Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Neus, oren en ogen> Hond klappert met oren 

Hond klappert met oren 


Het is niet ongewoon dat een hond klappert met de oren. Dit doen ze om bijvoorbeeld jeuk of irritaties te verhelpen. Een hond heeft immers geen handen en vingers om de jeuk in de oren te verhelpen. Maar merk je dat je hond vaker met zijn oren klappert, dan kan er iets anders aan de hand zijn. In dit artikel lees je de veelvoorkomende oorzaken en aandoeningen en hoe je dit in veel gevallen effectief kunt behandelen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom klappert hond met oren?

Je kunt je afvragen waarom je hond klappert met zijn oren. Zoals hierboven al werd vermeld, kan het zijn om irritaties in de oren of op de huid te verhelpen. Heel normaal gedrag dus. Maar wanneer je hond dit vaker doet kan het zijn dat hij de irritatie of jeuk niet kan stoppen. Het is dan goed om te kijken wat er aan de hand is.

Er zijn problemen die vaker voorkomen bij de oren van je hond. Een oorontsteking of oormijt bijvoorbeeld. Deze aandoeningen kunnen voor veel jeuk en irritatie en soms zelfs pijn in de gehoorgang zorgen, waardoor de hond gaat klapperen met zijn oren. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er iets in het oor zit wat er niet thuishoort, zoals bijvoorbeeld een grasaar. Ook huid- en allergie problemen kunnen de oorzaak zijn van irritaties aan de oren. Je hond zal dan blijven schudden maar dit heeft helaas geen effect als het daadwerkelijke probleem niet wordt aangepakt.

Symptomen oorproblemen hond

Naast dat je hond veel klappert met zijn oren zijn er ook andere symptomen die erop kunnen duiden dat je hond last heeft van zijn oren. Je merkt bijvoorbeeld dat je hond:

  • Veel schudt met zijn kop
  • Met zijn poten krabt aan de oren
  • Met zijn kop of oren over de grond schuurt
  • Zijn kop vaak scheef houdt
  • Vieze en stinkende oorschelpen heeft
  • Last heeft van veel zichtbaar oorsmeer
  • Gevoelig is voor aanrakingen van de oren

In dit artikel gaan we verder in op de twee meest voorkomende redenen waarom je hond klappert met zijn oren, oormijt en oorontsteking en hoe je dat effectief kunt aanpakken.

Oormijt bij honden

Oormijten zijn vervelende, minuscule parasieten. Ze hebben kleine pootjes waarmee ze zich in de oren van je hond verplaatsen. Dit zorgt voor de vervelende jeuk en irritaties. Oormijten leven gemiddeld maar twee maanden, maar een vrouwtjesmijt legt eitjes waarbij de mijten binnen drie weken alweer volwassen zijn. En die volwassen oormijten leggen vervolgens ook weer eitjes. Zo komt je hond in een vicieuze cirkel terecht, die ook nog eens flink besmettelijk is.

Wil je meer weten over oormijt bij honden, dan raad ik je aan om het artikel Oormijt hond te lezen. In dat artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij wat oormijt is en wat je eraan kunt doen.

Oorontsteking bij honden

Een oorontsteking bij een hond is een veel voorkomende infectie. Je merkt het vaak aan de typische geur en het krabben aan en klapperen met de oren. Een oorontsteking ontstaat door vocht in de oren, maar ook allergieën zijn vaak de oorzaak. Ook de hierboven besproken oormijten kunnen een oorontsteking bij je hond veroorzaken. Weet je niet zeker of je hond last heeft van een oorontsteking? Maak dan een afspraak met de dierenarts, die kan bekijken of er sprake is van een oorontsteking of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Lees het artikel Oorontsteking hond voor meer informatie en tips om oorontsteking bij je hond te voorkomen.

Behandelen van oorproblemen

Nu je weet waarom je hond klappert met zijn oren is het ook handig om te weten hoe het behandeld kan worden. Ben je er niet zeker van wat de reden is dat je hond klappert met zijn oren? Dan kun je het beste een afspraak maken bij de dierenarts. Hij kan bekijken wat er aan de hand is en eventueel een behandeling starten. Zo’n behandeling kan er als volgt uitzien:

  • Oordruppels
  • Oorzalf
  • Mijtdodend middel
  • Antibiotica

Maak de behandeling die de dierenarts voorschrijft af, ook al lijkt het er op dat je hond geen last meer heeft van de klachten. Zo heb je de meeste kans dat de klachten niet terug zullen komen.

Zelf oorproblemen bij je hond effectief behandelen

Vaak kun je zelf ook actie ondernemen om de oorzaken van het klapperen met de oren van je hond te behandelen.

  • Zo kan Colloïdaal Zilver enorm goed ingezet worden ter ondersteuning van oormijt en oorontstekingen zonder irritaties en nare bijwerkingen. Het is een antibacterieel en antiviraal middel dat ook schimmels, gisten en oormijt doodt. Je druppelt het in de oren en masseert daarna de gehoorgang aan de buitenkant van de oren.Wij raden dan ook aan om oorontstekingen en oormijt natuurlijk en effectief te behandelen met colloidaal zilver.
  • Zorg ervoor dat als je hond graag zwemt je de oorschelpen van je hond altijd goed afdroogt. Doe dit nooit met een wattenstaafje, je kunt daarmee te ver de oorschelp ingaan wat nare gevolgen kan hebben!
  • Goede voeding doet meer dan je denkt. Het zorgt ervoor dat de darmflora van je hond in de beste conditie is en dat heeft weer zijn effect op de huid, vacht en organen. Hoe beter de weerstand van je hond, hoe minder problemen, allergieën en ongemakken je hond zal hebben. Om de darmflora te ondersteunen is een goede probiotica van onschatbare waarde. Dit zorgt ervoor dat de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen weer op orde is.

Merk je na 3-4 dagen dat er nog geen verbetering te zien is en klappert je hond nog steeds met zijn oren? Ga dan (terug) naar de dierenarts zodat die kan kijken wat er aan de hand is en of er een vervolgbehandeling nodig is.

Blijf alert

Je weet nu de meest voor de hand liggende redenen dat je hond klappert met zijn oren, wat de symptomen zijn en wat je er aan kunt doen. Het is niet gek dat je hond af en toe eens klappert met zijn oren. Maar als je merkt dat het heviger wordt of je hond zich anders gaat gedragen is het goed om te kijken naar de oorzaken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of twijfels over je hond die klappert met zijn oren? Stel je vraag gerust aan het gespecialiseerde team van Organimal. Wij staan klaar om je te helpen.

Veelgestelde vragen over het klapperen met de oren van honden

Als dit niet behandeld wordt, kan het leiden tot verschillende complicaties. Zo kan het oor geïrriteerd raken en ontstoken raken. Ook kan er oorsmeer ophopen, wat kan leiden tot gehoorverlies. In zeldzame gevallen kan het leiden tot een gescheurd trommelvlies.

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om het klapperen met de oren te voorkomen. Zo is het belangrijk om de oren van je hond regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een colloïdaal zilver die speciaal voor honden is ontwikkeld. Ook is het belangrijk om jouw hond te controleren op vlooien en andere parasieten. Vlooien kunnen oormijt veroorzaken, wat kan leiden tot het klapperen.

Ja, allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren kunnen ook irritatie en ontstekingen in de oren veroorzaken.

Regelmatige reiniging met een zachte, speciaal voor honden ontworpen oorreiniger of colloïdaal zilver kan helpen om ophoping van vuil en oorsmeer te voorkomen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen om beschadiging van het oor te voorkomen.