Huisdieren toch besmet met het Coronavirus!?

Huisdieren toch besmet met het Coronavirus!?

Nadat een hond in China vermoedelijk onterecht verdacht was van besmetting met het Coronavirus, is nu officieel de eerste besmetting van een huisdier vastgesteld. Het betreft een kat in België. De kat is getest en positief bevonden op Corona.  Lees hier onder de meest gestelde vragen over het Coronavirus en wat jij het beste kunt doen om je huisdier te beschermen.

Wat betekent dat voor ons en onze huisdieren?

Dit is een zeer relevante vraag en wij proberen zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen in onzekere tijden. De kans dat een huisdier daadwerkelijk besmet raakt met het Coronavirus blijft desondanks klein. De kans dat een besmet huisdier een mens of ander dier besmet is ook klein. Desondanks is het verstandig om bij besmetting of klachten het contact met de huisdieren zoveel mogelijk te vermijden. Dus niet knuffelen en aaien, minimaal 1,5 meter afstand bewaren en een goede hygiëne aanhouden. Regelmatig handen wassen en tijdens het voeren extra waakzaamheid betrachten. Dit advies gaat beide kanten op. Dus zowel wanneer de dieren klachten hebben of wanneer iemand in het gezin klachten heeft, houd afstand. Wanneer dieren klachten hebben is het ook verstandig om het dier zo min mogelijk buiten te laten en zeker niet in contact te laten komen met andere dieren.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over huisdieren en corona
Hieronder vind je de meestvoorkomende vragen m.b.t. huisdieren en Corona op basis van bevindingen van het RIVM:

Zijn er in Nederland (huis)dieren besmet met het coronavirus?
Zover bekend zijn er geen gevallen van besmette (huis)dieren in Nederland bekend.

Wordt er onderzoek gedaan naar COVID-19 bij huisdieren?
Het RIVM bekijkt op dit moment of het dit gaan onderzoeken en zo ja hoe. Onderzoek hiernaar is erg complex; de testcapaciteit wordt op dit moment zoveel mogelijk ingezet voor onderzoek naar het virus bij mensen.

Hoe kunnen (huis)dieren het virus oplopen?
Het is onbekend hoe (huis)dieren het virus kunnen oplopen. Er zou sprake zijn van besmetting van honden in Hongkong door COVID-19 patiënten. Dat geldt ook voor de kat in België.

Kunnen (huis)dieren het virus overdragen naar dieren of mensen?
De kans dat (huis)dieren besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus, wordt zeer klein geacht. Het is onbekend of het virus van dieren over kan worden gedragen op mensen of andere dieren.

Wat zijn de symptomen van het COVID-19 bij (huis)dieren?
Het aantal dieren dat COVID-19 heeft is zo klein, dat het onduidelijk is wat de symptomen kunnen zijn.

Is de kans groot dat (huis)dieren hieraan overlijden, of zijn de symptomen mild?
Omdat het aantal dieren dat is besmet met het coronavirus zo klein is, is dit nog onduidelijk.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn (huis)dier het virus oploopt?
Alleen mensen met klachten of COVID-19 patiënten moeten het contact met (huis)dieren vermijden.

Wat moet ik doen als mijn (huis)dier ziek is?
Als je (huis)dier ziek is, ga dan niet naar de dierenarts maar neem eerst telefonisch contact op; Zieke (huis)dieren van mensen met klachten of bevestigde COVID-19 patiënten moeten bij deze mensen binnen blijven; Als er sprake is van een ziek dier in een huishouden waar mensen klachten hebben of patient zijn, voorkom dan contact tussen patiënten, huisgenoten/verzorgers met het zieke dier.

Als mijn hond ziek is, mag die dan worden uitgelaten?
Zieke honden uit een huishouden met iemand met klachten, mogen kort worden uitgelaten om de behoeften te doen. Dat moet, indien mogelijk, gebeuren door een andere huisgenoot dan de patiënt. Hierbij moeten de hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Kan ik mijn zieke (huis)dier laten testen op het virus?
De testcapaciteit die beschikbaar is wordt op dit moment zo veel mogelijk ingezet voor het testen van mensen. Wordt het huisdier ziek en heeft het dier contact gehad met een COVID-19 patiënt, neem dan contact op met je dierenarts. Deze neemt in geval van een verdenking contact op met de NVWA. De NVWA zal afwegen of er moet worden getest.

Hoe kun je je huisdier het beste beschermen tegen het Coronavirus?

Naast alle voorzorgsmaatregelen die we hier beschreven hebben is er nog iets wat je kunt doen om je huisdier zo goed mogelijk te beschermen: Het optimaliseren van de weerstand van jouw hond of kat.

Ons mensen wordt aangeraden om zoveel mogelijk onze weerstand op te krikken om besmetting te voorkomen, of in ieder geval de gevolgen van een eventuele besmetting te minimaliseren. Voor huisdieren is dat niet anders. Een optimale weerstand creëren is het beste wat je op dit moment voor je huisdier kunt doen.

Genoeg slaap, gezond eten en bewegen zijn belangrijke factoren voor een goede weerstand. Ook suppletie voor het ondersteunen van de algehele weerstand is een optie. Waar we bij dergelijke suppletie al snel denken aan multivitamine zou men ook eens kunnen kijken naar de ondersteunende rol van probiotica in de darmen. Immers, zoals misschien nog niet iedereen weet: Onze weerstand begint in onze darmen. In onze darmen zitten miljarden bacteriën, zowel de goede die ons beschermen, als de slechte die ons ziek maken. De darmen zijn het belangrijkste orgaan met betrekking tot de weerstand. Wanneer de darmen niet goed functioneren zijn ziekte of aandoeningen onvermijdelijk. Probiotica is eigenlijk niets anders dan een samenstelling van miljarden goede darmbacteriën. Deze goede soldaatjes vallen de slechte bacteriën in onze darmen aan zodat die niet de overhand krijgen. Ook zorgen deze soldaatjes voor de vertering van ons voedsel, wat cruciaal is voor ons lichaam, want wanneer de voedingstoffen in ons lichaam niet goed wordt opgenomen leidt dat tot tekorten. Heel simpel gezegd, je kunt nog zo gezond eten als je wilt maar als de darmen het niet kunnen absorberen zal het niet helpen.

Punten om op te letten bij een goede probiotica zijn een breed assortiment aan verschillende bacteriestammen in grote hoeveelheden en de aanweizgheid van het liefst ook prebiotica.  Denk mogelijk ook aan enkele ingrediënten die de darmwand beschermen en bijdragen aan een goede stoelgang. Waar de probiotica ervoor zorgt ervoor dat het darmmilieu van de dieren in balans blijft of komt, dient de prebiotica als voedsel voor de bacteriën in de probiotica. Dit zorgt ervoor dat de probiotica de kans krijgt om zich uit te breiden in de darm en een grote kolonie te vormen. Dit beschermt jouw huisdier tegen allerlei ziekten.

Ps. van probiotica is de effectieve werking voor de darmen wetenschappelijk bewezen. Situaties als AGD (antibiotica gerelateerde diarree) worden effectief verminderd door het gebruik van probiotica. Als je meer wilt lezen over onze weerstandsverhogende supplementen klik dan op onderstaande links:

> Weerstand voor honden verbeteren

> Weerstand voor katten verbeteren

  • Alleen het beste uit de natuur
  • 100% Tevredenheidsgarantie
  • Deskundig dierenartsadvies

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

  • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
  • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
  • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
  • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
  • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
  • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.