Huidproblemen hond
Huidproblemen bij de hond komen helaas vaker voor dan je denkt. De oorzaken en de symptomen kunnen erg verschillen. Waar het bij de een blijft bij wat meer krabben of likken, heeft de ander last van kale plekken of heuse korsten. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken en symptomen en vooral: wat kun je er als baasje aan doen? Wij vertellen je alles over huidproblemen bij honden. Lees snel verder!
Het grootste orgaan
Net als bij mensen is bij honden de huid het grootste orgaan van het lichaam. Samen met de vacht neemt de huid zo’n 12 procent van het lichaamsgewicht in beslag.
De huid vormt een natuurlijke barrière voor de buitenwereld en beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, letsel en uitdroging. Wanneer je trouwe viervoeter huidproblemen heeft kan ie dus vatbaarder worden voor ziektes, letsel en uitdroging. Daar komt bij dat huidproblemen op zich vaak al vervelend genoeg zijn.
Symptomen van huidproblemen hond
Een gewaarschuwd baasje geldt voor twee. Als je huidproblemen bij je hond vermoedt, is het goed als je weet waar je op moet letten. Naast jeuk en rode plekken zijn veelvoorkomende symptomen van huidproblemen bij je viervoeter:
- Krabben
- Likken
- Bijten
- Kale plekken
- Dikke en vettige huid
En dan zijn er natuurlijk nog huidproblemen bij de hond die gepaard gaan met korsten. Vaak ontstaan wondjes en korsten door allergieën, maar ook een bacteriële huidinfectie kan de boosdoener zijn.
Soorten huidproblemen
Huidaandoeningen bij de hond komen voor bij alle rassen en leeftijden. Wel zijn sommige rassen, zoals bijvoorbeeld de Bordeauxdog, er gevoeliger voor. Huidproblemen bij honden zijn vaak complex en komen in allerlei vormen voor. De huid van onze blaffende vrienden is dunner dan die van ons. Hierdoor is deze gevoeliger voor beschadigingen, ontstekingen en irritaties. Bovendien is de vacht een ideale verzamelplek voor vuil en viezigheid. Als je huidproblemen bij je hond wil voorkomen, is een goede vachtverzorging erg belangrijk, vooral bij langharige rassen.
Mogelijke oorzaken huidproblemen bij honden
Huidproblemen bij je trouwe kameraad kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door stress, maar er zijn nog vele andere mogelijke oorzaken. We zetten hier kort de meest voorkomende veroorzakers op een rij.
- Voeding
Je hond kan huidproblemen ontwikkelen door voeding. Vaak is je hond dan allergisch voor één of meerdere bestanddelen van de voeding. Vermoed je dat je harige kameraad zijn eten niet goed verdraagt? Lees hier meer over voedselallergie bij honden.
- Gisten
Een andere oorzaak voor huidaandoeningen kunnen gisten zijn. Een gistinfectie wordt ook wel Malassezia-infectie genoemd. Vaak ligt hier een andere oorzaak aan ten grondslag, bijvoorbeeld voeding of een atopie. Een gistinfectie is daarom een secundaire infectie.
- Atopie (atopische dermatitis)
Een atopie wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. In dit geval is een hond allergisch voor bepaalde stoffen uit de omgeving, bijvoorbeeld stuifmeel, huisstofmijt of schimmels. Als je viervoeter hier last van heeft, zullen de huidproblemen bij je hond vaak gepaard gaan met korsten.
- Bacterie- of schimmelinfectie
De huid en/of oren van je kwispelende vriend kunnen geïnfecteerd raken met bacteriën of schimmels. Een schimmelinfectie herken je vaak aan ronde plekken die wat schilfering zijn. Een bacterie- of schimmelinfectie komt vooral voor bij jonge dieren of dieren met een verminderde weerstand.
- Vlooien of andere parasieten
Vlooien of mijten kunnen zorgen voor jeuk en irritatie en kunnen zo uiteindelijk leiden tot huidproblemen bij je hond. Zeker als je hond een vlooienallergie heeft, kunnen deze vervelende bloedzuigertjes voor heel wat irritatie zorgen. Gelukkig kun je vlooien bij de hond goed bestrijden. Voor besmettingen zoals schurft, demodex en andere mijten kun je zeer goed uit de voeten met onze Organimal Mijt & Luis.
- Hormonen
Ook hormonale storingen kunnen huidaandoeningen bij je hond veroorzaken. Vaak is een slecht werkende schildklier in dit geval de boosdoener, maar ook de ziekte van Cushing kan zorgen voor huidproblemen. Zowel bij een slecht werkende schildklier alsook bij de ziekte van Cushing treden vaak kaalheid of dunnere beharing op en worden honden vaak slomer en dikker.
Wat doen bij huidproblemen hond?
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de huidaandoening vast te stellen. Als je hier zelf niet uitkomt, dan kan een bezoek aan je dierenarts zinvol zijn. Ieder huidprobleem bij honden vraagt om een andere aanpak. Als je hond allergisch is, is het natuurlijk hoofdzaak om de allergenen te verbannen. Hiervoor kan een aanpassing in het dieet of in de omgeving nodig zijn.
Huidproblemen hond korsten
Als je hond huidproblemen met korsten heeft, dan is dit vaak een indicatie voor een allergie of atopie. In veel gevallen ontstaan de korsten omdat de hond jeuk heeft en zichzelf krabt. In dit geval kunnen, naast het opsporen en aanpakken van de allergenen, ontstekingsremmende middelen vaak verlichting bieden. Er zijn genoeg natuurlijke ontstekingsremmers waar je aan kunt denken, zoals PEA of zalmolie voor honden. Zalmolie is natuurlijk sowieso een geweldig supplement om de huid en vacht van honden te ondersteunen vanwege de goede stoffen die het bevat.
Bij huidproblemen door schimmels of bacteriën kan het zinvol zijn om de weerstand van je hond te ondersteunen. Sowieso maakt een goede weerstand je trouwe lobbes minder vatbaar voor de meeste oorzaken van huidproblemen. Ons 100% natuurlijke Darmen in Balans ondersteunt de weerstand van binnenuit. Gelukkig kunnen schimmels en bacteriën goed aangepakt worden met onze Organimal Wondspray op basis van colloïdaal zilver wat goed werkt tegen dergelijke besmettingen schimmels en bacteriën.
Wanneer parasieten de oorzaak zijn van huidproblemen bij je hond, dien je natuurlijk ook met deze ongewenste gasten af te rekenen. Gelukkig kun je vlooien bij de hond ook op een natuurlijke manier te lijf gaan. Wanneer je viervoeter veel last heeft van wondjes, korstjes of als je rode, vochtige plekken ziet ontstaan (hotspots), is het zaak om de huidinfectie zelf aan te pakken en de wond goed schoon te houden. Een wondspray is in zo’n geval ideaal. De natuurlijke Organimal Wondspray bevat colloïdaal zilver. Dit wordt ook wel zilverwater genoemd en staat bekend om de antibacteriële en antivirale werking.
Laat huidproblemen niet onder de huid kruipen
Wanneer je hond last heeft van jeuk en huidproblemen (met korsten), dan is het belangrijk dat je als baasje de juiste stappen neem om het probleem te verhelpen. Het is belangrijk dat je eerst de oorzaak vaststelt, zodat je het probleem doeltreffend kunt aanpakken. Kom je er niet uit of heb je andere vragen? Ons ervaren team helpt je graag verder. Neem dus gerust contact op en laat het probleem niet op de huid gaan zitten!