Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Hondenziekte


Alles wat je moet weten 

Hondenziekte is een gevaarlijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het kan vervolgens ontstekingen veroorzaken in de luchtwegen, maag en darmen. De meeste honden in Nederland worden er gelukkig tegen ingeënt, want deze ziekte kan in het ergste geval leiden tot de dood. In deze blog geven we een algemene uitleg over wat hondenziekte precies is en hoe je het kunt voorkomen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is hondenziekte?

Hondenziekte, ook wel Canine Distemper (CDV) of ziekte van Carré genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het kan honden, vossen, wasberen en fretten infecteren, maar het is gelukkig niet gevaarlijk voor mensen en katten. Standaard worden honden tegen dit virus ingeënt. Als je je geliefde viervoeter laat inenten kan hij wel nog ziek worden, maar zijn de klachten minder hevig. Ongevaccineerde dieren kunnen ernstig ziek worden en zelfs aan deze ziekte overlijden. Hondenziekte is erg besmettelijk en kan vooral bij jonge honden veel schade aanrichten.

Besmetting gaat meestal via de lucht, als een ziek dier hoest of niest verspreidt het kleine druppeltjes (aerosolen), waardoor het een ander dier kan infecteren. Maar het kan zich ook via urine verspreiden. Mensen kunnen echter niet geïnfecteerd worden. Wanneer een hond het virus oploopt zorgt dit voor een verminderde effectiviteit van het immuunsysteem, waardoor het dier vatbaarder wordt voor secundaire infecties. Deze kunnen weer zorgen voor klachten aan luchtwegen, huid, maag, darmen en het zenuwstelsel.

Hondenziekte symptomen

Als je je afvraagt wat hondenziekte is, dan wordt er meestal gevraagd hoe het zich uit en wat de symptomen zijn. Waar kun je aan zien dat je hond deze ziekte heeft? De ziekte raakt meestal pups en jonge honden die niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. De meest voorkomende klachten zijn problemen met de luchtwegen, maag en darmen. De ziekte kan ook de hersenen, ogen en huid aantasten, maar dat komt minder vaak voor.

Nadat een hond besmet is geraakt met het virus, kan het dier drie tot zes dagen later een koortspiek krijgen. Meestal wordt dit niet opgemerkt door het baasje. Gemiddeld ontstaan bij de meeste honden na 1 tot 4 weken de eerste klachten.

Veel voorkomende hondenziekte symptomen:

  • Braken, diarree, niet willen eten
  • Loopneus, tranende ogen, hoesten, benauwdheid, longontsteking

Minder voorkomende symptomen:

  • Verlamming, evenwichtsproblemen, stijfheid, spierzwakte, spiertrekkingen
  • Puistjes (huidontstekingen), verdikking van de neusspiegel en voetkussentjes (hardpad disease)

Klachten die zelden voorkomen:

  • Oogontsteking, droge ogen, loslaten van het netvlies, plotseling optredende blindheid

Diagnose van de ziekte van Carré

Het lastige van de ziekte van Carré is dat deze niet eenvoudig is te diagnosticeren. De klachten aan de luchtwegen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziektes, zoals kennelhoest. Er bestaat geen snelle test die besmetting met het virus kan vaststellen. Wanneer het bloed onderzocht wordt, zal dit geen uitsluitsel geven.

De enige manier om CDV aan te tonen is door een PCR test, een bepaalde test van oog- en neusuitvloeiing of een antilichamen test. Vermoed jij dat je hond  besmet is geraakt met het hondenziektevirus, ga dan vooral snel langs de dierenarts voor een onderzoek. Deze ziekte is gevaarlijk voor andere dieren en zeer besmettelijk.

In quarantaine na besmetting met hondenziektevirus

Het is helaas nodig om een hond als deze besmet is met het hondenziektevirus, op te nemen in quarantaine. Zelfs als hij maar weinig klachten heeft kan hij het virus verspreiden en dat kan gevaar opleveren voor andere honden en wilde dieren. Tot zelfs 4 maanden na besmetting kan een hond het virus blijven verspreiden. Als het dier hersteld is, zou hij tot nog 4 weken daarna contact moeten vermijden met dieren die een verminderde weerstand hebben.

Honden die deze ziekte hebben opgelopen, kunnen volledig genezen. Dieren die last hebben gekregen van neurologische klachten, zullen deze helaas niet meer kwijtraken. Ook als honden erg ziek zijn bestaat bestaat de kans dat ze overlijden.

Het behandelen van een zieke hond

Wat de hondenziekte zo gevaarlijk maakt, is dat er geen specifieke medicatie is die de ziekte kan genezen. Daarom is vaccinatie tegen hondenziekte ook zo belangrijk. Het enige wat een dierenarts kan doen is een symptomatische behandeling van het dier om deze te ondersteunen. Is jouw hond besmet geraakt, dan wordt deze opgenomen en krijgt hij middelen die hem kunnen helpen om het virus te overwinnen. Denk aan infusen, dwangvoeding, antibiotica en middelen om overgeven tegen te gaan.

Je kunt ook zelf wat doen om je hond bij voorbaat te ondersteunen in zijn algemene gezondheid. Propolis wordt bijvoorbeeld ook wel het geheim van de bijen genoemd. Deze insecten leven in grote aantallen bij elkaar en het is dan ook belangrijk dat ze een goede weerstand tegen ziektes hebben. Propolis wordt door bijen gemaakt en is een mengsel van essentiële oliën, balsem, vitamines en mineralen. Het kan gebruikt worden bij luchtwegproblemen, huidklachten en een verminderde weerstand.

Een multivitamine is natuurlijk ook een goede manier om de gezondheid van je hond te ondersteunen. Onze multivitamine bevat o.a. B-vitamines, mineralen als calcium en koper, vitamine A en biotine. Het is geschikt voor honden van alle leeftijden (dus ook puppy’s) en kan gebruikt worden bij een verminderde weerstand, bij herstel van ziekte en/of slecht eten.

Gezonde darmen zijn de basis van een robuuste gezondheid, dat geldt zowel voor mensen als voor honden. Help je hond en ondersteun hem tijdens ziekte met Darmen in Balans, een effectief supplement met o.a. pre- en probiotica, psylliumvezel, bèta-glucanen en tannine. Met Darmen in Balans geef je je hond wat deze nodig heeft voor een gezonde darmflora en een krachtige weerstand.

Het voorkomen van hondenziekte

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je hond ziek wordt door de ziekte van Carré. Puppy’s zijn beschermd door de moedermelk, maar als de moederhond niet gevaccineerd was en de ziekte niet heeft gehad dan zijn ook haar pups niet beschermd. Vaccinatie is een goede manier om je hond te beschermen tegen hondenziekte. Ook titeren is een goede optie indien het goed gebeurt, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Honden worden in Nederland gevaccineerd als ze tussen de 9 en 12 weken oud zijn.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over hondenziekte, laat het ons weten. We helpen je graag verder!