Pijnstillers katten

Deel dit artikel:

Pijnstillers katten

Als baasje wil je natuurlijk altijd dat jouw beestje zich kwik en prettig voelt. Toch kunnen katten en andere huisdieren last krijgen van allerlei kwalen die pijn en een oncomfortabel gevoel met zich meebrengen. Katten staan bekend als meesters in het verbergen van pijn dus het is vaak moeilijk om op te merken. Wanneer je het dan toch bespeurt bij je kat, wat kun je dan doen? Niemand wilt natuurlijk dat zijn of haar diertje onnodig pijn lijdt, maar wat is nou de beste pijnbestrijding voor jouw huisdier? Welke pijnstillers voor katten worden aangeraden en welke kun je juist beter laten staan? Bij Organimal helpen wij jou graag met al deze vraagstukken. In dit artikel bespreken we dan ook alles wat met pijnstillers voor katten te maken heeft.

Veel mensen vragen zich af of ze hun kat ook menselijke pijnstillers kunnen geven, zoals paracetamol of aspirine. Dit is zeker geen goede pijnstilling voor een kat en kan zelfs heel gevaarlijk zijn voor je diertje. Paracetamol is bijvoorbeeld uiterst giftig voor katten. Maar welke pijnstiller kun je je kat wel geven? Wat is dan wél veilig? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit.

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Pijn herkennen bij je kat

Voordat we het gaan hebben over pijnstillers voor katten is het belangrijk om te weten hoe je nou eigenlijk pijn kunt herkennen bij jouw kat. Je kunt je kater natuurlijk niet vragen of en waar deze pijn heeft, dus het kan soms nog een hele klus zijn om dit te achterhalen. Katten tonen hun pijn niet duidelijk, dus zelfs voor dierenartsen kan het lastig zijn om uit te zoeken of een kat nou wel of niet ergens mee kampt. Toch zijn er een paar dingen waar jij als kattenpersoneel op kunt letten die kunnen aanduiden dat jouw kat ergens pijn heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Verminderde eetlust
 • Terugtrekken of zelfs verstoppen
 • Minder beweeglijk, actief en soepel
 • Verandering in gedrag, zoals agressiviteit
 • Dichtgeknepen ogen of juist verwijde pupillen
 • Niet meer geaaid en aangeraakt willen worden
 • Onzindelijkheid
 • Moeite met opstaan, staan, lopen en springen
 • Minder vacht verzorging

Toont jouw kat één of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan kan het zijn dat deze kampt met pijn. Het kan een goed idee zijn om in dit geval je kat een pijnstiller te geven. Wat hierin jouw opties zijn, lees je in de volgende alinea.

Pijnstiller kat geven

Pijnstillers worden bij een kat op twee manieren gebruikt: pijnstillend en ontstekingsremmend. Sommige pijnstillers worden preventief gebruikt, bijvoorbeeld voor en na operaties. Veel dierenartsen geven een kat een pijnstiller voor een operatie zodat deze minder pijn heeft na het ontwaken. Bij gewrichtsproblemen zoals artrose wordt er vaak een ontstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven. Als je vermoedt dat jouw kat last heeft van pijn is het altijd het beste om eerst contact op te nemen met de dierenarts. Dit is de enige persoon die pijnstillers voor katten kan voorschrijven en die de juiste beslissingen neemt betreffende de soort pijnstiller. Ook kan de dierenarts je precies vertellen hoe je de pijnstillers toedient en hoe lang deze gebruikt moeten worden. Als je zelf besluit een pijnstiller aan jouw kat te geven, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Ook kan de pijn veroorzaakt worden door een acute of chronische kwaal, dus is het belangrijk dat de dierenarts precies uitzoekt waar de pijn vandaan komt. In het geval van een acuut probleem kan de oorzaak dan worden aangepakt, zodat jouw kat zich sneller weer de oude voelt.

Homeopathische pijnstiller kat

Veel mensen vragen ons, ‘wat is beter, chemische of natuurlijke pijnstillers voor katten?’ Natuurlijk is ieder dier anders, maar bij Organimal geloven wij- uiteraard wanneer mogelijk- in natuurlijke pijnstilling. Chemische pijnstillers worden zeker niet afgeraden en zijn soms onvermijdelijk, maar ze kunnen -net als bij mensen- negatieve bijwerkingen met zich meebrengen, bijvoorbeeld:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree of problemen met ontlasting
 • Lusteloosheid

Wij raden chemische pijnstillers daarom alleen aan als natuurlijke pijnstilling bij de kat niet werkt.

Er zijn ontzettend veel opties beschikbaar als het gaat om natuurlijke pijnstillers voor katten. Eén daarvan is het gebruik van een homeopatische pijnstiller voor de kat. Dit is een pijnstiller die gemaakt is van natuurlijke producten die een ontstekingsremmende, pijnstillende en/of genezende werking hebben. Een aantal voorbeelden van deze homeopathische ingrediënten zijn:

 • Groene thee, die mogelijk een ontstekingsremmende en anti-oxidante werking heeft
 • Rozenbottel bevat veel vitamine C, wat goed is voor bewegingsklachten
 • Gember is een krachtige antioxidant
 • Lavendel is goed voor krampen
 • Kurkuma heeft een ontstekingsremmende, verzachtende en kalmerende werking
 • Rozemarijn ondersteunt de doorbloeding

Ook maakt de kat zelf een stof aan, genaamd PEA, die ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft. Hiervan zijn ook supplementen te verkrijgen. Daarbij is het belangrijk dat jouw diertje genoeg Omega-3 vetten binnenkrijgt, want deze stof helpt met het vechten tegen ongewenste reacties in het lichaam. Een verminderde weerstand kan ook pijn veroorzaken, dus zorg ervoor dat jouw poes of kater altijd voldoende vitamines binnenkrijgt. Dit kan door middel van voeding, maar soms is het ook goed om gebruik te maken van supplementen. Heeft de homeopathische pijnstilling weinig effect op jouw kat? Dan is het tijd om de dierenarts in te schakelen en indien nodig over te stappen op chemische medicatie.

 • Gratis verzending vanaf €50

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Wat kun je verder nog doen?

Of je nou gebruik maakt van chemische of natuurlijke pijnstillers voor katten, het doel is altijd hetzelfde: je wilt dat jouw diertje zo snel mogelijk opknapt. Soms duurt het even voordat de pijnstilling effect heeft op de kat en kun je je als baasje behoorlijk moedeloos voelen als je ziet dat jouw huisdier lijdt. Het is dan ook belangrijk om in deze situaties te zorgen dat jouw kat zich zo comfortabel mogelijk voelt en de rust en ruimte heeft om zo snel mogelijk te herstellen. Naast het toedienen van pijnstillers voor katten zijn er ook een aantal praktische dingen die je kunt doen om het genezingsproces soepel en snel te laten verlopen. Creëer bijvoorbeeld een lekker zacht bedje voor je kat waar deze makkelijk bij kan, en zorg ervoor dat de kattenbak, mand en het eten en drinken niet te ver van elkaar afstaan. Geef jouw kater net dat beetje extra aandacht maar wees voorzichtig dat je deze niet aanraakt op pijnlijke gebieden of wanneer hij dit niet fijn vindt. Heb jij nog vragen over pijnstilling voor katten of kun je wel wat advies gebruiken? Twijfel niet en neem contact met ons op, wij helpen jou graag.

 

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.