Darmontsteking kat
Wat je als baasje kunt doen om dit te voorkomen
Een darmontsteking is een vervelende aandoening voor je kat. Hij kan er behoorlijk ziek van worden en zich zeer ellendig voelen. Om uit te leggen wat een darmontsteking bij een kat precies is, welke verschillende soorten darmontstekingen er zijn, wat de symptomen zijn en wat je er als baasje aan kunt doen, leggen we eerst uit hoe de spijsvertering van de kat werkt.
Spijsvertering kat
Om uit te leggen wat een darmontsteking bij een kat is, moet eerst duidelijk zijn hoe het spijsverteringskanaal werkt. Het voedsel dat door je kat gegeten wordt, wordt verteerd in zijn spijsverteringskanaal. Een kat is van nature een echte carnivoor. Net als zijn gebit en lichaamsbouw, is zijn maag-darmstelsel erop gebouwd om vlees te eten. Katten hebben een kort maag-darmstelsel om het rauwe vlees van hun prooi gemakkelijk te kunnen verteren. Het darmkanaal is ongeveer 4 keer hun lichaamslengte. Bovendien hebben ze maar een kleine maag en geen blinde darm. De spijsvertering begint in de maag en gaat vervolgens naar de dunne darm. Hier worden de voedingsstoffen uit de voeding in het bloed opgenomen. De vertering wordt mogelijk gemaakt samen met stoffen die de lever en alvleesklier aanmaken. Daarna volgt de dikke darm. Hier vindt niet zoveel vertering meer plaats, maar wordt vooral water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam van de kat. De darminhoud die nog over is, wordt hierdoor dikker en zo ontstaat een gezonde ontlasting.
Wat is een darmontsteking bij je kat precies?
Iedere kat loopt het risico een ontsteking op te lopen aan het maag-darmkanaal door bijvoorbeeld een tumor, virus, bacterie, voedselallergie, wormen of parasieten. Een aandoening die regelmatig voorkomt is bijvoorbeeld “gastro-enteritis”, een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een virus of overgevoeligheid voor iets in het voedsel. De meest voorkomende klachten bij een darmontsteking van een kat zijn diarree, braken en buikpijn.
Darmontsteking kat symptomen
Hoe herken je darmontsteking bij je kat? Enkele veelvoorkomende symptomen van darmontsteking:
- Je kat zal vaker ontlasten;
- Diarree en/of braken;
- Je zult een verandering in de hoeveelheid van de ontlasting van je kat zien;
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting
- Mogelijk hoor je rommelende darmgeluiden bij je kat;
- Ondanks het feit dat je kat goed eet, valt hij af.
Dikke darmontsteking kat
Dikke darmontsteking bij je kat noemen we “colitis”. In feite is bij deze vorm van darmontsteking het slijmvlies van de dikke darm ontstoken. Dit kan ontstaan als gevolg van een voedselallergie of voedselintolerantie. De voortdurende ontstekingen veroorzaken een verdikking van het darmslijmvlies. Bij een dikke darmontsteking valt je kat meestal niet veel af, in tegenstelling tot een ontsteking van de dunne darm waarbij duidelijk gewichtsverlies optreedt. Bij dikke darmontsteking heeft je kat meestal veel pijn omdat de spieren van de dikke darm en de anus krampachtig samentrekken. Ze hebben daarbij vaak maar hele kleine beetjes ontlasting of zelfs helemaal niet. Mogelijk zit er bloed of slijm bij de ontlasting.
-
Darmen In Balans - KattenDarmen In Balans - Katten
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Darmpakket - KattenDarmpakket - Katten
- De synergie van Organimal Darmen in Balans, Zeewier Bio en Collageen
- Meest essentiële ingrediënten voor optimale darmwerking
- Gericht op de meest belangrijke aspecten van het darmstelsel
Chronische darmontsteking kat
Het is ook mogelijk dat je kat chronische darmontsteking heeft. Dit wordt ook wel IBD genoemd: Inflammatory Bowel Disease. Doordat de darm zo vaak ernstig en chronisch ontstoken is, is de verteringscapaciteit sterk verminderd. Katten die last hebben van IBD zien er meestal niet goed uit, mager, een doffe vacht en een slechte conditie.
Onderzoek en behandeling van darmontsteking bij katten
Als je het vermoeden hebt dat je kat een darmontsteking heeft, kan je dierenarts lichamelijk onderzoek doen. De dierenarts doet dan meestal het volgende:
- het aftasten van de buikwand;
- een bloedonderzoek;
- een rectaal onderzoek;
- een echoscopie;
- een ontlasting onderzoek wat een aantal dagen duurt;
- een endoscopie waarbij je kat onder narcose wordt gebracht en een slangetje met daaraan een camera naar binnen wordt gebracht;
- het nemen van een biopt van de maag en darm wat vervolgens wordt onderzocht
- een bepaald dieet waarbij gekeken wordt waar je kat overgevoelig voor is
De behandeling van darmontsteking bij je kat hangt logischerwijze af van de oorzaak. Een virus of bacterie verdwijnt vaak vanzelf of sneller met behulp van wat medicatie. Als het een parasiet is, zal de dierenarts daar een geschikt middel voor geven. Supplementen zoals goede probiotica kunnen ook zeer goed ondersteunen bij een darmontsteking
Voeding en darmontsteking kat
Zoals we eerder in dit artikel al noemden, kan verkeerde voeding leiden tot darmproblemen. Darmontsteking bij katten voorkomen heeft als basis een goede voeding. De standaard brokjes die je overal vindt in de supermarkt en dierenwinkel zijn niet altijd de beste keuze. Er zitten veel extra onnodige (ongezonde) toevoegingen in verwerkt die het maag-darmkanaal van je kat eerder kwaad dan goed doen. Hierbij moet je denken aan toevoegingen als granen, kleur- geur- en smaakstoffen. Bovendien gaan bijna alle voedzame ingrediënten verloren bij de productie van kattenbrokjes omdat ze tijdens het proces verhit worden. Mocht het iets zijn in de voeding wat de darmontsteking bij je kat veroorzaakt, dan zal je kat ander voedsel moeten krijgen waardoor de allergische reactie of intolerantie niet optreedt. Het kan een behoorlijke onderneming zijn om uit te vogelen welke voeding het meest geschikt is voor jouw kat, maar bijvoorbeeld vers vlees is in de praktijk een goed alternatief voor katten gebleken bij wie darmontsteking ze blijft tergen of die een bepaalde voedselallergie of intolerantie hebben. Als aanvulling daarop kan je je kat natuurlijke supplementen of kruiden geven die helpen de maag-darmwand te beschermen, ondersteunend zijn bij afwijkende ontlasting en hoogwaardige probiotica bevatten.
-
Darmen In Balans - KattenDarmen In Balans - Katten
- Hoogwaardig Probiotica compositum
- Ondersteunt bij afwijkende ontlasting
- Maag-darmwand bescherming
-
Worm + Giardia Testkit - KatWorm + Giardia Testkit - Kat
- Voorkomt onnodig medicatie gebruik
- Voorkomt resistentie parasieten
- Zekerheid over type besmetting
Het is immers voor jou als baasje de taak zo goed mogelijk voor je kat te zorgen en te helpen zijn maag-darmstelsel in een zo goed mogelijke conditie te houden. Veel oorzaken zijn goed te voorkomen en kun je zelf in ondersteunen zoals we in dit artikel hebben uitgelegd met de juiste voeding of extra supplementen. Uiteraard is het zo dat bij ernstige (aanhoudende) klachten je altijd je dierenarts moet raadplegen. Indien je vragen hebt over jouw kat met darmproblemen of zoek je informatie over iets anders, neem dan gerust contact met ons op. Onze holistische dierenartsen helpen je graag.
Veelgestelde vragen over darmontsteking bij katten
Wat is het verschil tussen acute en chronische darmontsteking bij katten?
Acute darmontsteking is een plotselinge ontsteking van de darmen, die gepaard gaat met symptomen zoals braken, diarree en buikpijn. Chronische darmontsteking is een langdurige ontsteking van de darmen, die kan leiden tot gewichtsverlies, lethargie en een verminderde eetlust.
Kan ik mijn kat helpen door zijn voeding te veranderen?
Ja, het aanpassen van de voeding van je kat kan helpen om de symptomen van darmontsteking te verbeteren. In sommige gevallen kan een speciale dieetvoeding nodig zijn.
Is er medicatie beschikbaar voor darmontsteking?
Ja, er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van darmontsteking bij katten. Een goede probiotica kan ook zeer effectief zijn bij milde ontstekingen.Je dierenarts kan je adviseren over reguliere medicijnen.
Kan darmontsteking leiden tot andere gezondheidsproblemen?
Ja, darmontsteking kan leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals:
- Uitdroging: Braken en diarree kunnen leiden tot uitdroging, wat ernstige gevolgen kan hebben voor jouw kat.
- Gewichtsverlies: Katten met darmontsteking kunnen last hebben van gewichtsverlies, omdat ze minder eten en/of meer braken en diarree hebben.
Ondervoeding: Ondervoeding kan optreden als je kat niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.