Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Wormen bij honden

Wormen bij honden


Elke hond heeft wel eens last van wormen. Vooral puppies zijn er erg gevoelig voor. Hierbij kun je denken aan spoelwormen, lintwormen, rondwormen of haakwormen. Maar wat zijn de symptomen van wormen bij honden? Heeft een hond dan jeuk of zijn er meer dingen waaraan je kunt merken dat jouw viervoeter last heeft van dit probleem? En, nog belangrijker: wat kun je eraan doen? In dit artikel lees je er meer over.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Welke wormen kan je hond hebben?

Er zijn verschillende soorten wormen die voorkomen bij honden. We zetten er een aantal van voor je op een rij.

De spoelworm

De spoelworm (toxacara canis) is de meest voorkomende worm bij honden. Vooral puppies kunnen hier echt veel last van hebben. De larfjes maken eigenlijk een reis door het lichaam van de hond en worden volwassen in de darmen. Bij puppies zie je dat terug in klachten als braken en diarree. Volwassen honden hebben deze symptomen doorgaans niet. Het is echter wel besmettelijk voor andere honden en voor mensen. Het ontwormen van de hond is dus erg belangrijk.

De lintworm

Er zijn verschillende soorten lintwormen: echinococcus, taenia en dipylidium. Wanneer je hond last heeft van lintworm, zijn er vrijwel geen klachten. Het kan wel gebeuren dat er delen van de lintworm uit de anus komen kruipen of door de ontlasting van de hond zitten. De besmetting gaat door middel van luizen, vlooien of rauw vlees.

De haakworm

Hoewel de haakworm vaak weinig klachten geeft, is het toch belangrijk om de hond een ontwormingskuur te geven. De officiële benaming voor haakwormen is uncinaria. Het komt zeer zelden voor, maar besmetting kan bijvoorbeeld gebeuren via de ontlasting van vossen. Ook pups kunnen besmet worden via het drinken van moedermelk. Haakwormen worden zo genoemd, omdat ze zich vasthaken in de darmwand. Via een ontwormingskuur kunnen de diertjes bestreden worden.

De zweepworm

Honden met zweepwormen (trichuris vulpis) hebben niet altijd klachten, maar doorgaans hebben ze wel last van diarree. Hoe zwaarder de infectie, hoe zieker de hond kan worden. Voor puppies kan de zweepworm zelfs levensgevaarlijk zijn. Het is dus altijd belangrijk om op tijd in te grijpen en pups te ontwormen.

De rondworm

De rondworm (nematoda) is een grote witte buisvormige worm. Pups hebben vaak bij hun geboorte al last van rondworm en kunnen verder besmet worden via het drinken van moedermelk. De vacht gaat er ongezond uitzien, je hond raakt aan de diarree en de buik kan opgezet worden. Er zijn echter niet altijd symptomen.

Hoe wordt de hond besmet?

De besmetting verloopt bij elke worm anders, maar vaak is het zo dat dit via het inslikken van eitjes gaat. Dit kan bijvoorbeeld in ontlasting zitten. Ook kan het zijn dat jouw hond een jager is en dat hij wormen ‘overneemt’ van zijn prooi. Puppies met wormen zijn vaak al besmet in de baarmoeder. Verder kunnen wormen via de moedermelk verspreid worden.

Hoe herken je wormen bij honden?

De meeste honden hebben geen tot weinig klachten wanneer zij last van wormen hebben. Het is dus vaak moeilijk te merken of het dier wel of niet besmet is. Vooral voor puppies zijn wormen echter een groot risico. Daarom worden honden vaak preventief ontwormd. Soms zal je wormen ontdekken in het braaksel of in de ontlasting. Als je een vermoeden hebt dat je hond wormen heeft en je kunt het zelf niet vaststellen, ga dan langs de dierenarts. Via een ontlastingsonderzoek kan snel aangetoond worden of de hond wel of geen wormen heeft.

Zijn wormen bij honden besmettelijk?

Wormen bij honden zijn vaak besmettelijk voor andere honden. Het kan echter ook overgedragen worden op mensen, zoals spoelwormen. Deze zijn voor volwassenen doorgaans niet gevaarlijk en komen niet in de darmen terecht. Voor kinderen vormen ze echter wel een groot risico. Ze kunnen namelijk in de ogen of hersens terechtkomen. Heb je een hond en kinderen, dan is het extra aan te raden om elke 3 maanden je honden of pups te ontwormen. Ook is het verstandig om de hond niet uit te laten in de buurt van kinderspeelplaatsen en om de zandbak altijd goed af te sluiten. Na het buitenspelen of tuinieren de handen wassen, is eveneens belangrijk.

Wat te doen bij wormen bij honden?

Heb je wormen bij je hond geconstateerd, dan is het belangrijk om direct in te grijpen. Een ontwormingskuur moet afdoende zijn om de hond weer ‘schoon’ te krijgen. Het advies is om je hond minimaal vier keer per jaar preventief te ontwormen. Pups moeten nog vaker ontwormd worden. Sommige reguliere middelen werken echter niet zo goed. Andere werken weer wel, maar zijn een grote aanslag op het darmstelsel van je hond en vertonen ook regelmatig vervelende bijwerkingen zoals bijvoorbeeld misselijkheid, braken en diarree. Dan is het goed om voor een natuurlijk product te kiezen.

Wormen bij pups behandelen

Wormen bij jonge honden of pups kunnen erg gevaarlijk zijn. Ze kunnen er behoorlijk ziek van worden en zelfs aan doodgaan. Daarom is het preventief ontwormen van pups nog belangrijker. Wormen bij puppies zijn er vaak al vanaf de geboorte. Ze krijgen ze mee vanuit de baarmoeder of worden op een later moment besmet via de moedermelk. Puppies zijn echter veel weerlozer dan volwassen honden en zullen dus eerder in de problemen komen door de wormen.

Wanneer puppies ontwormen?

Pups ontwormen doe je wanneer ze twee weken, vier weken, zes weken en acht weken oud zijn. Daarna wanneer ze drie maanden oud zijn en vanaf dan dien je ze elke maand een ontwormingskuur toe. Zijn ze zes maanden oud, dan kun je om de drie maanden je pups ontwormen. Ook bij puppies zijn reguliere ontwormingsmiddelen niet altijd een goed idee. De goedkopere middelen slaan niet altijd aan of bestrijden de wormen niet voldoende. Bovendien kunnen deze middelen zelfs gevaarlijk zijn. De duurdere middelen die je bij de dierenarts haalt, slaan doorgaans wel aan, maar zijn erg prijzig en bovendien een aanslag op het darmstelsel. Je pup kan er ook nog eens van aan de diarree raken. Wees daarom voorzichtig met wat je je de jonge hond toedient. Een natuurlijk middel is meestal beter.

Wormen bij honden voorkomen en natuurlijk bestrijden

Er zijn naast een regelmatige ontwormingskuur nog diverse praktische tips om wormen bij honden te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het direct opruimen van de ontlasting van de hond. Daarnaast kun je de darmflora van je huisdier bevorderen. Een dier met een sterke darmflora is namelijk minder snel vatbaar voor wormbesmettingen. Probiotica zijn bijvoorbeeld goed voor de darmflora en hebben een herstellende werking. Kruiden, zoals wilde marjolein en tijm maken de darmen van de hond niet aantrekkelijk voor wormen.  Specifiek aan het product “Neem” (Azadirachta indica) wordt een zeer goede werking tegen wormen toegekend. Verder kun je kijken naar andere plantaardige middelen zoals tincturen, essentiële oliën, etc. Denk ook aan middelen zoals knoflook, Colloïdaal zilver, kruidnagel, wormkruid enzovoorts.  Een combinatie van bijvoorbeeld groene wormkruid, groene walnoot en kruidnagel staat bekend om een zeer effectieve werking tegen talloze darmparasieten. Voorkomen is beter dan genezen en zelfs dat laatste is mogelijk bij het natuurlijk bestrijden van wormen bij honden.