Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Oorpijn hond


Wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen? 

Oorpijn bij de hond komt vaak voor. Vooral rassen met lange en langharige oren hebben hier sneller last van. Vermoed jij dat je harige maatje oorpijn heeft? Misschien schudt hij meer met zijn kop of lijkt hij wat minder goed te horen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van oorpijn bij de honden en wat je eraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is oorpijn en wat zijn de oorzaken?

Ook honden kunnen, net als mensen, oorpijn krijgen en het komt helaas regelmatig voor. Meestal wordt het veroorzaakt door oorontsteking en dit kan acuut zijn (de klachten zijn recent en duren niet langer dan een week) of chronisch (je hond heeft er al weken of zelfs tot jaren last van).

Er zijn verschillende oorzaken voor oorpijn bij de hond. In de gehoorgang, die heel lang is, zitten bacteriën. Als je trouwe viervoeter gezond is, leven al die bacteriën daar in harmonie met elkaar. De balans kan echter verstoord raken waarna klachten zoals oorpijn kunnen ontstaan. De oorzaken van oorpijn kunnen zijn:

 • Oormijt
 • Gisten
 • Bacteriën
 • Allergieën
 • Verkeerd gebruik van zalf
 • Overmatige haargroei
 • Vreemd voorwerp in het oor
 • Verkoudheid

Oorpijn door mijten

Mijten zijn parasieten die ook in het oor terecht kunnen komen. Een besmetting met oormijten komt gelukkig niet heel vaak voor. Puppy’s hebben er over het algemeen vaker last van.

Gisten

Ook gisten kunnen zorgen voor oorpijn. Het zijn eencellige schimmels die oorontsteking kunnen veroorzaken.

Bacteriën 

Bacteriën in het oor kunnen oorontsteking en dus oorpijn veroorzaken. De huid  in het oor kan rood en ontstoken raken en er kan zich pus vormen. Zwemmen in vies water kan nog wel eens leiden tot een bacteriële infectie in de oren. Het is dus goed om daar op te letten. Heeft jouw hond pijnlijke en ontstoken oren ga dan even langs bij de dierenarts om dit te laten behandelen, zodat de infectie niet zal verspreiden.

Allergieën als oorzaak van oorpijn bij honden 

Heeft jouw maatje oorpijn, dan is het een goed idee om uit te zoeken of een allergie er niet de oorzaak van is. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, maar mogelijk wordt 50% van alle chronische oorpijn bij honden hierdoor veroorzaakt. Een voedselallergie kan zich uiten in huidklachten, zoals jeuk of eczeem. De huid loopt echter door in het oor, waardoor deze klachten zich ook daar kunnen uiten.

Verkeerd gebruik van zalf

Het verkeerd gebruiken van zalf kan leiden tot verergering van oorpijn en oorontsteking. Het kan zijn dat je hond een antibioticazalf nodig heeft en dat de behandeling te vroeg gestopt wordt. De infectie is nog niet voorbij, waardoor deze snel weer terugkomt. Ook kan het uitproberen van verschillende zalven zonder gericht bacteriologisch onderzoek leiden tot meer klachten.

Niet alleen zal je hond oorpijn blijven houden, dit soort verkeerd gebruik van zalf leidt ook tot resistentie van bacteriën. Het is dus aan te raden ervoor te zorgen dat je zalf op de juiste manier gebruikt. Vraag indien nodig advies aan je dierenarts.

Haargroei

Vooral langharige honden kunnen last krijgen van oorpijn, doordat ze veel haren in het oor hebben. Deze haren kunnen ervoor zorgen dat er veel oorsmeer aan blijft plakken. Hierdoor ontstaat een broeierig milieu in het oor dat bacteriën aantrekkelijk vinden. Dit is zeker het geval als je hond hangende oren heeft. Op die manier is de kans groter dat je dier last krijgt van oorpijn en oorontsteking.

Vreemd voorwerp in het oor 

Een andere oorzaak van oorpijn is een vreemd voorwerp in het oor. Loopt jouw hond lekker te snuffelen in de struiken en het gras? Vooral in de zomer kan je vrolijke viervoeter een grasaar in zijn oor krijgen en dat kan veel pijn veroorzaken.

Symptomen van oorpijn hond

Nu je weet waar oorpijn door veroorzaakt kan worden, is het handig om te weten hoe je erachter kunt komen dat je hond last van zijn oren heeft. Er zijn enkele symptomen waar je dit aan kunt zien. Vaak gaat een hond met oorpijn meer met zijn kop schudden. Ook kan hij last hebben van jeuk en irritatie aan de oren, waardoor hij veel gaat krabben aan zijn kop. Bij een oorontsteking houden honden ook wel eens hun kop scheef.

Denk je dat je trouwe viervoeter last heeft van oren, dan kun je ook eens in het oor kijken. Zorg dat je goed licht hebt, zodat je zoveel mogelijk kunt zien. Het kan zijn dat je een opeenhoping van oorsmeer ziet in de gehoorgang. De huid kan rood en opgezwollen zijn. Mogelijk ruik je zelfs een onfrisse, vieze geur die uit het oor komt. Een ander symptoom van oorpijn is dat je dier minder goed hoort.

Oorpijn hond: wat te doen?

Als je hond last van zijn oren heeft, dan komt natuurlijk ook de vraag: wat te doen aan de oorpijn in je op van je hond. Houd je hond de komende dagen goed in de gaten. Blijven de klachten, dan kun je je harige huisgenootje het beste even door de dierenarts laten onderzoeken.

Het beste zou het zijn om te voorkomen dat je hond klachten aan zijn oren krijgt. Dat kan niet in alle gevallen, maar bij langharige honden is het een goed idee om de haren in de gehoorgang zo kort mogelijk te houden. Hierdoor kun je veel problemen voorkomen.

Bij langharige honden èn honden die graag zwemmen, kun je ook preventief te werk gaan door de oren schoon te houden en te drogen. Colloïdaal zilver is een fantastisch middel bij oorproblemen bij honden. Dit kan helpen om het milieu in de oren in balans te krijgen of te houden. Ook werken de druppels ontstekingsremmend en antibacterieel. Heeft je hond oorpijn, houd de klachten dan goed in de gaten. Als ze niet verdwijnen, ga dan even bij de dierenarts langs.

Om oorpijn te voorkomen is het aan te raden te zorgen voor goede weerstand van je hond. Dit kan o.a. met supplementen zoals bijvoorbeeld Organimal Darmen in Balans en multivitamine, maar ook met hoogwaardige voeding. Een goede voeding legt de basis voor een goede gezondheid, met een krachtige weerstand en een huid die in balans is. Dit kan eveneens helpen oorpijn en oorontsteking te voorkomen. Is je hond allergisch, vraag dan advies aan de dierenarts. Mogelijk kan hypoallergene voeding helpen, waardoor de klachten kunnen afnemen.

Hopelijk weet je nu wat je moet doen als jouw hond oorpijn heeft. Heb je toch nog vragen, laat het ons weten! We helpen je graag!