Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Wat mag een hond niet eten?

Wat mag een hond niet eten?


Heb je weleens nagedacht over wat je hond niet mag eten? Honden zijn ervaren bedelaars en hun smekende blik is maar moeilijk te weerstaan. Geef jij je hond wel eens een stukje aardappel van je bord of een koekje als je thee of koffie drinkt? Het is natuurlijk de vraag of dat wel zo gezond voor je hond is. Wil jij graag duidelijk hebben wat een hond niet mag eten? In deze blog zetten we alles voor je op een rijtje.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom is bepaald voedsel gevaarlijk voor mijn hond?

Honden lijken wel alleseters. Maar dat ze alles willen eten, betekent niet dat het ook goed voor ze is. De effecten van verkeerd voedsel kunnen nogal verschillen. Soms is eten gewoon moeilijk of zelfs helemaal niet verteerbaar voor je hond. Je vrolijke viervoeter kan dan last krijgen van maag- en darmproblemen. Er kan ook verstopping optreden en dat kan voor verdere problemen zorgen.

Voedsel kan ook gevaarlijk zijn vanwege de structuur. Denk aan botjes van kippenpoten of spareribs. Deze kunnen versplinteren en bloedingen in de maag of darmen veroorzaken. Dat is natuurlijk heel gevaarlijk. Je hond kan echter ook allergisch zijn voor sommige producten. Dit kan tot een allergische reactie leiden. Deze kan mild zijn, maar ook ernstige gevolgen hebben. En soms kan bepaald eten ronduit giftig zijn voor je hond.  Het is dus heel belangrijk goed te letten op wat jouw hond allemaal eet. Wij hebben een lijst met voeding samengesteld met wat een hond allemaal niet mag eten.

Wat mag een hond niet eten lijst

Hieronder vind je een lijst met voeding die een hond niet mag eten. Hier zitten producten bij die gewoonweg niet goed zijn voor je hond, maar sommigen zijn ook echt giftig:

 • Gekookte botten (gevogelte, spareribs en dergelijke)
 • Rauwe aardappel
 • Uien
 • Knoflook
 • Chocolade
 • Druiven
 • Prei
 • Aubergine
 • Onrijpe tomaten
 • Champignons (en andere paddenstoelen)
 • Koffie
 • Avocado
 • Noten en zaden
 • Brood en deeg
 • Bieslook
 • Rozijnen en krenten
 • Snoep
 • Paprika
 • Medicijnen voor mensen

Wat mag een hond absoluut niet eten

Vraag je je af wat een hond absoluut niet mag eten? Sommige van de  producten op deze lijst zijn echt heel schadelijk. Hieronder lees je meer over giftige of gevaarlijke voeding voor je hond.

Chocola 

Chocola is voor mensen een heerlijk tussendoortje, maar voor honden erg giftig. Dit is dus een goed voorbeeld van iets wat je hond absoluut niet mag eten. Toch lusten ze het meestal wel graag. Het is zo dat hoe puurder de chocola is, hoe giftiger deze is voor de hond. Het is het stofje theobromine, dat een soort cafeïne is, waar je hond niet tegen kan. Hij kan gaan braken, diarree krijgen, gaan hijgen en rusteloos worden. Te veel chocolade voor je hond is levensbedreigend. De symptomen komen meestal 2 tot 4 uur na het eten van chocola opzetten.

Popcorn

Popcorn lijkt een onschuldig hapje voor je hond. In principe is het ook niet de popcorn die schadelijk is, maar wel wat we op de popcorn doen: zout, suiker of boter. Als je hond een grote hoeveelheid popcorn zou eten, zou hij ook meteen veel zout, suiker en vet binnenkrijgen. Dat kan leiden tot uitdroging, maar vergroot ook de kans op overgewicht. Het is dus geen gezonde snack voor je hond.

Macadamianoten

Het is niet precies duidelijk waarom, maar macadamianoten zijn erg giftig voor honden. Vraag je je af wat een hond niet mag eten, dan weet je dat dat o.a. deze noten zijn. Wanneer je hond macadamianoten eet, kan hij gaan overgeven, last van trillingen of spierverslapping krijgen en oververhit raken. Meestal gaan deze klachten vanzelf weer over, maar het is wel verstandig om je hond even door de dierenarts te laten controleren.

Tomaten, aubergine en rauwe aardappel

Planten uit de nachtschadefamilie zoals tomaat, aardappel en aubergine zijn giftig voor je hond. Ze bevatten het stofje solanine, dat maagkrampen en diarree kan veroorzaken. Maar het gaat vooral om onrijpe tomaten die wat groenig zijn. Rijpe tomaten kunnen gelukkig geen kwaad. Bij aardappels gaat het om de rauwe versie, gekookte kan je hond wel eten. 

Druiven

Veel honden eten graag fruit en meestal kan dat ook geen kwaad. Maar pas wel op met druiven: deze zijn giftig en zijn dus echt iets dat een hond niet mag eten. Als je hond druiven zou eten, kan hij last krijgen van braken, diarree en  nierfalen. Uiteindelijk kan het zelfs dodelijk zijn. Laat je hond dus zeker geen druiven (of de gedroogde variant, krenten of rozijnen) eten.  Granen

In hondenvoer zitten tegenwoordig vaak granen, maar in feite is dit een vrij nutteloze toevoeging. Je hond zal het wel eten, maar het spijsverteringsstelsel van jouw maatje is afgestemd op voeding die een hond van nature zou eten. Dat is vlees, vis, groente en kruiden. Granen horen hier niet bij en deze zullen ook niet goed worden opgenomen. Sommige honden hebben meer moeite dan andere om granen te verteren. Hoewel je hond er niet direct ziek van zal worden (behalve als er sprake is van een intolerantie), kun je beter kiezen voor graanvrij voer.Geur-, kleur- en smaakstoffen

Chemische toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen maken het hondenvoer misschien lekkerder. Maar dit zijn geen natuurlijke stoffen en ze kunnen de spijsvertering van je geliefde huisdier zwaar belasten. Daarnaast kunnen deze stoffen zelfs schadelijke effecten hebben. Zoek dus naar voer waar deze overbodige stoffen niet aan zijn toegevoegd.

Gezonde voeding voor de hond

Goede voeding ondersteunt de gezondheid van je hond. Het zou geen ingrediënten moeten bevatten die geen waarde toevoegen aan de voeding, of je hond zelfs schade berokkenen. Zoek je nog gezond en lekker voer voor je maatje, kijk dan eens naar het voer dat wij aanbieden. Al ons hondenvoer is graanvrij en gemaakt met hoogwaardige natuurlijke ingrediënten. Het is goed verteerbaar en bevat alle belangrijke voedingsstoffen die je hond nodig heeft.

Wil je meer weten over wat je je hond kunt voeren, lees dan ons gratis e-book “Hybride voeren”. Hierin vind je meer informatie over hoeveel impact voer op de gezondheid van je hond heeft en hoe je met kleine aanpassingen al een groot verschil kunt maken. Ook in dit boek vind je trouwens een lijst met voeding die je hond niet mag eten, dus ook daarom kan het een handig naslagwerk zijn om altijd bij de hand te hebben.

Wil je hond af en toe wat lekkers tussendoor geven, dan hebben wij ook fantastisch lekkere en gezonde hondensnacks. Deze zijn 100% natuurlijk en bevatten geen toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen.Heb je toch nog vragen over wat je hond niet mag eten? Neem contact met ons op, we helpen je graag.