Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Nierfalen bij katten


De nieren zijn zeer belangrijke organen die afvalstoffen uit het bloed verwijderen en de vochtbalans reguleren. Wanneer de nieren niet meer goed werken kan dit zware gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Nierfalen bij katten is dan ook een bekend gezondheidsprobleem voor deze huisdieren.

Vooral bij oudere katten en sommige rassen komt nierfalen helaas vaak voor. Een kat met nierproblemen kan meestal, met de juiste behandeling, nog een hele tijd genieten van zijn fijne kattenleven. Wel is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een behandeling wordt gestart. Lees daarom hier hoe je nierfalen bij katten herkent en wat je moet doen om voor je huisdier te zorgen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Acuut of chronisch nierfalen kat?

Bij acuut nierfalen bij katten raken de nieren in een korte tijd voor een groot deel beschadigd. Hierbij stijgt ook het creatininegehalte in het lichaam. Het is in sommige gevallen mogelijk om de schade te herstellen, maar helaas is er kans op overlijden. Wanneer je kat acuut ziek is of heel ander gedrag vertoont, is het belangrijk om meteen naar de dierenarts te gaan. De oorzaak van acuut nierfalen bij je kat moet snel worden gevonden. Neem altijd eventuele medicijnen die de kat inneemt mee naar de dierenarts. Bedenk je ook of het mogelijk is dat je huisdier een giftige stof binnen heeft gekregen, bijvoorbeeld een plant of chemisch product, deze kunnen zorgen voor acuut nierfalen bij je kat.

We spreken over chronisch nierfalen bij een kat wanneer een deel van de nieren beschadigd is, en dit niet meer kan worden genezen. Wanneer het om een klein gedeelte gaat, zal de kat hier niets van merken. De nieren kunnen namelijk erg goed blijven werken als bijvoorbeeld 10 of 20% beschadigd is.

Zoals we je zo meteen uit zullen leggen, merk je in het begin geen symptomen van deze chronische nierproblemen. Pas wanneer de nieren erg beschadigd zijn, is dit merkbaar voor de eigenaar. Daarom kan chronisch nierfalen bij de kat in eerste instantie verward worden met acuut nierfalen kat. In dit artikel hebben we het verder over chronisch nierfalen bij de kat.

Nierproblemen kat, hoe ontstaan ze?

Nierproblemen bij de kat zijn niet snel herkenbaar. Omdat de nieren goed blijven functioneren wanneer een klein percentage is beschadigd, zullen er geen symptomen optreden. Pas vanaf 70% à 75% beschadiging zul je veranderingen zien bij je kat.

Een aantal mogelijke oorzaken van nierproblemen bij de kat zijn:

  • Nierstenen
  • Amyloidosis
  • Infecties
  • Inname van bepaalde giftige stoffen (bepaalde planten, chemische stoffen…)
  • Uitdroging
  • Diabetes

Op het moment van de diagnose is het meestal niet mogelijk om de oorzaak te achterhalen. Daarom is het moeilijk om te zeggen welke oorzaak het vaakst voor nierfalen bij katten zorgt.

Hoe herken je de symptomen van nierfalen bij je kat?

Zoals we al zeiden, is het niet snel duidelijk dat je kat last heeft van nierfalen. Pas wanneer de nieren erg beschadigd zijn treden de eerste zichtbare symptomen nierfalen bij katten op. Wanneer je dit merkt is het belangrijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om een diagnose te laten stellen en een behandeling te starten.

Een aantal mogelijke symptomen nierfalen bij een kat zijn:

  • Meer plassen en meer drinken. Ook zal de urine wateriger zijn, maar dit is niet makkelijk te zien omdat de kat buiten of in de kattenbak plast.
  • Overgeven, minder eten, en gedrag dat verandert. Omdat de aangetaste nieren de afvalstoffen niet genoeg kunnen verwijderen kan de kat last krijgen van zweertjes. Deze bevinden zich vaak in de mondholte of het maagdarmkanaal waardoor de kat pijn ervaart tijdens het eten, en zich over het algemeen niet lekker voelt. Deze symptomen zorgen vaak voor gewichtsverlies. Door je kat regelmatig te wegen en elke dag dezelfde hoeveelheid voedsel te geven kun je dit makkelijk in de gaten houden.
  • Bleek slijmvlies, lusteloosheid en veel meer slapen. Een kat met nierfalen kan hierdoor bloedarmoede krijgen. De bloedarmoede zorgt voor de lusteloosheid en het bleke slijmvlies.

Merk je dat je kat zich anders gedraagt dan normaal, zich verstopt, niet meer wil spelen of snel geïrriteerd raakt door je andere huisdieren? Een kat met nierproblemen voelt zich niet lekker, en laat je dat op deze manier merken. Ga voor de zekerheid naar de dierenarts en vertel precies wat er is veranderd in zijn gedrag.

Nierfalen bij katten, wat zijn de behandelingsopties?

Het is vaak onmogelijk om de oorzaak van de chronisch nierfalen bij katten te achterhalen. De behandeling heeft dan ook als doel om verdere schade te voorkomen. De schade die er al is kan helaas niet teruggedraaid worden. In het geval dat de oorzaak wel is te achterhalen, zal deze zo goed als mogelijk behandeld worden.

Een kat met nierfalen zal in de meeste gevallen medicijnen moeten slikken, en dat elke dag. Dit kan soms best lastig zijn, omdat de sommige huisdieren niet graag een tabletje doorslikken. Als jouw kat moeite heeft met het slikken van een pil kun je dit artikel lezen. Natuurlijk kun je ook aan je dierenarts vragen of er een product is in vloeibare vorm, of met een smaakje dat makkelijker aan je kat te geven is. Afhankelijk van het soort medicijn zijn er andere opties dan pilletjes of tabletjes.

Er worden verschillende medicijnen toegediend voor verschillende oorzaken van nierproblemen bij katten: bv EPO bij ernstige bloedarmoede, bloeddrukverlagers wanneer de bloeddruk te hoog is of antibiotica bij een infectie. Ook is het mogelijk je kat een speciaal nierdieet te laten volgen. Je geeft dan dagelijks speciaal samengesteld voedsel. Je kat mag dan geen andere voeding meer krijgen. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je het speciale kattenvoer ook meegeeft aan degene die tijdens een vakantie voor je huisdier zorgt. Hiernaast is het uiterst belangrijk dat je kat genoeg drinkt. Als je kat niet graag uit zijn bakje drinkt zijn er meerdere opties. Je kunt verschillende vormen en maten waterbakjes proberen, een beetje vocht van een blikje tonijn (zonder olie) toevoegen aan het water, of water toevoegen aan de brokjes.

Wij hopen dat onze informatie je helpt om eventuele gezondheidsproblemen bij je kat te herkennen, zodat hij of zij nog vele jaren kan genieten van het oh zo fijne kattenleven.