Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Afvallen voor katten

Afvallen voor katten


Als een kat te zwaar is, dan is dat hinderlijk voor het dier, maar het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Obesitas bij katten kan ervoor zorgen dat de kat niet meer zo levenslustig is. Wij geven je een aantal tips voor afvallen bij katten.  Wat is het juiste gewicht voor je kat? Als je kat overgewicht heeft, hoe kun je daar dan mee omgaan?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is het juiste gewicht voor je kat?

Is afvallen voor katten wel nodig? Om te spreken van overgewicht bij katten of zelfs obesitas, is het belangrijk dat je met meerdere factoren rekening houdt. Een kitten groeit nog door tot het ongeveer een jaar is als het om de lengte gaat. Maar de kat zal in de periode hierna nog wel wat zwaarder worden. Een poes is lichter dan een kater en zal gemiddeld zo’n 3,2 kg wegen. Een kater weegt ongeveer 4,1 kg. Het perfecte gewicht van je kat hangt echter ook nog af van het ras. Een Siamees zal doorgaans wat lichter zijn en een Maine Coon juist weer zwaarder.

Overgewicht bij katten: hoe zie je dat?

Wanneer je kat overgewicht heeft, is het noodzakelijk om over afvallen na te gaan denken. Een aantal tekenen dat je kat overgewicht heeft:

  • Je ziet geen duidelijke taille meer.
  • Je kunt de ribben, het borstbeen en de heupbotten eigenlijk niet meer voelen.
  • Je ziet een vetkwab ter hoogte van de buik.

Twijfel je of je kat overgewicht heeft? Ga dan even langs bij de dierenarts om dit te laten controleren. Obesitas bij katten zal zeker opgemerkt worden, omdat de kat dan erg dik zal worden en je de botten zeker niet meer kunt voelen.

Risico’s wanneer een kat te zwaar is

Een kat heeft er last van wanneer het dier last heeft van overgewicht, maar het kan zelfs enkele risico’s inhouden. Zo kan een kat last krijgen van gewrichtsproblemen, hartaandoeningen, blaasproblemen en diabetes. Is er sprake van obesitas bij een poes of kater, dan kunnen er problemen met de vacht ontstaan, omdat het dier zichzelf niet meer kan wassen. De levensverwachting van katten met overgewicht is twee jaar korter in vergelijking met dieren met een gezond gewicht.

Oorzaken van overgewicht bij katten

Als een kat of poes overgewicht heeft, is daar vrijwel altijd een duidelijke reden voor aan te geven. Bekende redenen zijn:

  • De kat eet te veel en het lichaam slaat meer vet op.
  • Het dier beweegt te weinig en verbrandt dus ook te weinig calorieën.
  • De kat is wat ouder en heeft minder voeding nodig, terwijl de hoeveelheid voer niet veranderd is.
  • De kat is gecastreerd of de poes is gesteriliseerd. De dieren vallen door deze ingrepen onder de risicogroep voor overgewicht.
  • Je huisdier heeft een bepaalde aandoening die zorgt voor overgewicht.

Afvallen voor katten: tips

Moet je kat afvallen en vraag je je af hoe je dit kunt bevorderen? Wij zetten graag een paar tips voor je op een rij.

1. Meer bewegen

Het lijkt misschien een eenvoudige tip wanneer het gaat om afvallen voor katten, maar veel katteneigenaren gaan eraan voorbij. Katten en poezen met overgewicht hebben ook meer beweging nodig. Het is belangrijk dat je hen hierin stimuleert. Voerpuzzels kunnen hiervoor zorgen, omdat de kat dan actief bezig is om bij zijn voeding te komen. Ook spelletjes met het voer doen het vaak goed. Je kunt bijvoorbeeld steeds een brokje gooien waar je kat dan achteraan zal rennen. Verder is het belangrijk dat de kat kan klimmen in huis en dat je diverse speelmomenten inbouwt op een dag.

2. Vaker eten

Vaker eten: dat klinkt tegenstrijdig, maar is het niet in het geval van afvallen bij katten. Je kunt je kat namelijk beter op meerdere momenten van de dag wat minder te eten geven, dan maar één of twee keer heel veel. Vaak gaat een dieet voor een kat vrij ver: dan mogen ze nog maar 2 maaltijden per dag. Hier raken de dieren echter snel gefrustreerd van. Een kat kan zijn eetpatroon namelijk niet zo snel aanpassen. Daarom is het goed om dit langzaam op te bouwen en de kat bijvoorbeeld eerst 4 of 5 keer per dag voeding te geven.

3. Pak stress aan

Eigenlijk zijn katten op dit punt net als mensen. Als ze last hebben van stress, hebben ze eerder de neiging om te gaan eten, ook als ze eigenlijk nog geen trek hebben. Het is dus belangrijk om dit aan te pakken. Natuurlijk kun je niet alle angsten van je kat wegnemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je kat er beter mee om kan gaan door hem bijvoorbeeld rustig toe te spreken als er iets gebeurt waar de kat van schrikt.

4. Zorg voor de juiste voeding

De juiste voeding is heel belangrijk om je kat op een gezond gewicht te houden. Een natuurlijke voeding kan helpen om het gewicht van een kat of poes in balans te houden. Ook zijn er natuurlijke supplementen die een goede stofwisseling kunnen reguleren, vetverbranding verhogen en het verzadigingsgevoel kunnen ondersteunen.

5. Geef je kat de juiste hoeveelheid voeding

Moet je kat of poes afvallen, dan is het belangrijk om de hoeveelheid voer te bepalen. Vaak staat dit achterop de zak of doos waar het voer in zit. Het is dan echter wel van belang om uit te gaan van het ideale gewicht van het dier. Wanneer je kat 6 kg weegt, maar eigenlijk 2 kg te zwaar is, dan is het niet verstandig om de hoeveelheid voer aan te passen aan die 6 kg. Dan blijft het gewicht van je kat namelijk alleen maar toenemen. Te weinig voer geven, is echter ook weer geen goed idee, want dan raakt het dier al snel futloos en gestrest.

6. Wees consequent

Wees consequent in het dieet voor je kat. Natuurlijk gun je jouw huisdier de beste voeding en wil je hem af en toe wat lekkers geven. Dat zal ook voor de andere gezinsleden gelden, wanneer je met meerdere mensen voor de kat zorgt. Afvallen voor katten is niet altijd eenvoudig. Wees met zijn allen consequent en maak het je kat gemakkelijk met zijn dieet. Afvallen bij katten? Dat is iets wat je samen met je huisdier doet. Je kat of poes met overgewicht heeft er veel belang bij. Jij draagt de zorg voor je huisdier en natuurlijk wil je graag dat het gezond is en blijft!