Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Kale plekken hond

Kale plekken hond


Kale plekken bij je hond betekent vaak foute boel. Het liefst zien we natuurlijk een gezonde, glanzende en volle vacht. De vacht van je viervoeter zegt ook veel over hoe gezond het dier is. Ziekte, allergie of stress is vaak direct terug te zien aan de vacht. Die wordt dof, de hond kan last van jeuk krijgen of er zijn kale plekken te zien. Je wilt dan natuurlijk graag weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarom kun je in deze blog alles lezen over kale plekken bij de hond, wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe je die kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken kale plekken bij de hond

Een hond met een prachtige, volle en glanzende vacht zit lekker in zijn vel en is over het algemeen goed gezond. Zie je kale plekken in de vacht van je hond, dan is er iets aan de hand. Deze ontstaan niet zomaar. Er is een grote kans dat je dier een achterliggend gezondheidsprobleem heeft. De meest voorkomende oorzaken van kale plekken bij honden zijn:

  • Allergie
  • Parasieten
  • Stress
  • Leeftijd
  • Tekorten in de voeding
  • Problemen met de darmflora

Heeft jouw hond kale plekken in de vacht en wil je deze behandelen? Lees dan verder om meer te weten te komen over de oorzaken en oplossingen.

Voedselallergie 

Wanneer je hond allergisch is voor een bepaald voer, dan kan zich dat uiten door jeuk en eveneens verlies van haar. De huid raakt geïrriteerd en ontstoken en je hond kan veel gaan krabben en likken. Je hond kan allergisch reageren op nieuwe voeding, maar een allergie kan ook plotseling ontstaan bij voer dat je dier al langere tijd eet.

Heeft jouw hond een ongezonde vacht en vraag je je af of dit kan komen door een voedselallergie? Je kunt altijd met je dier langs de dierenarts gaan en vragen wat de mogelijkheden zijn. De beste manier om uit te zoeken waar je dier op reageert is door middel van een eliminatiedieet. Je kunt dan gebruik maken van een hypoallergene brok of vers vlees op basis van één diersoort die jouw hond nog niet eerder at. Als de klachten dan verdwijnen, is duidelijk dat ze door een voedselallergie werden veroorzaakt.

Kale plekken bij de hond door parasieten

Wanneer je vrolijke viervoeter last heeft van parasieten, zoals vlooien, teken, mijten of wormen, kunnen deze ook kale plekken in de vacht veroorzaken. Door de jeuk kan je dier zoveel krabben dat er kale plekken ontstaan. Maar sommige parasieten veroorzaken ook huidontsteking en haaruitval.

Weet je van welke parasieten je hond last heeft, dan kun je deze bestrijden met het juiste middel. Organimal heeft twee verschillende middelen op natuurlijke basis tegen ongedierte zoals vlooien, teken, mijten en luizen. Weet je niet zeker welke parasiet verantwoordelijk is voor de kale plekken in de vacht? Ga dan even langs bij de dierenarts.

Hond kale plekken stress

Een hond kan ook kale plekken vanwege stress krijgen. Stress is een bekende oorzaak van kale plekken bij dieren. Een hond die last heeft van stress kan zichzelf proberen te kalmeren door zijn vacht te gaan likken. Dit gaat soms zo ver dat er kale plekken in de vacht kunnen ontstaan

Wil jij de kale plekken bij je hond behandelen, dan zul je goed moeten onderzoeken of stress de oorzaak is. Soms is dit moeilijk te bepalen. Stress uit zich ook vaak in ander afwijkend gedrag, zoals bibberen, wegkruipen of blaffen. Heb je het vermoeden dat jouw hond last van stress heeft, dan kun je Gedrag In Balans – Honden van Organimal inzetten. Dit natuurlijke middel bevat onder andere valeriaan en citroenmellisseblad, B-vitamines en L-tryptofaan. Deze stoffen hebben een positief effect op de gemoedstoestand van je hond, waardoor deze mogelijk minder last zal hebben van stress.

Tekorten in de voeding

Tekorten in de voeding kunnen eveneens vachtproblemen veroorzaken. Wanneer je hond niet alle belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt, kun je dit terug zien in de vacht, bijvoorbeeld in kale plekken.

Wat voor voer je ook geeft, een nuttige aanvulling op het voer waarmee je een gezonde vacht ondersteunt, is Organimal Zalmolie Plus. Deze zalmolie bevat ongeraffineerde essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van de huid en de vacht. Het kan gebruikt worden bij honden van elk ras en elke leeftijd.

Je kunt de gezondheid en weerstand van je hond ook ondersteunen met Organimal Multivitamine voor Honden. Dit is een goede aanvulling van vitaminen en mineralen die het immuunsysteem van jouw viervoeter op peil houdt. De juiste voedingsstoffen kunnen een grote rol spelen wanneer je kale plekken bij je hond wilt behandelen.

Problemen met de darmflora

Wanneer de darmflora uit balans is, kan dit ook leiden tot problemen met de huid en vacht. De darmflora (de goede bacteriën in de darmen) zijn belangrijk voor een goede weerstand en algehele gezondheid. Door ziekte, medicatie, ouderdom of stress kan de balans in de darmflora verstoord raken.

Met een supplement als Darmen In Balans van Organimal kun je een optimale werking van de darmen bevorderen en de darmflora ondersteunen. Dit is een natuurlijk supplement dat onder andere probiotica, prebiotica en psylliumvezel bevat. Ook dit kan helpen kale plekken bij de hond te voorkomen.

Hormonale stoornis

Een hond kan ook kale plekken in de vacht krijgen die niet jeuken. Dit wordt symmetrische kaalheid genoemd en de oorzaak hiervan ligt bijna altijd bij de hormonen. De kaalheid is meestal te vinden op specifieke plekken, zoals de zijkanten van de buik, ook wel de flanken genaamd. De rest van de vacht ziet er wel gezond uit.

Er kunnen verschillende oorzaken aan symmetrische kaalheid ten grondslag liggen, zoals een traag werkende schildklier of een probleem met geslachtshormonen. De dierenarts kan onderzoeken doen om achter de oorzaak te komen. Lukt dit niet, dan is er sprake van idiopathische kaalheid.

Ouderdom

Kale plekken bij de hond kunnen ook gewoon het gevolg zijn van ouderdom. De huid is natuurlijk niet zo soepel en glad meer. Er kunnen onderliggende gezondheidsproblemen meespelen, maar je hond is niet de jongste meer en ouderdom komt met gebreken. Ouderdom kun je natuurlijk niet behandelen, maar wel is er een supplement speciaal voor oudere honden, namelijk Organimal Senior. Deze kruidenformule ondersteunt jouw viervoeter bij de meest voorkomende ouderdomsverschijnselen.

Kale plekken hond behandelen

Er zijn gelukkig genoeg manieren om de kale plekken van jouw hond te behandelen. Maar het is wel belangrijk om er eerst achter te komen waar de oorzaak ligt. Als je dat eenmaal weet, kun je hopelijk je hond de behandeling geven die hij nodig heeft. En voor je het weet, zit hij weer lekker in zijn gezonde, glanzende vacht!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over kale plekken bij je hond? Stel ze gerust. Het team van Organimal staat voor je klaar.