Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kat ontvlooien

Kat ontvlooien


Geen enkel probleem!
Elke katteneigenaar ziet er weer tegenop: De kat ontvlooien. Het is een vervelend klusje dat toch echt moet gebeuren, want vlooien kunnen best wat schade aanrichten aan de huid van je geliefde huisdier. Naast dat het enorm jeukt, en voor overlast in huis kan zorgen, kan bijvoorbeeld ook bloedarmoede veroorzaakt worden door deze kleine vervelende beestjes. Gelukkig hoeft ontvlooien van je kat geen gedoe meer te zijn. Weten hoe? In dit artikel vertellen we je alles over het ontvlooien van je kat!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Je kat ontvlooien, hoe werkt dat?

Vlooien bij katten komen helaas best vaak voor: daarom is het een goed idee om regelmatig een vlooiencontrole bij je huisdier te doen. Het ontvlooien van je kat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, als je maar goed weet wat je kat ontvlooien precies inhoudt.

Waarom je kat ontvlooien zo belangrijk?
Vlooien kun heel wat narigheid aanrichten. Door de ontzettende jeuk kan je kat zichzelf helemaal kapotbijten of krabben en zelfs gedragsproblemen ontwikkelen. Een heftige vlooieninfectie kan ook zorgen voor bloedarmoede. Daarbij gaan vlooien vaak gepaard met de lintworm: jij of de andere leden in je gezin kunnen ook besmet raken. En in het geval dat je kat een vlooienallergie heeft is het natuurlijk helemaal rampzalig. Trouwens, je wil natuurlijk echt geen plaag in huis. En zo’n vlooienplaag ontwikkelt zich al snel: wist je dat een vlo binnen negentig dagen meer dan 2000 eitjes kan leggen? Snel weg met die vlooien, dus!

De vlooiencontrole
Met een speciale vlooienkam kun jij je kat controleren op vlooien. Ga met het kammetje door de vacht van je kat en kijk goed tussen de tanden van de kam. Zie je een vlo of kleine, zwarte puntjes? Dat laatste kan de ontlasting van de vlooien zijn. Om zeker van je zaak te zijn, kun je de vlooienkam afvegen aan een licht gekleurde, vochtige doek. Kleuren de zwarte puntjes rood? Dat is het bloed in de vlooienpoep – je hebt dan dus zeker met vlooien te maken, helaas, en zal je kat moeten gaan ontvlooien. Een witte doek onder de kat neerleggen zorgt ervoor dat de vlooien(poep) beter opvalt.

Buiten- en binnenkat ontvlooien
Ondanks dat katten die buiten komen een groter risico op besmetting lopen moet je soms ook een binnenkat ontvlooien. Dat lijkt misschien wat tegenstrijdig, want een kat die alleen binnen leeft of alleen toegang heeft tot een afgesloten buitenruimte heeft natuurlijk weinig kans op vlooien, zou je denken – dieren krijgen toch alleen vlooien door andere dieren? Niets is minder waar, want jij kunt bijvoorbeeld ook de eitjes van de vlooien mee in huis nemen. Onder je schoenen, bijvoorbeeld, of in je kleding. Daarom is het toch goed om het zekere voor het onzekere te nemen en eens in de zo veel tijd je binnenkat te ontvlooien.

Je huis ontdoen van vlooien
Het is een beetje een naar idee, maar wel de waarheid: de vlooien zitten niet alleen op de huid van je kat, maar in je hele huis. Op je meubels, in je kleding, in de vloerbedekking, bijvoorbeeld. Het is daarom essentieel dat je niet alleen je kat gaat ontvlooien, maar dat je ook je huis aanpakt. Regelmatig schoonmaken en stofzuigen helpt preventief: was de kattenmand en kleden bijvoorbeeld op minimaal zestig graden. Al last van vlooien in huis? Behandel dan ook je huis met een (natuurlijk) vlooienmiddel.

In elk seizoen
Ook goed om te weten: vlooien kunnen in elk seizoen overleven. Veel mensen ontvlooien hun kat alleen in de zomer, omdat ze denken dat de vlooien alleen dan huishouden in de vacht van je huisdier. Maar niets is minder waar, want ook in de winter kun je last krijgen van die vervelende beestjes. Vlooien zijn juist gek op de centrale verwarming in onze huizen, en kunnen zich in die warmte heerlijk voortplanten. Vergis je dus niet, vlooien kunnen er in elk seizoen zijn!

Chemische vlooiendruppels kat, of liever natuurlijk ontvlooien?

Bij het ontvlooien van je kat zijn vlooiendruppels voor je kat niet altijd een goede oplossing. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikte middelen die in vervelende nieuwsberichten voorbij kwamen. Chemische vlooiendruppels voor je kat bevatten vaak gifstoffen die niet enkel schadelijk voor de vlooien zijn maar ook voor de katten zelf en eventueel de mensen in het huis van de kat. Neem bijvoorbeeld de fipronilcrisis. Heel Nederland was in rep en roer toen het in onze eieren gevonden werd, maar de hoeveelheid fipronil die in sommige antivlooienmiddelen zit is echt vele, vele malen groter. Stel je dan voor dat jij of je kind de kat aait en daarna de handen bij de mond doet. En zo zijn er meer middelen die zeer schadelijk kunnen zijn voor dier en mens. Chemische bestrijdingsmiddelen voor vlooien kunnen hele vervelende bijwerkingen hebben, zoals overgeven, kale plekken, minder spiercontrole en zelfs toevallen. Daarbij kan je huisdier een resistentie opbouwen voor vlooien door gebruik van chemische middelen. Bij natuurlijke vlooienbestrijding is dit niet het geval. Natuurlijke vlooienbestrijding bestaat uit organische bestandsdelen, zoals kruiden. Deze middelen zijn ook veilig voor milieu, mens en dier: wel zo fijn, toch? Met natuurlijke vlooienbestrijding weet je zeker dat je de vlooien op een natuurlijke manier aan kunt pakken. En dat kan best wat stress schelen bij je kat ontvlooien!

Andere natuurlijke vlooienbestrijders

Naast vlooiendruppels, zijn er ook andere –natuurlijke- manieren om je kat te ontvlooien. We zetten graag wat verschillende manieren voor je op een rijtje.

  • Diatomeeënaarde
  • Vlooienkam
  • Voedingssupplementen
  • Speciale shampoo

Diatomeeënaarde
Van diatomeeënaarde wordt gezegd dat het de huid van de exoskeletten van vlooien uitdroogt. Je kunt dit aanbrengen op de kat en je dient dan ook de omgeving ermee te behandelen. Het is geheel ongevaarlijk wanneer het in aanraking met de bek of open wondje komt.

De vlooienkam
Zoals je hierboven al kon lezen, leent de vlooienkam zich uitstekend om vast te stellen of er vlooien in de vacht van je kat aanwezig zijn. Maar je kunt deze kam ook gebruiken in de strijd tegen die vlooien: door regelmatig, maar minimaal twee keer per dag, de vacht van je kat goed uit te kammen, kun je eitjes en vlooien bij je kat verwijderen. Het is ook goed om dit in combinatie met een natuurlijk vlooienmiddel te doen: zo kun je in een mum van tijd je kat ontvlooien.

Voedingssupplementen
Een sterke en gezonde kat heeft minder kans om ten prooi te vallen aan een echt vlooienplaag dan zwakkere dieren. Daarom is het een goed idee om je huisdier voedingssupplementen te geven, om zo het immuunsysteem te verbeteren. Als je kat dan toch wordt gegrepen door die irritante vlooien, zal je beestje misschien minder last krijgen van wondjes en andere vervelende symptomen van die vlooien.

Speciale shampoo
Vlooien kunnen best wat schade aanrichten in de vacht van je kat. De huid kan geïrriteerd raken, de vlooien kunnen jeuk en irrigatie veroorzaken. Door een verzorgende, het liefst natuurlijke shampoo te gebruiken, kun je het leed van je kat een beetje verzachten. Ook zijn er speciale shampoos op basis van natuurlijke ingrediënten die volwassen vlooien uit de huid van je kat zullen verjagen. Zo wordt je kat ontvlooien toch een heel stuk gemakkelijker!