Temperatuur hond
Wat is normaal?
Vraag jij je wel eens af wat de temperatuur van je hond is? Je geliefde viervoeter kan het je niet vertellen als hij zich niet lekker voelt. Bij koorts of een te lage temperatuur wil je het liefste ingrijpen. Maar hoe kun je de temperatuur van je hond meten en wat moet je doen bij koorts? In deze blog lees je er alles over.
Lichaamstemperatuur hond
Vermoed jij dat je hond koorts heeft? Als je erachter wilt komen, is het handig als je weet wat de normale temperatuur van een hond is. Die ligt wat hoger dan die van mensen. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van honden tussen de 38 en 39 graden Celsius. Bij puppy’s is die zelfs nog wat hoger, rond de 39,5 graden.
Net als mensen, zijn honden warmbloedige dieren die er zelf voor zorgen dat hun lichaamstemperatuur gelijk blijft. Dit wordt geregeld in de hersenen. De stofwisseling van de hond en spieractiviteit zorgt ervoor dat het lichaam lekker warm blijft en een normale temperatuur houdt. Maar het is een feit dat bij honden de lichaamstemperatuur te hoog kan worden. Dit kun je voelen aan het lichaam, vooral aan de oren en de poten. Je hoeft echter niet direct in paniek te raken wanneer je merkt dat je hond een te hoge temperatuur heeft.
Oververhitting of koorts bij de hond
Bij een hoge temperatuur kan het zijn dat je hond koorts heeft of oververhit is geraakt. In dat laatste geval spreken we van hyperthermie. Oververhitting kan bij honden sneller voorkomen dan bij mensen. Zij kunnen namelijk minder makkelijk hun warmte kwijtraken, omdat ze niet kunnen zweten. Een hond kan het te warm krijgen door hoge temperaturen, een overmaat aan inspanning of hormonale invloeden (loopsheid bij een teef).
Bij koorts is er een interne oorzaak voor de hoge lichaamstemperatuur. In principe is koorts niet erg. Het is wel belangrijk om de temperatuur van je hond te meten als je koorts vermoedt. Verderop in deze blog lees je hoe je dat kunt aanpakken. Als de temperatuur van je hond hoger wordt dan 41,5 graden is het belangrijk om direct met je maatje naar de dierenarts te gaan, want dat kan levensbedreigend zijn.
Let daarom goed op de symptomen van koorts bij de hond:
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Warme oren en poten
- Snellere hartslag
- Rillen
- Droge en warme neus
- Minder eetlust
De oorzaken van koorts bij de hond kunnen een infectie zijn (virale, bacteriële of een parasitaire infectie), een auto-immuunziekte of bijvoorbeeld kanker. Denk jij dat je hond misschien koorts heeft, dan is het een goed idee om de temperatuur van je zieke viervoeter te meten.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Organimal Multivitamine - HondenOrganimal Multivitamine - Honden
- Voor de weerstand en energie
- Aanvulling van vitaminen en mineralen op het dieet
- Ter ondersteuning na medische ingreep
Lichaamstemperatuur hond meten
Wanneer je het idee hebt dat je hond ziek is en koorts heeft, kun je zelf de temperatuur opnemen. Dat lijkt misschien moeilijk, maar valt erg mee. Je kunt echter geen oorthermometer gebruiken en ook zijn er geen speciale thermometers voor honden. Maar je kunt gewoon een (digitale) thermometer voor mensen gebruiken.
De enige manier waarop je dit kunt doen is rectaal, dus via de anus. Alleen dan zal de uitslag betrouwbaar zijn. Een digitale thermometer is het makkelijkste, want die meten snel en correct. Hoe pak je het meten van de temperatuur van je hond aan? Hieronder geven we je enkele tips:
- De hond kan staan of liggen.
- Je kunt het alleen doen, maar een tweede persoon maakt het makkelijker om de hond rustig te houden.
- Je kunt wat vaseline of uierzalf op de thermometer doen, zodat deze makkelijker in te brengen is.
- Til de staart op, pak deze bij de basis vast.
- Doe de thermometer voorzichtig in de anus, minstens 1 tot 2 cm diep.
- Wacht lang genoeg, tot de thermometer het signaal geeft dat de meting klaar is.
- Na afloop kun je je hond natuurlijk belonen met wat lekkers en een knuffel.
Wat te doen bij koorts?
Blijkt je hond koorts te hebben, dan is het ook goed om te kijken naar hoe je maatje zich gedraagt. Eet en drinkt hij goed en is hij ook nog levendig? Dan hoef je niet met spoed naar de dierenarts. Het is altijd verstandig om wel even met de dierenarts te overleggen. Is je hond sloom en eet en drinkt hij niet goed, maak dan meteen een afspraak.
Ga niet zelf je hond behandelen, zeker niet met medicatie die voor mensen bedoeld is. Is je hond ziek en heeft hij koorts, dan heeft je dierenarts speciale medicatie die kan helpen. Deze werken koortsverlagend en meestal remmen ze ook ontstekingen. Hierdoor zal je hond over het algemeen snel opknappen en weer een normale temperatuur terugkrijgen. Soms is het nodig om een infuus met vloeistof te geven, dat is vooral belangrijk als je hond niet meer wil eten en drinken.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Organimal Multivitamine - HondenOrganimal Multivitamine - Honden
- Voor de weerstand en energie
- Aanvulling van vitaminen en mineralen op het dieet
- Ter ondersteuning na medische ingreep
Wat doen bij een te lage lichaamstemperatuur?
Hoewel koorts vaker voorkomt, kan het ook zijn dat je hond een te lage lichaamstemperatuur heeft. Soms kan je hond het wat kouder hebben. Als je viervoeter zich verder normaal gedraagt en alert is, hoef je hiervoor geen contact op te nemen met de dierenarts. Is hij echter ziek en is de lichaamstemperatuur lager dan 37,5 graden, dan is het verstandig wel even een afspraak met de dierenarts te maken.
Voorkomen is beter dan genezen H4
Ziek zijn is voor je hond net zo vervelend als voor ons mensen. Hij kan zich erg naar voelen en dat zie je vaak ook aan je maatje. Natuurlijk wil je liever voorkomen dat je hond ziek wordt. Daarom is het belangrijk je dier te ondersteunen met supplementen van hoge kwaliteit. Organimal heeft meerdere supplementen die aan een goede gezondheid kunnen bijdragen.
Ondersteun het immuunsysteem van je hond met Darmen in balans. Voor energie en een optimale algehele weerstand kun je je hond onze Multivitamine geven. Heeft jouw vrolijke viervoeter een wondje opgelopen (met mogelijke bacteriële infectie), zorg dan voor een goede ontsmetting en verzorging van de wond met onze huidspray met colloïdaal zilver.
Wil je na het lezen van deze blog toch nog meer weten over de temperatuur van je hond? Leg je vraag voor aan ons team, we helpen je graag.
-
Darmen In Balans - HondenDarmen In Balans - Honden
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Organimal Multivitamine - HondenOrganimal Multivitamine - Honden
- Voor de weerstand en energie
- Aanvulling van vitaminen en mineralen op het dieet
- Ter ondersteuning na medische ingreep