Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Zalmolie kat


Een onmisbaar supplement
Zalmolie is één van de meest breed inzetbare supplementen die jij voor jouw kat kunt kopen. Niet alleen is deze visolie erg geliefd bij mensen, ook wordt het veel gebruikt in het dieet van een kat. Het gebruik van zalm of zalmolie voor jouw kat maakt van zijn of haar voer namelijk niet alleen een delicatesse, maar is ook nog eens super gezond.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Visolie kat: een optimale bevordering van de gezondheid.

Visolie, waaronder ook zalmolie voor de kat, is één van de beste supplementen om toe te voegen aan de voeding van je huisdier. Wanneer je in google op ´visolie kat´ zoekt zal je eindeloos kunnen lezen over de vele voordelen van het gebruik van dit supplement. Echter, om je die tijd te besparen en je goed op weg te helpen, zetten wij hier de meest belangrijke informatie op een rijtje.

Visolie voor katten en omega-3

Visoliën staan positief bekend om het bevatten van werkzame bestandsdelen zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahaxaeenzuur (DHA), ook wel bekend als belangrijke componenten van Omega-3 vetzuren. Deze omega-3 vetzuren dragen onder andere bij aan de bevordering van de gezondheid van het hart, verlichting van allergieën en gewrichtsproblemen, vermindering van een jeukerige en schilferige huid, en de bevordering van een zachte en glanzende vacht. Daarnaast worden deze vetzuren ook wel ingezet tegen de bestrijding van kanker en de verbetering van het immuunsysteem van katten in het algemeen. Omega-3 kan dus een enorm verschil maken voor de gezondheid van je kat. Het is daarom belangrijk om te weten dat de genoemde Omega-3 vetzuren niet door katten zelf worden aangemaakt en dus door ons aan het dieet worden toegevoegd.

De meest directe manier om omega-3 aan het dieet van je kat toe te voegen is natuurlijk door het voeren van wilde vette vissen, zoals bijvoorbeeld: zalm, makreel, sardientjes, en tonijn. Echter, sinds wilde vissen niet makkelijk zijn te verkrijgen, is dit een duur en onnodig grapje. Een andere veel voorkomende manier is dan ook het kopen van brokken waarin omega-3 vetzuren zijn verwerkt. Toch komt hier meer bij kijken. Een probleem bij het slechts geven van brokken is namelijk is dat deze in verhouding veelal een te laag percentage aan kwalitatieve omega-3 vetzuren bevat. Om kattenvoeding van omega-3 te voorzien wordt namelijk niet alleen gebruik gemaakt van visoliën, maar ook van plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Deze plantaardige oliën, in tegenstelling tot visoliën, leveren echter niet direct de werkzame bestandstelen EPA en DHA aan. In plaats daarvan levert het alfa-linoleenzuur (ALA), welke nog moet worden omgezet in EPA en DHA. Studies tonen echter aan dat katten hiervoor bepaalde enzymen missen. De vetzuren afkomstig uit lijnzaadolie zijn vanwege deze reden veel minder effectief voor de bevordering van de gezondheid van een kat. Het toevoegen van EPA en DHA in zuivere vorm of in de vorm van visolie voor katten is daarom erg belangrijk.

Omega-3 en omega-6: een juiste verhouding

Een ander probleem dat komt kijken bij het niet gebruiken van supplementen, zoals bijv. zalmolie voor je kat, is dat in het gebruikelijke kattenvoer zowel omega-3 als omega-6 vetzuren te vinden zijn. Hoewel beide type vetzuren gezond zijn voor je dier is een goede verhouding essentieel. Zoals eerder al opgemerkt bevat kattenvoer veelal een te laag percentage aan effectieve omega-3 vetzuren. Omega-6 vetzuren, voornamelijk afkomstig uit plantaardige oliën, zijn echter vaak in een veel hoger percentage aanwezig. Dit kan een aantal negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. In eerste plaats leidt een teveel aan omega-6, in verhouding tot omega-3, tot een (nog) slechtere omzetting en aanlevering van EPA en DHA. Daarnaast kan het ook ontstekingsreacties als gevolg hebben. Om te zorgen dat jouw kat de juiste verhouding aan omega-3 en omega-6 vetzuren binnen krijgt kan er gebruik worden gemaakt van supplementen zoals visolie voor katten. Eén van de meest voorkomende visolie supplementen is zalmolie voor de kat.

Zalmolie voor katten: waarom onmisbaar?

Het gebruik van zalmolie voor jouw kat is niet direct nodig wanneer er verse zalm in het menu van jouw huisdier aanwezig is. Dit is echter vaak niet haalbaar. Gelukkig bestaan er daarom voedingssupplementen in de vorm van bijv. zalmolie. Het gebruik van zalmolie voor je kat heeft vele voordelen en zal je huisdier zichtbaar gelukkiger en gezonder maken. In eerste plaats kan het worden gebruikt om het eten van je geliefde viervoeter meer smaak te geven. Vanwege de geur en volle vissmaak zullen kieskeurige eters hun eten namelijk niet zo snel meer laten staan. Zeker wanneer er uitsluitend brokvoeding, en er geen of weinig afwisseling in het menu te vinden is, is het sterk aangeraden om gebruik te maken van zalmolie voor je kat. Ook voor oudere katten en katten met een doffe vacht, stijve gewrichten of gewrichtsontsteking is zalmolie onmisbaar. Dit voornamelijk vanwege de omega-3 vetzuren, en de werkzame bestandsdelen EPA en DHA, welke eerder al kort benoemd zijn.

EPA en DHA in zalmolie

Olie uit met name wilde zalm heeft het hoogste gehalte aan de omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Zoals eerder al leveren EPA en DHA een groot aantal positieve bijdragen aan de gezondheid van je geliefde viervoeter. Hieronder zetten we de meest belangrijke voor je op een rijtje.

Voordelen zalmolie bij katten:

 • Een gezond hart en bloedvaten
  EPA en DHA dragen bij aan een lager cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk en de stabilisatie van een onregelmatige hartslag. Studies hebben daarnaast uitgewezen dat deze vetzuren ook dienen als een soort van natuurlijke bloedverdunners die kunnen helpen bij het voorkomen van bloedklonters en beroertes.
 • Betere ontwikkeling van de hersenen
  Onderzoek heeft uitgewezen dat het werkzame bestandsdeel DHA kan bijdragen aan de ontwikkeling van de cognitieve functies van de kat. Ook voorkomt het de verslechtering van het zenuwstelsel bij oudere dieren.
 • Een sterker immuunsysteem en ontstekingsremmend (allergieën)
  De vetzuren geven een boost aan allerlei cruciale processen in het lichaam wat leidt tot een verbeterd immuunsysteem. Door het terugbrengen van inflammatie kunnen veel allergieën minder heftig worden. Dit zal op allerlei gebieden voordelen brengen voor je kat.
 • Vermindering van stijve gewrichten en voorkoming van gewrichtsontstekingen
  Uit onderzoek is gebleken dat omega-3 vetzuren stijve gewrichten van katten weer soepeler kunnen maken, bijdragen aan de vermindering van pijnen en zwellingen, en daarnaast ook gewrichtsontstekingen kunnen voorkomen.
 • Een gezondere huid en glanzende vacht
  Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat. Katten met huidproblemen als kale plekken, schilfers en jeuk, rode plekken en/of een doffe vacht zullen optimaal profiteren van dit voedingssupplement.
 • Voorkoming van blaasgeruis
  Omega-3 vetzuren als EPA en DHA dragen bij aan een lagere PH waarde in de urine. Dit helpt bij de voorkoming van kristalvorming en verstopping van de urineblaas.

Gebruik van zalmolie voor je kat: waar op te letten

Hoewel zalmolie in het algemeen een gunstig effect heeft en zeer breed ingezet kan worden is het aangeraden om op een aantal dingen te letten.

Dosering
In de eerste plaats moet een teveel aan omega-3 vetzuren worden voorkomen. Net als een teveel aan omega-6 vetzuren heeft dit namelijk negatieve gevolgen voor je kat. Een ideale verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is ongeveer 1 op 4. Een te grote hoeveelheid omega-3 kan namelijk weer ten koste gaan van de werking van omega-6 vetzuren. Let daarom goed op de dosering die je aan je kat geeft. Vaak wordt de juiste dosering aangegeven op de verpakking, maar ben je niet zeker vraag dan om advies aan de dierenarts.

Omega-3 vetzuren en vitamine E
Grote hoeveelheden omega-3 vetzuren kunnen ook leiden tot een vitamine E te kort. Deze antioxidant is weer nodig om de perioxidatie van EPA en DHA tegen te gaan. Perioxidatie van EPA en DHA leidt namelijk tot de vorming van vrije radicalen welke de cellen en weefsels van de kat kunnen beschadigen. Het is daarom aangeraden om zalmolie met vitamine E supplementen te combineren. De vitamine E zorgt er ook voor dat de olie niet “ranzig” wordt, wat bij veel soorten en met zalmolie bewerkte voeding vaak wel het geval is.

Het bewaren van zalmolie
Het is belangrijk om visolie voor katten te beschermen tegen hitte, licht en lucht. Daarnaast is het verstandig om de flesjes in de koelkast te zetten. Doe je niet dan kan het product vergaan, vanwege oxidatie, en zal het moeten worden weggegooid.

Zalmolie kat voor een gezonder en gelukkiger dier.

Iedereen wil natuurlijk een gezond en gelukkig huisdier. Dat zalmolie daar een positieve bijdrage aan kan leveren mag duidelijk zijn. Ben je echter nog niet helemaal overtuigd, wil je graag meer weten over zalmolie voor de kat of heb je een andere vraag of opmerking, neem dan contact op. Wij helpen je graag.