Voedingsschema kittens
Van geboorte tot 1 jaar
Wanneer je poes jonge poesjes heeft gekregen, wil je niets liever dan ervoor zorgen dat deze jonge katten de juiste start krijgen voor hun verdere leven. Hoewel de zorg voor de kittens in eerste instantie veel door de moeder wordt gedaan, kun je zelf ook op een aantal punten ondersteunend zijn. Daarbij kan een voedingsschema voor kittens zeer handig zijn.. In een voedingsschema voor jonge katjes zie je direct op welk moment je voer mag geven. In dit artikel geven we graag inzicht in de manier waarop je met het voeden van je kitten kan kunt omgaan.
Wanneer spreek je van een kitten?
Als je het over een jonge kat hebt, dan spreek je over de periode tot aan 1 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat een kitten na 6 maanden al 75% van haar lichaamsgewicht heeft bereikt en daarom is de eerste start zo belangrijk. In de eerste periode tot aan 8 weken drinkt een kitten vooral moedermelk. Uiteraard is dit de beste start voor het dier. Maar ook in de periode van het drinken van moedermelk kun je al werken met een voedingsschema voor kittens en vanaf 3 weken kun je beginnen met bijvoeren. Hiermee kun je namelijk ondersteuning bieden bij de groei die in deze periode zo belangrijk is.
Voedingsschema kittens 3 weken oud
Hoewel een voedingsschema voor kittens zou kunnen volstaan met het advies dat de moedermelk het allerbelangrijkste is en dat je langzaam moet overgaan op het geven van vast voedsel, is dat een te eenvoudige weergave. Een welpje heeft na 3 weken al behoefte aan iets meer dan moedermelk. In het voedingsschema voor kittens van 3 weken oud, is het dan ook goed om na deze 3 weken voorzichtig te beginnen met bijvoeren. Dit heeft twee grote voordelen. Als eerste kan je jonge poes wennen aan ander eten dan alleen de moedermelk. Als tweede is het voordeel dat je door dit voedingsschema een band kweekt met je jonge kat. Een deel van het sociale gedrag kun je met het bijvoeren al ontwikkelen.
Aanbieden van voer
Omdat een kitten van 3 weken nog erg jong is, het gebit nog niet helemaal volgroeid is en de kleine viervoeter niets anders dan moedermelk heeft gehad, is het verstandig om het voer van een goede kwaliteit te laten zijn. Een voedingsschema voor kittens van 3 weken oud richt zich voornamelijk op bijvoeren. Het dient dus te worden beschouwd als extra en niet de primaire levensbehoefte op dat moment. Verder moet je er rekening mee houden dat je het voer nat moet aanbieden. Hierdoor kan je jonge kat dit eenvoudiger opnemen en op die manier kan je ervoor zorgen dat je katje went aan ander eten. Het voeren van je jonge kat kan ook na 4 weken beginnen. Er zijn veel voedingsschema’s die dit als norm stellen. Wij zijn echter van mening dat je een voedingsschema voor een kitten vanaf 3 weken kunt gebruiken. Een van de redenen hiervoor is dat op jonge leeftijd je jonge poes al last kan krijgen van wormen. Omdat het bestrijden van de wormen vaak met een tablet gaat, is het verstandig om op jonge leeftijd je kitten te laten wennen aan vaster voedsel. Eventueel kun je al een natuurlijke ontwormingskuur gebruiken. Hiermee voorkom je dat je welpje meer last gaat krijgen van eventuele wormen.
Voedingsschema kittens 8 weken
Als je jonge poes goed reageert op het bijvoeren dat volgens het voedingsschema voor kittens van 4 weken oud ingevoerd is, dan kan je dit uitbreiden en op deze manier de overgang tussen moedermelk en vast voedsel bevorderen.
Na 8 weken is je jonge poes niet meer afhankelijk van de moedermelk en kan je het voedingsschema gebruiken voor een kitten van 8 weken oud. Een aandachtspunt hierbij is wel of je jonge poes wel voldoende eet. Door de overgang van de moedermelk naar vast voedsel, verandert er ook wat in de maag en darmen van je katje.
Omdat een welpje vaak gevoelige darmen heeft, is het verstandig om te kijken naar het voedingsschema en regelmatig te controleren of je kitten het goed doet. Een ondersteuning voor de darmen kan geen kwaad en is in veel gevallen aan te raden. Het product Darmen in Balans voor katten is hiervoor een aanrader. Zeker omdat één van de effecten is dat het ondersteuning biedt bij het ontwormen. Juist in de periode waarin je welpje moet wennen aan vast voedsel, regelmatig ontwormd moet worden is een natuurlijke ondersteuning voor de darmen een aanvulling die in deze periode meerwaarde biedt. Denk daarbij ook aan het feit dat de overstap voor je welpje tijd en energie kost. Daarom kan het geen kwaad om op een natuurlijke wijze ondersteuning te bieden.
Een kort overzicht
Als je kijkt naar een voedingsschema voor kittens dan is het belangrijk om de volgende punten te benadrukken
- Elke jonge kat is anders. De richtlijnen zoals benoemd, kunnen bij jouw kitten anders zijn.
- Begin op tijd met ontwormen en geef een ondersteuning voor de darmen om de overstap van moedermelk naar vast voedsel te ondersteunen.
- Bied het voedsel in het begin nat aan. Brokken kun je in water laten weken en er is tevens vers vlees wat je kunt voeren.
- In het voedingsschema na 4 weken, merk je dat het bijvoeren steeds meer wordt. Probeer dit op een natuurlijke wijze te doen, zonder het diertje te dwingen.
- Een kitten zal wanneer het de kans krijgt zo lang mogelijk bij de moeder drinken. Dit kan dus zelfs tot aan 16 weken zijn. Rond de 8 weken zie je vaak wel duidelijk een afname in het drinken van moedermelk en is het verstandig om 4 keer per dag goede voeding aan te bieden. Vanaf dat moment kun je werken met een voedingsschema voor kittens van 8 weken oud.
- Kies voeding dat speciaal voor kittens is. Omdat de meeste ontwikkeling in de eerste periode van het leven plaatsvindt, is een kwalitatief hoogstaande voeding een aanrader.
Vanaf 8 tot 12 weken
Als je kijkt naar het voedingsschema voor kittens van 8 weken dan zie je dat de moedermelk steeds minder in het menu zit. Je kitten zal dus zelf meer voor het eten zorgen. Bied dit op dit moment 4 keer per dag voeding aan. Je kunt het beste de laatste maaltijd geven voor je naar bed gaat en dan in de ochtend weer een nieuwe maaltijd aanbieden. Probeer de voedingen goed over de dag te verdelen. Hierdoor went je huisdier aan vaste tijden en dit is beter voor het jonge lijfje. Zorg er ook voor dat je voldoende water aanbiedt. Dit moet je regelmatig verversen. Vanaf 11 weken mag je een kitten weghalen bij zijn moeder. Zorg ervoor dat als je dit doet, de jonge kat gewend is aan het eten, zelfstandig hiermee om kan gaan en zorg dat je de darmen ondersteunt en dat je het beestje goed ontwormd hebt.
Tot een jaar
Omdat je kitten over moet stappen naar 2 voedermomenten op een dag is daar het volgende voedingsschema voor kittens van toepassing. Tot 4 maanden geef je 4 keer voer per dag, tot 6 maanden geef je 3 keer voer en vanaf 6 maanden tot 1 jaar bied je 2 keer per dag voer aan. In veel gevallen is het verstandig om de geadviseerde hoeveelheid aan te houden.Natuurlijk is het altijd belangrijk of die geadviseerde hoeveelheid ook past bij jouw katje. Officieel is een kitten vanaf 1 jaar volwassen. Op dat moment kun je ook overstappen op vast volwassen voer. Kies nu ook weer voor kwalitatief goed voer. Goed voer is graanvrij, zonder kunstmatige toevoegingen en zorgt ervoor dat je kat een uitgebalanceerd dieet heeft; afgestemd op de behoefte en de energie. Probeer te variëren met de smaken die er zijn om zo het beste voer aan je kat te geven.
Tabel voedingsschema kittens
Het voeden volgens een voedingsschema voor kittens kan ingewikkeld zijn. De onderstaande tabel is bedoeld om wat overzicht te creëren.
Leeftijd | Voeding |
3 weken | Beginnen met bijvoeren, denk aan het ontwormen. |
4 weken | Bijvoeren kan meer worden. Ondersteuning voor darmen is belangrijk. |
6 weken | Begin overstap moedermelk – vast voedsel |
8 weken | Vast voedsel – 4 momenten per dag |
4 maanden | Vast voedsel – 3 momenten per dag |
6 maanden | Vast voedsel – 2 momenten per dag |
1 jaar | Kattenvoer volwassen katten – 2 momenten per dag |
Conclusie
Een goede start van een kitten is belangrijk voor de rest van zijn leven. Daarom kan het volgen van een voedingsschema voor kittens een absolute meerwaarde zijn in het proces. Zorg er wel voor dat je niet krampachtig vasthoudt aan wat je idee is. Elk diertje is uniek en daardoor heeft elk katje ook zijn eigen behoeftes. Ondanks het voedingsschema voor kittens kan het zo zijn dat jouw jonge kat niet op de exacte tijd de juiste overstap maakt. Kijk daarom goed hoe je welpje reageert op elke verandering en zorg ervoor dat die overstap zo geleidelijk mogelijk gaat. Maar bovenal: Geniet van je jonge huisgenoot en neem de tijd om samen dingen te doen.
Mocht je vragen hebben over het voedingsschema voor kittens, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!