Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Graanvrij kattenvoer

Graanvrij kattenvoer


Wel of geen goede keuze?
Welk kattenvoer is het beste voor je kat? Je kunt tegenwoordig kiezen uit zoveel merken en soorten kattenvoer, zoals brokken, nat voer, vers vlees, dat het lastig is te bepalen wat nu het beste is om voor je geliefde huisdier te kopen. Tegenwoordig zie je ook steeds meer de vraag van katteneigenaren naar graanvrij kattenvoer en weten de kattenvoer producenten hier goed op in te spelen. Wat is dit precies? En waardoor verschilt kattenvoer zonder granen van ‘normaal’ kattenvoer? En wat zijn nu precies de voordelen? Graag leggen we je uit waar het idee van graanvrij voer voor je kat vandaan komt, wat er precies allemaal in zit en wat de voordelen ervan zijn voor je kat.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom graanvrij kattenvoer

We leggen eerst even uit waarom graanvrij kattenvoer tegenwoordig aan populariteit wint. Van nature is de kat een echte carnivoor. Zijn lichaam, gebit en maag-darmstelsel zijn erop gemaakt om vlees te eten. Zo hebben katten een kort maag-darmstelsel om het rauwe vlees van hun prooi gemakkelijk te kunnen verteren. Het darmkanaal is ongeveer 4 keer de lichaamslengte van de kat. Daar komt bij dat ze een kleine maag hebben en geen blinde darm. De kat heeft dus biologisch gezien een voorkeur voor voedsel met een hoog eiwit- en vetgehalte. Plantaardig voedsel is lastiger te verteren, waardoor planteneters een veel langer darmkanaal hebben, wel 25 keer hun lichaamslengte. Die lengte is nodig om alle vezels en celwanden van het plantaardige voedsel te verteren.

Veel koolhydraten heeft je kat niet nodig

Vleeseters krijgen van nature weinig koolhydraten binnen omdat dat simpelweg niet in vlees zit. Het is eigenlijk een beetje overbodig voor ze. Ze gebruiken het niet als belangrijke voedingsstof en hebben hier dan ook niet veel van nodig. Vleeseters krijgen van nature alleen koolhydraten binnen (samen met plantaardig materiaal) doordat het in de maaginhoud van hun prooi kan zitten. Dit kunnen ze dan makkelijk verteren omdat dit al door de maag van hun prooi is voorbewerkt. Stel dat kattenvoer rauwe granen zou bevatten, zou de dat dat niet kunnen verteren. Dus alle granen (en koolhydraten) in het standaard voer, worden eerst voorbewerkt voordat ze aan kattenvoer kunnen worden toegevoegd. Daar komt nog eens bij dat katten ook nogal eens allergisch kunnen zijn voor (met name) gluten die in granen zitten. Bij de productie van kattenvoer is een bindmiddel nodig en daar wordt graan vaak voor gebruikt. De voornaamste reden hiervoor is dat het vooral een goedkoop product is om als bindmiddel te gebruiken. Het nadelige van graan is dat het bestaat uit suiker, zetmeel en vezels. Dit zijn niet direct de voedingsstoffen die heel goed zijn voor je kat en die hij nodig heeft als gezonde bouwstoffen. Zeker voor katten met obesitas of suikerziekte is graan niet geschikt, vanwege het hoge suikergehalte en de hoeveelheid zetmeel. Waarom graanvrij kattenvoer geschikt is voor je kat, is wellicht met bovenstaande informatie al voldoende voor veel katteneigenaren om tegenwoordig steeds vaker te kiezen voor de graanvrije variant.

Graanvrije kattenbrokken

Tijdens het productieproces worden aan de meeste normale kattenbrokken veel kunstmatige ingrediënten toegevoegd vooral ten behoeve van de geur, kleur- en smaakstoffen. “Gewone” kattenbrokken worden tijdens het productieproces verhit, waardoor alle voedingsstoffen grotendeels gedood worden. Dit is natuurlijk zonde en gaat ten koste van de voedingswaarde en de enzymen. Sterker nog, het is eigenlijk “dood” voedsel.  Bij de productie van graanvrij kattenvoer wordt het graan meestal vervangen door (toch wel) een plantaardige vervanger, bijvoorbeeld aardappelen, linzen of erwten. Deze zijn gemakkelijk te vermalen tot meel waardoor ze bruikbaar zijn als bindmiddel. Het is dus niet zo er totaal geen plantaardige producten in zitten. Aardappelen, erwten en linzen zijn immers ook plantaardig. Bij de productie van graanvrije kattenbrokken gaat het niet direct in eerste instantie om de granen die gemeden worden (voor bijvoorbeeld katten met een allergie), maar met name om de (bewerkte) koolhydraten die de kat binnenkrijgt door de granen. De suikers, vezels en zetmeel zijn ingrediënten die niet bij het natuurlijke dieet van de kat horen en hij heeft ze niet nodig als noodzakelijke bouwstof zoals eerder vermeld. Kattenvoer zonder granen kan je kopen in de vorm van brokken, nat voer of vers vlees (ook zeer bekend als KVV: kant en klaar vers vlees). Inmiddels zijn er heel wat merken dierenvoeding die graanvrij zijn gaan produceren of een graanvrije variant aanbieden. Echter, het blijft zaak om op de labels te kijken welke ingrediënten er dan wel in zitten. Graanvrij betekent niet direct gezond of “schoon” kattenvoer. Vaak zie je ook wel dat er mais in zit in plaats van gewone granen. Echter, er wordt volop gediscussieerd over het feit dat mais ook een graan is en ook gluten bevat. Daarnaast kunnen er nog steeds allerlei onnodige geur, kleur en smaakstoffen worden toegevoegd, naast andere onnatuurlijke “verbeteringsmiddelen”.

Graanvrij kattenvoer kitten

Niet alleen voor volwassen katten is er graanvrij kattenvoer te koop. Er is ook volop graanvrij kattenvoer voor je kitten verkrijgbaar. Overigens heeft niet iedere fabrikant die graanvrij voer produceert een kitten-variant. Net als de voordelen die een graanvrij dieet voor volwassen katten biedt, geldt dat net zo zeer voor kittens. Alleen zijn aan het meeste graanvrije kattenvoer voor je kitten extra voedingsstoffen toegevoegd die de groei van je kleine kitten ondersteunen.

Voordelen graanvrij kattenvoer

Nu we uitgelegd hebben wat een graanvrij dieet voor je kat betekent en wat er nu wel in voer zonder graan zit, zetten we de belangrijkste voordelen van graanvrij kattenvoer nog even voor de duidelijkheid op een rij:

  • Het komt dichter in de buurt van het natuurlijke dieet van de kat;
  • Zonder granen vermijd je een veelvoorkomende veroorzaker van allergieën bij katten (en honden);
  • Voer zonder granen helpt bij gewichtsbeheersing van je kat (koolhydraten kunnen bijdragen aan gewichtstoename)
  • Katten met diabetes hebben baat bij graanvrij voer

Samenvattend kan je dus zeggen dat je met graanvrij kattenvoer je dus veel dichter bij het natuurlijke dieet van de kat komt. Het draagt bij aan minder koolhydraat inname en helpt bij het voorkomen van vervelende aandoeningen zoals obesitas en (gluten)allergieën. Bovendien bevat veel kattenvoer zonder granen veel minder kunstmatige toevoegingen. Let op, dit is niet in alle gevallen zo. Het kiezen van graanvrij kattenvoer is dus een gezondere en bewuste voor je kat. Heeft je kat allergische reacties en krijgt ie nu nog standaard kattenvoer met granen? Of heeft ie veel overgewicht? Dan is voer wat vrij van granen is een goede eerste stap.

Kun je wel wat advies gebruiken over welk voer voor jouw kat geschikt is, aarzel dan niet en neem gerust contact op met ons. We denken altijd graag met je mee.