Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden>Ziektes> Ziekte van Weil hond

Ziekte van Weil hond


De ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptospirose, een soort bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de Leptospira-bacterie. Een tijdige signalering van de symptomen en de juiste behandeling van de ziekte van Weil bij je hond is van essentieel belang omdat nier- en leverfalen op de loer liggen.

De ziekte van Weil, ook wel bekend als leptospirose, komt niet alleen bij honden voor. Andere dieren die besmet kunnen zijn met de Leptospira-bacterie zijn:

  • rundvee
  • varkens
  • ratten

Ook mensen kunnen besmet raken en de ziekte van Weil ontwikkelen. De overdracht naar mensen gebeurt door direct contact met de urine van besmette dieren of via oppervlaktewater, bodem en planten waarin besmette urine aanwezig is. Denk hierbij vooral aan openbare recreatieplassen waarin ook honden regelmatig zwemmen.

Goed nieuws voor kattenliefhebbers! Katten kunnen de ziekte van Weil niet krijgen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Verhoogd risico op ontwikkeling van ziekte van Weil bij honden

Honden hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Weil, ook wel leptospirose genoemd. Dit komt omdat zij:

  • Toegang hebben tot vijvers, meren, rivieren en stilstaand water waar vaak ook ratten leven. Ratten zijn vaak drager van de Leptospira-bacterie maar raken er zelf niet ziek van.
  • Blootgesteld worden aan urine van andere besmette dieren in bijvoorbeeld opvangcentra of kennels.

Er werd lange tijd gedacht dat vooral jongvolwassen, reuen de Leptospira-bacterie bij zich droegen en dan specifiek de grotere rassen en de jachthonden. Echter studies hebben aangetoond dat ook de kleinere hondenrassen een risico lopen op de ontwikkeling van de ziekte van Weil.

Als we kijken naar de vier seizoenen, dan valt op dat de meeste diagnoses van leptospirose bij honden in de zomer en herfst plaatsvinden. Op zich niet zo gek omdat bacteriën goed gedijen bij warme temperaturen en vochtige omstandigheden. In de wintermaanden, als de temperaturen lager liggen, wordt de diagnose leptospirose hond nauwelijks gesteld.

Symptomen ziekte van Weil hond

Honden kunnen wel vaker niet lekker in hun vel zitten, maar soms zit er echt iets dwars en dan is het fijn als je weet waarop je alert moet zijn. Herken de leptospirose symptomen bij jouw hond. De Leptospirca-bacterie vermenigvuldigt zich in de bloedbaan, vanwaar ze via de nieren in de urine terechtkomen en uiteindelijk in het milieu. Honden kunnen deze bacterie binnenkrijgen via de mond, ogen of neus. De symptomen van de ziekte van Weil bij je hond (leptospirose symptomen) worden vaak duidelijk in de eerste week na het oplopen van de infectie.  De eerste ziekte van Weil symptomen bij honden zijn:

  • koorts
  • braken en diarree
  • gewichtsverlies
  • lusteloosheid en
  • gebrek aan eetlust.

Onbehandeld kan de ziekte zich ontwikkelen tot een meer ernstige, levensbedreigende ziekte die de longen, hart, lever, hersenen en nieren aantast.

Feiten over leptospirose hond

  • Het aantal besmette honden is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen
  • Maar liefst 8,2% van de honden draagt de Leptospira-bacterie bij zich
  • Het veranderende klimaat, populatiegroei en aantasting van de
    leefomgeving hebben allemaal invloed op de toename van en blootstelling
    aan ziekteverwekkers en hun bacteriën bij mens en hond.

Diagnose ziekte van Weil bij honden

Vermoed je de ziekte van Weil bij jouw hond? Ga dan direct naar de dierenarts, want leptospirose kan bij honden leiden tot acute schade aan de nieren en lever. Toch is het voor dierenartsen nog niet zo eenvoudig om de diagnose van de ziekte van Weil bij honden vast te stellen, zeker niet als ze gevaccineerd zijn. Bij een actieve infectie met de Leptospira-bacterie moet er een stijging van de antistoffen in het bloed te zien zijn. Het nemen van meerdere bloedmonsters kan dan ook nodig zijn. Uit het bloedonderzoek kunnen ook verhoogde lever- en nierwaarden naar voren komen die het vermoeden van de ziekte van Weil bij jouw hond bevestigen. Een andere manier om de diagnose te stellen is het nemen van een urinemonster. Het nadeel van deze methode is dat niet elk urinemonster de bacterie hoeft te bevatten.

Mijn hond heeft de ziekte van Weil, wat zijn de vooruitzichten?

Ben je er op tijd bij dan kan jouw hond zonder problemen genezen na een juiste leptospirose behandeling. Wordt de diagnose te laat of niet gesteld, dan is de kans groot dat jouw hond voortijdig komt te overlijden aan de ziekte van Weil. Behandeling komt dan te laat en nierfalen is dan vaak het uiteindelijke resultaat.

Ziekte van Weil behandeling

De dierenarts heeft via bloed- en/of urinemonsters de ziekte van Weil bij jouw hond vastgesteld. Het is nu zaak om de ziekte van Weil te behandelen. In ieder geval krijgt jouw hond een antibioticakuur, meestal aangevuld met een infuus vanwege mogelijk nierfalen. Of de leptospirose behandeling aangevuld moet worden, is afhankelijk van de ernst van de infectie en de symptomen. Om ervoor te zorgen dat jouw hond geen andere honden en of mensen kan besmetten, wordt de hond vaak in quarantaine gehouden bij de dierenarts. Vaak mag de hond na enkele dagen, als het besmettingsgevaar is geweken, weer terug naar huis.

Wist u dat?

Leptospirose wordt ook wel de rattenziekte genoemd omdat ratten drager
kunnen zijn van de Leptospira-bacterie maar er zelf niet ziek van worden.

Preventie tegen leptospirose bij honden

Kan ik mijn hond preventief beschermen tegen de ziekte van Weil? Ja dit is mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat ze 100% beschermd zijn. De samenstelling van een vaccin kan variëren, waardoor jouw hond alleen beschermd is tegen de Leptospira-bacteriën die verwerkt zijn in het vaccin. In Nederland zijn dat de varianten die het meest voorkomen in Europa, waaronder het type bacterie dat de ziekte van Weil bij honden veroorzaakt.

LET OP

Is jouw hond altijd ingeënt met de L2-enting (vaccin met 2 soorten Leptospira) en je
hebt besloten om meer zekerheid in te bouwen door over te stappen op de L4-enting? Dat kan, maar dan moet deze nieuwe enting na vier weken worden herhaald. Dit om een goede bescherming te bieden tegen de twee nieuwe varianten van de Leptospira-bacterie.

Mijn hond is ziek na enting ziekte van Weil

Het is een fabel dat honden en andere dieren niet ziek kunnen worden na een enting. Niet iedere hond reageert even goed op vaccinaties omdat de weerstand van de hond onvoldoende kan zijn. Gevaccineerde honden kunnen daarom ondanks dat ze ingeënt zijn toch bijvoorbeeld de ziekte van Weil krijgen, maar worden minder ernstig ziek. De reden hiervan is dat het lichaam zelf afweerstoffen opbouwt. Opgebouwde afweerstoffen breken in de loop van de tijd deze ook weer af. Het is daarom zeer belangrijk dat de hond jaarlijks wordt ingeënt. Verlaag het risico op ziek worden, verhoog de weerstand van jouw hond op een natuurlijke wijze door ze dagelijks Multivitamine te geven. Dat houdt de weerstand hoog en vormt een extra barrière tegen de ziekte van Weil bij jouw hond.