Biologisch kattenvoer
Kies bewust en weet wat je eet! Je hoort het tegenwoordig steeds vaker voorbijkomen. Iedereen let meer dan ooit op wat hij of zij consumeert. Maar maak jij ook bewuste keuzes voor jouw kat? Ga je voor biologisch kattenvoer of kattenvoer vol geur-, kleur-, en smaakstoffen? Gezond en voedzaam of makkelijk en goedkoop? In dit artikel vertellen wij jou waarom goed voer, en in het bijzonder biologisch kattenvoer, belangrijk is voor jouw kat. Net als wij mensen hebben katten gezonde voeding nodig om zich goed en sterk te voelen.
Voor een kitten vormt de juiste voeding de basis voor de verdere groei en ontwikkeling tot een volwassen kat met een goede gezondheid, een goede bouw, een stevig gebit en een mooie glanzende vacht. Slechte voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat bovenstaande ‘eigenschappen’ enorm achteruitgaan. Logisch! Als wij elke dag alleen maar vette dingen vol koolhydraten, geur-, kleur-, en smaakstoffen en weinig vitaminen en mineralen eten gaan wij ons ook slap voelen. Daarnaast heeft het effect op ons uiterlijk en zijn we vatbaarder voor allerlei kwalen. Kortom goede en pure voeding is mucho important.
Waarom bio kattenvoer?
Wanneer je voor biologisch kattenvoer kiest, kies je over het algemeen voor gezonde voeding en, niet onbelangrijk, je weet wat je kat eet. Niet- bio kattenvoer zit in veel gevallen vol:
- Pesticiden,
- Kunstmatige stoffen
- Chemische conserveermiddelen
- Afvalvlees
- Antibiotica
- Groeihormonen
En denk maar niet dat bovenstaande toevoegingen allemaal op de achterkant van die doos met kattenbrokken staan! Geef je jouw kat biologisch kattenvoer (met biolabel) dan kun je ervan uit gaan dat de voeding puur is. Ook weet je dan dat de landbouwdieren die voor de voeding zijn gebruikt, net als jouw eigen lieve dier, een goed leven hebben gehad en dat de ingrediënten van een boer zijn die de leefomgeving rond de boerderij zo goed mogelijk beschermt en vrijhoudt van gif. Ook wel prettig toch!
Natuurlijk of biologisch kattenvoer?
Wat veel mensen misschien niet weten is dat er een verschil is tussen natuurlijke en biologische voeding. Een natuurlijke voeding houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke ingrediënten. De definitie van natuurlijke voeding valt alleen in een behoorlijk grijs gebied. Voor de ene persoon betekent het alleen biologische producten, de ander koopt alles zonder E-nummers en weer een ander verstaat onder natuurlijk, direct van de boom of uit de grond. Er zijn bijna geen regels aan natuurlijke voeding verbonden, waardoor er weinig controle over de kwaliteit van het natuurlijke voeding kan plaatsvinden. Een “natuurlijk aroma” kan zeer zeker een chemisch goedje zijn. De vraag is uiteindelijk dus, hoe natuurlijk is de natuurlijke voeding die jij voor jezelf of jouw kat koopt!?
Daarentegen bestaan er hele strenge regels en eisen rond biologische voeding. Dit komt omdat de term biologisch wettelijk beschermd is. Wanneer een product in aanmerking komt voor de stempel ‘biologische voeding’, dan zal de verpakking worden voorzien van een bio-zegel. Deze zegel toont zich in Europa in de vorm van een groen blaadje. Dit geldt zowel voor onze voeding als die van jouw huisdier. Wanneer kattenvoer biologisch is, uiteraard met stempel, dan weet je dus zeker dat je goed zit!
Biologisch kattenvoer zonder granen
Wat veel mensen misschien al wel weten is dat katten van nature vleeseters zijn. Je kat smikkelt waarschijnlijk het liefst een overheerlijk muisje op. Niet alleen omdat hij het lekker vindt, maar ook omdat je kat op de eerste plaats vlees nodig heeft om te leven. Vlees voorziet jouw kat namelijk van hoogwaardige eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen, als taurine. Een gebrek aan taurine kan leiden tot ernstige hartaandoeningen, blindheid en andere gezondheidsproblemen. Kortom vlees is goed voor je kat!
Dan komen we op de vraag; Hoe zit het met granen? Granen in de vorm van tarwe, haver, rogge, gerst, mais of gierst heeft jouw kat eigenlijk helemaal niet nodig. Sterker nog, het is vaak helemaal niet zo goed! Het spijsverteringskanaal van de kat is namelijk erg kort. Hierdoor kan hij onverwerkte koolhydraten uit granen slecht verwerken. Te veel graan kan het lichaam uiteindelijk te zwaar belasten en tot veel klachten kunnen leiden.
Dat wil niet zeggen dat jij jouw kat helemaal geen granen meer moet geven. De kat eet van nature knaagdieren, die dan weer granen eten. Dus de kat krijgt de stoffen zeker binnen, maar dan wel zodanig door het knaagdier voorverteerd dat het kattenlichaam er daadwerkelijk iets mee kan. Wil jij zeker weten dat hij datgeen binnen krijgt wat hij echt nodig heeft zonder allerlei toegevoegde stoffen, pesticiden en hormonen? Zoek dan eens uit wat voor biologisch kattenvoer zonder granen bij hem in de smaak valt.
Droog- of natvoer
Maar dan kom je op het volgende. Wat vindt jouw kat lekker? De keuze is reuze. Je hebt gigantisch veel biologisch kattenvoer en ook van biologisch kattenvoer zonder granen heb je best veel smaken. Om maar niet te beginnen over natvoer of droogvoer.
Veel fabrikanten bieden zowel kattenvoer (biologisch, met of zonder granen) in de natte als droge variant aan. Beiden hebben zo zijn voor en nadelen. Zo is droogvoer makkelijk even snel te geven, veroorzaakt het minder afval en blijft het langer goed. Ook wanneer je het al in het bakje van je kat hebt gegooid kan hij er gerust nog een dag of twee van eten. Daarnaast wordt van droogvoer ook gezegd dat het beter is voor het gebit. Door de harde structuur zouden de tanden beter gereinigd worden.
Het voordeel van natvoer is dat het een hoog vochtgehalte heeft. Dit is ideaal voor katten die weinig drinken. Op deze manier krijgen ze alsnog voldoende vocht per dag binnen. Voor katten die gevoelig zijn voor obstipatie of nierstenen, of lijden aan andere nieraandoeningen, is natvoer de betere keuze. Daarnaast eten veel katten liever natvoer vanwege de goede smaak en is het makkelijk te mengen met medicijnen. De meest granen vind je dan ook in droogvoer. Het is niet alleen een goedkoop alternatief, maar ook een goed bindmiddel, wat voor kattenbrokken natuurlijk essentieel is.
Toch is in alle gevallen het belangrijkste of ingrediënten passen bij lichaam, de gezondheid en voedingsbehoeften van jouw kat. Een kat kan ook gewoon allergisch zijn voor bepaalde producten en dan maakt het weinig uit of ze biologisch zijn of niet. En hij moet het natuurlijk wel eten! Wil je liever niet dat jouw kat een verwende diva wordt en de neus ophaalt voor iets anders dan wat ze normaal voorgeschoteld krijgt? Probeer het dan te laten wennen aan zowel droog biologisch kattenvoer als nat biologisch kattenvoer. Zo kan je af en toe eens afwisselen. Handig voor jou en lekker voor jou kat.