Teek verwijderen kat
Een teek verwijderen bij je kat? Jazeker – die vervelende kleine beestjes uit de vacht van je huisdier plukken, kan best een ingewikkeld klusje zijn. Als je die teek bij je kat niet goed verwijderd, kan dat zelfs hele vervelende gevolgen hebben. Gelukkig hoeft een teek verwijderen bij je kat helemaal niet zo’n probleem te worden, want met onze tips is de klus zo geklaard. Daarbij hoef je echt geen chemische middelen met vervelende bijwerkingen voor in te zetten: zo kun je op natuurlijke wijze een teek weghalen bij je kat!
Hoe verwijder je een teek bij een kat?
Als je een teek wilt weghalen bij je kat, is het belangrijk dat je precies weet wat een teek eigenlijk is én wat zo’n beestje doet. In dit artikel over teken bij katten leer je er alles over – in dit artikel gaan we verder in op die vervelende teken verwijderen bij katten. Want hoe verwijder je een teek bij een kat zodat ie geen nare ziektes kan overbrengen op je geliefde huisdier?
Op tekenjacht
Om een teek bij je kat te verwijderen, moet je natuurlijk eerst op zoek naar het irritante diertje. Om met regelmaat een tekenjacht uit te voeren is sowieso een goed idee: sommigen zeggen zelfs dat jij je kat elke dag op teken zou moeten controleren. Als je kat vaak buiten komt, is het inderdaad een goed idee om regelmatig te bekijken of er geen vervelende teek in de vacht van je huisdier is gekropen. Maar: je moet natuurlijk wel weten waar je naar op zoek bent, en de teek kunnen herkennen.
Favoriete plekjes
Daarbij zitten teken graag op bepaalde plekjes, zoals achter de oren of op de nek van je kat. Krabt je huisdier zich daar steeds? Dan kan het best zijn dat hij of zij last heeft van een teek. Andere plekken waar teken zich graag nestelen zijn plekken waar je kat moeilijk bij kan komen, of waar de vacht het beestje goed zal bedekken. Let dus extra op deze plekjes!
Gedrag en symptomen van een kat met een teek.
Een teek kan bepaald gedrag bij je huisdier veroorzaken. Merk je opeens dat je kat de onderstaande ´symptomen´ vertoont? Dan kan het dus zijn dat je huisdier last heeft van een teek – en jij die teek moet gaan weghalen bij je kat.
- Veel krabben op een bepaalde plek (zie hierboven)
- Koorts
- Overmatig slapen
- Minder eten
Hoe een teek weghalen bij je kat
Met een tekentang kun je in een handomdraai een teek verwijderen bij je kat. Met de speciale tang kun je de teek zo dicht mogelijk op de huid vastpakken. Draai nu de tang 2 a 3 slagen naar links en trek de teek eruit. Het is belangrijk dat de teek er in één keer uitgaat. Na het verwijderen van de teek, kun je de vacht van je kat wassen met water. Het kan ook zo zijn dat een teek verwijderen bij je kat niet lukt of dat de teek bij je kat niet goed is verwijderd. Is dit het geval? Lees dan gauw verder.
Wat doe je met de verwijderde teek?
Is het klusje van de teek verwijderen bij je kat gelukt? Stop de teek dan in een afgesloten zak of doosje, zodat je zeker weet dat de teek niet alsnog eventuele ziekten kan overdragen. Gooi de teek buiten weg.
Let op bij teek verwijderen kat zonder tekentang
Een tekentang is dus ontzettend handig om een teek te verwijderen bij je kat. Een teek verwijderen kat zonder tekentang? Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen tang bij de hand hebt, en wel gauw van die vervelende teek af wilt komen. Je kunt ook met een pincet aan de slag – zo krijg je vaak ook het gewenste resultaat.
Hoe sneller, hoe beter
Een teek verwijderen bij je kat moet zo snel mogelijk gebeuren. Dat komt omdat teken nare ziekten met zich mee kunnen dragen: de ziekte van Lyme, bijvoorbeeld. In Nederland zijn steeds meer teken besmet met ziekten – daarom is het zaak om de teek zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur te verwijderen.
De gevolgen van teken
Naast de ziekte van Lyme kan je kat door een teek last krijgen van hazenpest, anaplasma – dat kan leiden tot een gewrichtsontsteking of ehrlichicia, dat een tekort aan bloedcellen- en plaatjes veroorzaken en je kat ontzettend ziek kan maken. Het is dus essentieel om direct een teek te verwijderen bij je kat.
Teek verwijderen kat lukt niet
Misschien heb je wel geprobeerd om met een tekentang een teek te verwijderen bij je kat, maar is het niet gelukt. Als een teek bij je kat niet goed is verwijderd, is het belangrijk om gauw actie te ondernemen – anders kan de teek alsnog je kat besmetten met een eventuele ziekte. Probeer dus met een tekentang of pincet de gehele teek weg te halen. Trouwens, de teek aanpakken met alcohol doet meer kwaad dan goed: door zulke middelen te gebruiken kan de teek juist de ziekteverwekkers loslaten. Een teek verwijderen bij je kat werkt toch het beste als je de teek er in één keer uittrekt: probeer dat dan ook te bewerkstelligen.
Een preventieve behandeling tegen teken
De beste manier om een teek bij je kat te verwijderen, is natuurlijk om helemaal geen teken in de vacht van je huisdier te laten komen. Bij teekpreventie denk je misschien al gauw aan een tekenband vol chemische middelen. Die chemische middelen kunnen weer voor nare bijwerkingen zorgen bij je huisdier – iets waar je niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke middelen tegen teken die net zo effectief zijn als chemische middelen, maar die geen bijwerkingen geven. Zo weet je ook zeker dat je kat niet resistent raakt en alsnog last krijgt van teken. Denk bijvoorbeeld aan diatomeeënaarde. Dit goedje staat bekend om zijn afwerende werking tegen ongedierte.
Als je kat veel buiten is, dan is het dus een fijn idee om natuurlijke preventie in te schakelen. Dan hoef je minder vaak een teek te verwijderen bij je kat. Ook zullen zeker minder snel bij een gezonde kat in de huid springen: zorg dus voor een sterk huisdier door goede voeding, een gezonde vacht en aai vooral je kat lekker veel – zo bemerk je die eventuele teek ook sneller.