Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Honden> Hypoallergeen hondenvoer

Hypoallergeen hondenvoer


Alles wat je moet weten.

Niet alleen mensen maar ook honden krijgen steeds vaker te maken met voedselallergieën. Door o.a. hondenbrokken zwaar te bewerken en de enorme hoeveelheid aan toevoegingen die aan hondenvoer worden toegevoegd zie je dit fenomeen steeds vaker terug komen bij honden. Om de problemen van allergieën voor hondenbrokken tegen te gaan bestaat er al enige tijd ook hypoallergeen hondenvoer.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Veel mensen vragen zich af “wat is hypoallergeen hondenvoer?” De term hypoallergeen wil zeggen dat de kans op allergische reacties minimaal is. ‘Hypo’ komt uit het Grieks en betekent zoveel als ‘weinig’ of ‘dalend’ en ‘allergeen’ is een bepaald bestanddeel dat een allergische reactie veroorzaakt. Bij hypoallergeen hondenvoer worden de ingrediënten zodanig geselecteerd dat de kans op allergische reacties zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dit gebeurt onder andere door bekende allergenen te vermijden, maar ook door bepaalde voedingsstoffen zo te bewerken dat ze niet langer allergische reacties triggeren in het lichaam.

Heeft de dierenarts gesuggereerd dat jouw hond misschien een voedselallergie heeft of voedselintolerant lijkt te zijn? Dan ben je waarschijnlijk al begonnen met het onderzoeken van hypoallergene voeding voor honden. Hier zetten wij de meeste belangrijke informatie voor je op een rijtje.

Hypoallergene brokken hond

Hypoallergene brokken voor je hond, wat houd dit nu precies in? Hypoallergeen voedsel, zoals hierboven al beschreven. bevat minder of geen allergenen. Allergenen, de naam zegt het al een beetje, zijn ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

De meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door ingrediënten die proteïnen bevatten, zoals: rundvlees, kip, eieren, maïs, tarwe, soja, melk maar ook door bijvoorbeeld kunstmatige toevoegingen. Aangezien deze ingrediënten in de meeste commerciële hondenbrokken voorkomen, is het bij een allergische reactie op voer niet voldoende om eenvoudigweg over te stappen op ander voer. Dit is waar hypoallergene honden brokken in  beeld komen.

Wanneer we kijken naar hypoallergeen hondenvoer dan is dit voer vaak vrij van ingrediënten zoals tarwe (gluten), rundvlees en zuivel. Ook zijn er hypoallergene brokken voor je hond waarbij bepaalde eiwitten gehydroliseerd zijn. Bij het hydroliseren worden de eiwitten in zeer kleine stukjes opgeknipt waardoor het afweersysteem ze niet meer herkent en er geen allergische reactie ontstaat. In een aantal – maar zeker niet alle – gevallen worden ook kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen en soja uitgesloten. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat deze hypoallergene hondenbrokken helemaal geen graansoorten bevatten.

Anti allergie hondenvoer

Hoewel de kans dat jouw trouwe viervoeter allergisch of intolerant is voor alle graansoorten relatief klein is, kan het kopen van graanvrij hondenvoer een goed idee zijn. Vooral wanneer je niet precies weet welke graansoort problemen kan veroorzaken, dan is een graanvrij dieet een goed begin.

Aangezien sommige hypoallergene brokken voor je hond een aantal veel voorkomende ingrediënten uitsluiten, bevat  anti allergie hondenvoer regelmatig ingrediënten die in het gebruikelijke hondenvoer niet voorkomen. We kunnen hierbij denken aan ingrediënten zoals bijv. eend, rijst, en zoete aardappelen. Ook wordt er vaak gebruikt gemaakt van een verscheidenheid aan groenten, kruiden en visoliën om zo alle nodige voedingstoffen te bieden. Hypoallergeen hondenvoer is daarom in het algemeen een stuk gezonder dan de standaard commerciële hondenbrokken. NB. Dit hangt wel echt van het soort voeding en aanbieder af.  Er zijn genoeg hypoallergene brokken die nog steeds veel kunstmatige toevoegingen in het voer hebben. Goed onderzoek doen naar de juiste aanbieder is zeker een aanrader.

Hypoallergeen voer hond, wanneer nodig?

¨Hypoallergeen voer voor je hond, wanneer is het nodig?¨ is een vraag die vele mensen stellen. Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel. Als jij merkt dat jouw hond last heeft van voedselallergie of voedselintolerantie, of wanneer de dierenarts dit aangeeft. Heeft jouw hond last van  een gevoelige huid , jeukende oren, loopogen en/of een gevoelige spijsvertering dan is de kans groot dat jouw hond last heeft van voedselallergie of voedselintolerantie. Een hypoallergeen dieet is niet perse de enige goede oplossing. Je kan ook het iets meer “bewerkelijke” maar zeker aan te raden “vers vlees”  proberen. Dat kun je dan bijvoorbeeld doen in combinatie met een eliminatiedieet. Vers vlees voeren heeft ook extra voordelen voor de gezondheid van je hond die je bij droog voer niet terug ziet. Toch zie je vaak dat honden tegenwoordig zo gewend zijn aan brokken dat ze dit prefereren boven vers vlees. Het voordeel van droogvoer is ook dat het makkelijker in gebruik is en het is vaak ook goedkoper. En met het juiste anti allergie hondenvoer krijgt de hond ook alles wat ie nodig heeft.

Voedsel allergie of voedselintolerantie

Het is belangrijk om te beseffen dat een voedselallergie en voedselintolerantie niet hetzelfde zijn. Beiden kunnen door een hond worden ervaren en beiden leiden min of meer tot dezelfde symptomen.  Ze kunnen daarom moeilijk uit elkaar te houden zijn zonder een bezoek aan de dierenarts.

Voedselallergieën bij honden zijn vaak genetisch bepaald en worden doorgegeven van de ouders op de pups. Reacties in het immuunsysteem ontstaan wanneer het lichaam de eiwitten in een bepaald ingrediënt probeert af te breken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meest voorkomende allergenen bijna allemaal eiwitten zijn.

Voedselintolerantie heeft ook een duidelijke correlatie met slecht functionerende darmen. Het komt er eigenlijk op neer dat een hond moeite heeft met het verteren van specifiek voedsel of een specifiek ingrediënt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuivel. Veel volwassen zoogdieren kunnen het wei-eiwit dat in zuivel kan worden aangetroffen niet goed verteren. Doordat herhaaldelijk eten van schadelijke voeding de darmen beschadigt zullen deze steeds slechter functioneren en zullen de symptomen verder toenemen. Houd de darmen van je hond dan ook gezond met hoge kwaliteit probiotica zoals bijvoorbeeld onze Darmen in Balans voor honden.

Ondanks het verschil tussen beide, kan het kiezen van een hypoallergeen hondenvoer met andere ¨nieuwe¨ ingrediënten een uitkomst bieden.

Echter, ook wanneer jouw hond fit en gezond is en geen tekenen van voedselallergie of intolerantie vertoont, is hypoallergeen hondenvoer een goede keuze. Bepaalde hypoallergene hondenbrokken bevatten geen tot minder chemische conserveringsmiddelen en ingrediënten van slechte kwaliteit en zijn op de lange termijn gezonder voor je hond.  En vergeet niet dat het vaak een behoorlijke tijd kan duren voordat fysieke problemen vanwege verkeerde voeding zich gaan manifesteren. Hieronder zetten we wat voordelen van hypoallergeen hondenvoer voor je op een rijtje.

Voordelen hypoallergene voeding hond

  • Een goede kwaliteit hypoallergeen voer kan resulteren in levenslange voordelen en vermindert gezondheidsrisico’s voor jouw hond, zoals: overgewicht, spijsverteringsproblemen, oorinfecties, jeuk, dermatitis, artrose etc.
  • Hoewel het meestal wordt aanbevolen na constatering van voedselallergie of intolerantie kan dit type voer in het algemeen ook worden geconsumeerd door honden zonder allergie.
  • Het voer kan makkelijk worden verteerd, helpt de spijsvertering van de hond en kan daarnaast ook worden ingezet om de effecten van gastro-intestinale ziekten te verminderen.

Hypoallergene brokken hond, welke moet ik nemen?

Net zoals met normale voeding voor je hond bestaan er verschillende soorten hypoallergeen hondenvoer. Onderscheid kan er bijvoorbeeld worden gemaakt tussen droog-, nat- en half nat voer. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook vele verschillende smaken en kwaliteiten. Welke hypoallergene brokken hond kan je nou het beste kopen?

Welk type en welke smaak brokken je koopt hangt net als bij standaard brokken af van persoonlijke voorkeur, maar vooral ook van de ingrediënten waar jouw hond op reageert.  Voorbeelden van typische ingrediënten die dit type voer bevat zijn zalm, hertenvlees, eend of zelfs meer exotische opties zoals kangoeroe, bizon of fazant. Ook zullen hypoallergene hondenbrokken een andere koolhydraatbron bevatten, zoals zoete aardappelen of erwten. Ben je opzoek naar een heerlijke brok die perfect past in een hypoallergeen dieet? Kijk dan eens naar Organimal Sensitive. Deze brok heeft gehydroliseerde eiwitten en zit tjokvol met goede voedingsstoffen. Indien het gluten zijn waar jouw hond niet tegen kan kun je ook altijd de andere graan- en glutenvrije brokken van Organimal proberen.

Mocht je niet zeker zijn, twijfel dan vooral niet om de hulp van een voedingsdeskundige in te schakelen . Hiervoor kun je natuurlijk ook contact opnemen met Organimal.

Voedselallergie en hypoallergeen hondenvoer:  het eliminatie proces.

Met behulp van hypoallergeen hondenvoer kan de hond na enige tijd geen tekenen van voedselallergie meer vertonen. Dit begint eerst met het uitsluiten van zoveel mogelijk allergenen. Wanneer je merkt dat de hond hier goed op reageert,  kun je voorzichtig gaan beginnen met het één voor één toevoegen van een ingrediënt aan het voer van je trouwe viervoeter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van een paar stukjes kip.  Voeg altijd maar één allergeen tegelijkertijd toe. Wanneer de symptomen terugkeren weet je precies op welk ingrediënt de hond reageert.

Bovengenoemd proces wordt ook wel eliminatiedieet genoemd. Met behulp van dit proces weet je welk ingrediënt jouw hond in de toekomst moet vermijden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over elke snack die je hond in zijn leven kan eten en kun je eventueel ook weer overschakelen op een minder beperkt dieet.

Hypoallergeen hondenvoer: the bottom line

Voedselallergieën bij honden kunnen zeker een probleem zijn, maar gelukkig bestaan er hulpmiddelen. Hypoallergene voeding is er zo één. Het kan jouw hond kan helpen een normaal en gelukkig leven te leiden..

Als je denkt dat jouw hond aan een voedselallergie lijdt, neem dan gerust contact op met ons. Wij denken altijd graag met je mee.