat je kat er veel pijn van kan hebben en minder kan gaan eten door deze pijn, kan ontstoken tandvlees ook overgaan in het zogenoemde parodontitis: door deze grote ontsteking kunnen uiteindelijk tanden en kiezen uit het gebit van je kat gaan vallen. Ook is het zo dat de bacteriën die zich vermeerderen in het tandvlees in andere delen van het lichaam terecht kunnen komen, bijvoorbeeld in de organen van je kat. Dat is natuurlijk het laatste dat je wilt!
Ontstoken tandvlees kat, de symptomen
Weet je niet zeker of je kat last heeft van ontstoken tandvlees? Ontstoken tandvlees kent verschillende symptomen. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je in één opslag kunt zien welke klachten je kat heeft die horen bij dit vervelende ontstoken tandvlees. Uiteraard is altijd aan te raden om naar de dierenarts te gaan voor een diagnose.
Symptomen van ontstoken tandvlees:
- Veel pijn, bijvoorbeeld bij het eten of het op een andere manier openen van de bek
- Een slecht humeur, ander gedrag dan normaal
- Een stinkende bek
- Kwijlen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Rood en/ of bloedend tandvlees
- Wrijven en schuren langs de kop
- Schreeuwen bij de voederbak
- Slijm tussen de tanden als de bek opengaat
Mocht je kat last hebben van deze symptomen dan is het een goed idee om (extra) veel zorg te besteden aan de mondhygiëne van je kat en om een bezoekje aan de dierenarts te doen. Die kan helpen bij het kijken naar de oorzaak van dit ontstoken tandvlees bij je kat.
Tips ontstoken tandvlees kat
Misschien vraag jij je bij ontstoken tandvlees van je kat af wat te doen. Het is dan handig om eerst de oorzaak van het ontstoken tandvlees bij je kat te achterhalen. Daarna kun je aan de slag met onze tips voor het ontstoken tandvlees van je kat.
Oorzaken van ontstoken tandvlees
De mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees kunnen uiteenlopen. Vaak ligt het aan problemen in de bek van je kat, zoals overmatig tandplak en tandsteen. Ook kunnen afgebroken tanden een oorzaak zijn van ontstoken tandvlees. Maar er zijn oorzaken te vinden die buiten de bek van je kat plaatsvinden: een verminderde weerstand (door bijvoorbeeld een ziekte als kattenaids), een allergische reactie op bijvoorbeeld voeding of de overgevoeligheid daarvoor of nierproblemen. Soms is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor ontstoken tandvlees bij je kat. Best lastig, dus bezoek de dierenarts voor meer informatie!
Een goede mondhygiëne
Een manier om ontstoken tandvlees te voorkomen bij je huisdier is door het gebit van je kat goed schoon te houden. Dat kan bijvoorbeeld door de tanden en kiezen van je kater of poes te poetsen. Er zijn namelijk speciale tandenborstels én tandpasta voor katten verkrijgbaar, waarmee je de tanden van je kat goed schoon kunt houden. Controleer het gebit van je kat ook regelmatig op onregelmatigheden of tandsteen. Een tip: als je een kitten hebt, laat hem of haar dan wennen aan het controleren van de mond. Veel katten vinden dit namelijk niet erg prettig: als jij je kleine katje daaraan laat wennen, zorgt dat voor veel gemak in de toekomst. Wel zo handig. Voor de wat oudere katten kun je je huisdier rustig laten wennen aan het poetsen van de tanden. Wanneer je kat tandsteen heeft kun je het laten verwijderen door een dierenarts zodat bacteriën geen kans krijgen.
Ontstoken tandvlees kat homeopathie
In sommige gevallen wordt ontstoken tandvlees bij een kat direct behandeld met heftige medicatie, zoals corticosteroïden. Wij staan voor een behandeling met natuurlijke middelen, omdat chemische medicatie heftige bijwerkingen kunnen hebben. De chemische medicatie is wat ons betreft echt een laatste redmiddel wanneer het op de natuurlijke manier niet lukt. Gelukkig is het ontstoken tandvlees bij je huisdier prima te behandelen met homeopathie – zo kun je de pijn van je kat verlichten en ervoor zorgen dat dat vervelende ontstoken tandvlees niet meer terugkomt. Zo kan een kat al gauw weer zijn of haar normale (harde) brokjes eten, komt hij of zij weer op een normaal gewicht en zullen ook de andere vervelende symptomen die gepaard gaan met het ontstoken tandvlees al gauw verdwijnen. Als je bij ontstoken tandvlees van je kat dus niet weet wat te doen, is homeopathie een uitstekende oplossing. Zoek een homeopatisch genezer voor meer advies en hulp. ok zijn er verschillende natuurlijke producten zoals propolis, colloïdaal zilver of Bio Zeewier te krijgen die je op het tandvlees van je kat kunt aanbrengen. De proplis en het zilverwater werken ontstekingsremmend doordat ze een antibacteriële en anti virale werking hebben. Het zeewier heeft juist een probiotische werking en zorgt voor de goede bacteriën in de bek.
Houd de weerstand van je kat hoog
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de weerstand van de kat hoog is. Op deze manier kan het lichaam zichzelf beter beschermen tegen allerlei ongewenste bacteriën. Een goede aanvulling in de vorm van vitaminen en probiotica is dan ook aan te bevelen.
Bij ontstoken tandvlees kan je kat flink veel pijn hebben. Gelukkig hoef je als baasje niet machteloos toe te kijken, want als je de symptomen van ontstoken tandvlees herkent en weet wat de oorzaak is, kun je al gauw verlichting van de pijn geven door het gebruik van natuurlijke middelen. Ook kun je ontstoken tandvlees en de vervelende gevolgen daarvan, zoals parodontitis, voorkomen door een goede mondhygiëne van je kat te behouden. Na het lezen van dit artikel weet je alles van ontstoken tandvlees bij je kat en hoe je in deze situatie moet handelen. Zo kun je genieten van een vrolijk huisdier, die geen pijn heeft!
Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees bij katten
Kan ik zelf mijn kat helpen met ontstoken tandvlees?
Ja, je kunt je kat helpen bij ontstoken tandvlees door het gebit van je kat te behandelen met natuurlijke producten zoals propolis, colloïdaal, zilver of zeewier. Ook het zeer voorzichtig poetsen van de tanken kan helpen. Tandplak en ophopende bacteriën kunnen tandvleesontsteking veroorzaken. Door het gebit van je kat regelmatig te poetsen, kun je de tanden reinigen en de ontsteking verminderen.
Is er speciale voeding voor katten met ontstoken tandvlees?
Ja, er is speciale voeding voor katten met ontstoken tandvlees. Deze voeding is zacht en bevat ingrediënten die helpen om tandplak te verminderen en de ontsteking te remmen. Je kunt ook natvoer voor de kat aanvullen met zeewier vanwege de probiotisch werking van het zeewier.
Kan ontstoken tandvlees leiden tot andere gezondheidsproblemen?
Ja, ontstoken tandvlees kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals:
- Parodontitis: Dit is een ernstige ontsteking van het tandvlees die kan leiden tot botverlies en het uitvallen van tanden.
- Infecties: Bacteriën uit de mond kunnen via de bloedbaan naar andere organen in het lichaam reizen en daar infecties veroorzaken.
Hart- en nierproblemen: Studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen tandvleesaandoeningen en hart- en nierproblemen bij katten.