Blaasgruis kat
Helaas hebben katten vaak te maken met urinewegproblemen. Als je urinewegproblemen vroegtijdig signaleert, zijn ze met de juiste behandeling vaak goed te verhelpen. Uiteraard is het belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk bij bent om erger te voorkomen. Blaasgruis bij je kat is zo’n typisch urinewegprobleem. Soms is het gruis zelfs zo groot of bij elkaar geklonterd dat het vervormd is naar blaasstenen. Hieronder vind je uitgebreide informatie over blaasstenen en blaasgruis bij je kat, hoe te herkennen en wat je eraan kunt doen. Want vroegtijdig behandelen is dit soort aandoeningen belangrijk om erger te voorkomen.
Wat is blaasgruis bij een kat?
Bij blaasgruis (ook bekend als struviet) zitten er kleine kristallen in de urine van je kat. De oorzaak van blaasgruis bij je kat is vaak een blaasontsteking. Het urinesysteem van je kat is ontstoken door een opeenhoping van mineralen in de blaas. Die mineralen zijn gaan kristalliseren en vervolgens gaan samenklonteren. Ze irriteren vervolgens het hele urinewegsysteem en kunnen zelfs de doorgang van urine gaan blokkeren, waardoor je kat helemaal niet meer kan plassen. Wanneer je merkt dat je kat niet meer kan plassen is het zaak om direct naar een dierenarts te gaan. Een situatie als deze kan namelijk dodelijk zijn voor de kat.
Blaasstenen kat: wat is het verschil met blaasgruis
Blaasstenen zijn grote kristallen in de urine. Ook blaasstenen bij je kat hebben meestal een blaasontsteking als onderliggende oorzaak. Blaasstenen zijn een grotere samenklontering van mineralen die net als bij gruis het urinewegsysteem van je kat aantasten.
Blaasgruis kat herkennen
Het is belangrijk om blaasgruis bij je kat zo snel mogelijk te herkennen. Zo kun je voorkomen dat het erger wordt en dat je kat later nog meer gezondheidsproblemen gaat krijgen. Katten met overgewicht, zwaarlijvige katten en katten die weinig bewegen, lopen een groter risico op deze aandoening. Katers hebben een grotere kans hierop dan poezen omdat katers een smallere plasbuis hebben. Deze raakt makkelijker verstopt. Ook katten met stress hebben meer risico op blaasgruis. Wist je dat stress veruit de nummer één reden is voor blaasontstekingen bij katten?
Symptomen blaasgruis kat
Als er sprake is van een urinewegprobleem, zal je kat zich ook anders gaan gedragen.
De meest voorkomende symptomen van blaasgruis bij een kat zijn overeenkomstig met die van een blaasontsteking. Let dus goed op wanneer je de volgende symptomen ziet:
- Vaker een kleine hoeveelheid plassen;
- Plassen op plekken anders dan de kattenbak, het lijkt dus alsof je kat ineens onzindelijk is;
- Je kat heeft pijn bij het plassen (miauwen);
- Er zit bloed bij de urine;
- Je kat zal zich extra veel wassen (vooral het gebied onder zijn of haar staart);
- De urine heeft een andere (onaangename) geur;
- Je kat gaat meer liggen en slapen en zal minder actief zijn dan anders.
Toont je kat een aantal van de bovengenoemde symptomen? Dan is de kans groot dat er sprake kan zijn van bovengenoemde urinwegproblemen. Het beste wat je kunt doen is het maken van een afspraak bij de dierenarts voor een controle.
Hoe behandel je blaasgruis bij een kat ?
Er zijn twee typen blaasgruis die het meest voorkomen bij een kat: struviet en calciumoxalaat. De diagnose kan door de dierenarts worden gesteld door middel van een urineonderzoek, een röntgen onderzoek of echo. Blaasstenen zijn vaak het beste te zien bij een zogenaamde ‘natief opname’, oftewel röntgen foto. De meeste stenen zijn op de foto te zien. De kat kan ook gekatheteriseerd worden, waarbij er dan er lucht in de blaas wordt gespoten. Kleinere stenen zijn dan beter zichtbaar, maar ze kunnen altijd nog gemist worden. Een echografie is gevoeliger en kan alle blaasstenen bij je kat goed in beeld brengen. Het is dan wel belangrijk dat de blaas van je kat (gedeeltelijk) gevuld is. Een nadeel is wel dat kleine steentjes en bloedstolseltjes lastig van elkaar te onderscheiden zijn op een echo. Een ervaren echograaf is dan ook essentieel. Een blaasgruis operatie of operatie voor de blaasstenen is een snelle oplossing van het probleem. Gemiddeld genomen zullen de klachten een week na de operatie verdwenen zijn. Het nadeel is wel dat je kat onder narcose moet en pijn zal hebben na de operatie, dus je zult ook pijnstilling moeten geven naderhand. Narcose komt ook niet zonder risico’s, dus het niet geheel zorgeloos. Een andere behandeling voor struviet is via een specifiek dieet.
Tip: Soms is het handig om bij de dierenarts op verder onderzoek aan te dringen wanneer deze dit niet uit zichzelf doet. Je wilt weten of er sprake is van blaasstenen of blaasgruis, en of er sprake is van een bacteriële infectie. Op deze manier kan er een gerichte behandeling plaatsvinden. Zo wil je bijvoorbeeld niet onnodig antibiotica aan je kat geven wanneer er geen sprake is van een bacteriële infectie als oorzaak. (Dit is zelden het geval)
Blaasgruis kat voeding
In veel gevallen kun je je kat ook zonder operatie af helpen van blaasgruis. Kattenvoer in de vorm van een dieet wat arm is aan magnesium en fosfor is hierbij essentieel. Dit zijn de bouwstenen van struviet dus dit wil je zo laag mogelijk houden. Met de juiste supplementen en voeding kun je met een kat met struviet een eind komen. Zo kun je ook kijken of je de blaasomgeving van de kat kunt verzuren. Dit helpt om het struviet sneller op te lossen. Natvoer met een hoog vleespercentage kan hierbij helpen omdat dierlijke eiwitten meer verzuren dan plantaardige. Dergelijke diëten werken preventief en het al bestaande gruis wordt sneller uitgeplast. Let er wel op dat je dit niet bij gezonde katten doet, want die kunnen weer problemen ondervinden van teveel verzuring. Veel water drinken is ook belangrijk om het urinewegsysteem gezond te houden. Katten drinken van nature niet veel water, je kunt je kat proberen meer water te laten drinken door op meer plekjes in huis een bakje water neer te zetten of het dieet nat te geven in plaats van droog. Omdat naast blaasstenen of blaasgruis je kat vaak ook een blaasontsteking heeft en hier waarschijnlijk pijn door heeft, kan extra pijnstilling wel fijn zijn voor je kat. Natuurlijke opties zoals PEA en CBD olie hebben bij ons natuurlijk de voorkeur.
Als er ook een bacteriële infectie aanwezig, wat uit het urineonderzoek moet zijn gebleken, krijgt je kat vaak ook een antibioticum voorgeschreven. Geef in dit geval ook altijd goede probiotica aan de kat om de schadelijke effecten van antibiotica tegen te gaan. Het geven van extra supplementen in de vorm van natuurlijke extracten en kruiden, zoals netelblad extract, hermoes poeder, solidago en vitamine C, helpen ook de blaas en nieren in een goede balans te krijgen en te houden. Ze dienen ook ter ondersteuning van de uitscheiding van afvalstoffen. Het grote voordeel van natuurlijke supplementen is dat ze geen kunstmatige of chemische toevoegingen of vulmiddelen bevatten.
Hoe lang duurt blaasgruis bij je kat
Hoe lang het blaasgruis bij je kat duurt is moeilijk te zeggen. Soms is een operatie de beste optie. Zeker bij grotere blaasstenen. Wanneer je het via een dieet en suppletie wilt aanpakken moet je toch al snel denken aan een maand tot drie maanden. Langer is ook zeer goed mogelijk. Helaas komen urinewegproblemen zoals blaasontsteking, blaasstenen en blaasgruis vaak voor. Het is in ieder geval belangrijk om snel te handelen wanneer je de symptomen opmerkt. Je kunt snel handelen de blaasgruis bij je kat snel oplossen en het beestje zo veel ellende besparen. Heb je vragen over deze aandoening of iets anders, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.