Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Droge neus hond

Droge neus hond


Wat te doen bij een droge hondenneus?

De natte neus is een typisch kenmerk van de hond, maar wat als je een droge neus ziet bij je hond? Veel baasjes vragen zich af of hun hond dan ziek is. Maar er is niet altijd reden tot bezorgdheid. In deze blog leggen we uit waarom een hondenneus droog kan zijn en wanneer je hier wel iets aan moet doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken hond droge neus

Dat de hond een krachtig reukorgaan heeft, is iedereen wel bekend. Wist je dat een hond 10.000 tot 100.000 keer beter kan ruiken dan een mens? Jouw maatje ziet en hoort dus niet alleen de wereld, hij krijgt ook gedetailleerde informatie binnen via zijn neus. Het is dus heel belangrijk dat zijn bijzondere snuit goed zijn werk kan doen. Behalve ruiken heeft de hondenneus ook nog meer functies. De neus reinigt o.a. de ingeademde lucht, overtollig traanvocht wordt afgevoerd via de traanbuizen in de neus en de hond koelt af via de neus (zweten).

De neus van de hond kan zo nu en dan droog zijn. Zie jij een droge neus bij je hond, dan betekent dit niet direct dat je harige viervoeter ziek is of dat er iets mis is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de droge neus van de hond, namelijk:

  • De lucht in de kamer is droog.
  • De hond heeft dicht bij een verwarming gelegen.
  • Hij heeft langdurig in de zon gelegen.
  • De hond heeft een korte neus en kan daardoor niet goed met zijn tong bij zijn neus.

Zie je nu dat er zich kloofjes of korstjes op of rondom de neus vormen of dat de neus te vaak en te lang droog is, dan zou er wel iets aan de hand kunnen zijn. Er kan een onderliggend probleem ten grondslag liggen. Je hond kan ook last hebben van een huidaandoening of er kunnen problemen zijn met de afvoer of productie van tranen. Zie je vaak een droge neus bij je hond, dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

Een vochtige neus

De neus van je hond, en dan hebben we het over het kale gedeelte, wordt ook wel de neusspiegel of dop genoemd. Deze is bekleed met een speciaal soort huid die dikker is en waar geen haarfollikels in zitten. De neusspiegel zou altijd licht vochtig moeten zijn en zou glad en zacht moeten aanvoelen.

Hoe komt het eigenlijk dat de neus van je hond in de meeste gevallen vochtig is? Net als bij mensen zit er in de neus een slijmvlies, dat altijd vochtig is.

Dit helpt de lucht die hij inademt, warm en vochtig te maken en de lucht wordt ook direct gereinigd (kleine deeltjes worden eruit gefilterd, zodat deze niet in de longen terechtkomen). Dat het neusslijmvlies vochtig blijft, wordt geregeld door kleine kliertjes. Verder komen ook de traanafvoerbuizen uit in de neus. Al dit vocht helpt de neus goed schoon te houden en zorgt ervoor dat je hond kan beschikken over zijn uitzonderlijke reukvermogen. Een natte neus is dus gezond!

Verhoorning neus hond

Een aandoening die voor problemen kan zorgen is verhoorning of hyperkeratose van de neus van een hond. Dit kan ontstaan als gevolg van een huidziekte, zoals Leishmaniasis. Maar het kan ook gebeuren omdat je hond er aanleg voor heeft. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor bij de Labrador.

Bij verhoorning van de neus van een hond is de huid droger dan normaal en ontstaat er een verdikking aan de rand van de neus. Deze is onregelmatig en hard en er kunnen ook scheurtjes en barstjes in komen. Als je dit bij je hond ziet, is het aan te raden om de dierenarts in te schakelen. Deze kan je dier onderzoeken om achter de oorzaak te komen.

Puppy droge neus

Ook een puppy kan een droge neus hebben. Dat kan, net als bij volwassen honden, zijn vanwege huidaandoeningen of een allergie. Ook het ras kan een rol spelen. Vooral bij bulldogs en mopshonden kunnen al op jonge leeftijd problemen met een droge neus ontstaan. Let dus goed op of je puppy een droge neus heeft en ga met je makkertje naar de dierenarts als je je zorgen maakt.

Droge neus hond insmeren

Heeft jouw hond regelmatig last van een droge neus, dan kun je deze zelf insmeren met een verzorgende zalf. Gebruik bijvoorbeeld Organimal Neus & Pootjesbalsem, met sheaboter, laurierbesolie en vitamine E. Dit kan helpen om de neus weer zacht en soepel te maken. Sheaboter staat bekend om zijn voedende eigenschappen. Het maakt de huid weer zacht en voedt deze met essentiële vetzuren. Vitamine E helpt de huid beschermen tegen vrije radicalen. Deze crème is trouwens ook geschikt voor droge voetzooltjes, wat in de winter kan voorkomen.

Het insmeren van de droge neus van je hond verzacht en verzorgt, zodat de kloofjes en korstjes kunnen verdwijnen. Kies een crème of zalf die niet te sterk geurt. Jouw hond ruikt zoveel beter dan jij, een sterke lucht zal voor hem niet prettig zijn. Kijk ook of het product dat je gebruikt veilig is. Je maatje zal zijn neus waarschijnlijk aflikken nadat je gesmeerd hebt.

Zorg goed voor de voortreffelijke neus van je hond, zodat hij lekker kan genieten van zijn gesnuffel door het gras en de bladeren. Wil je nog meer weten over een droge neus bij de hond, aarzel niet en laat het ons weten. We staan voor je klaar.