Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Natvoer en droogvoer combineren kat

Natvoer en droogvoer combineren kat


Hoe kun je natvoer en droogvoer het beste combineren voor je kat? Als baasje wil je natuurlijk het beste voor je furry friend. Maar betekent dit dat je natte voeding en brokken moet combineren? En als dit inderdaad de bedoeling is, hoeveel natvoer en droogvoer geef je katten dan? Wij vertellen je alles over het combineren van natvoer en droogvoer voor je kat.

Waarom kattenbrokken en natvoer combineren?

Zowel droog- als natvoer zijn geschikt als totaalvoeding. Natvoer komt echter het meest in de buurt van het oorspronkelijke dieet. Bovendien heeft je kat natuurlijk ook vocht nodig. Omdat katten van nature meestal niet de grootste drinkers zijn, is het geven van natvoer haast essentieel. Als je je poezenvriend alleen droogvoer geeft, heb je eerder kans op uitdroging.

Sommige katten worden bovendien van alleen maar droogvoer snel te dik. Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak minder calorieën. Brokken daarentegen kunnen helpen bij het gezond houden van het gebit. Koop om van deze positieve eigenschappen te profiteren bij voorkeur wel brokjes van goede kwaliteit, dat geldt natuurlijk ook voor natvoer.

Als je natvoer en brokjes combineert krijgt je harige maatje het beste uit twee werelden. Vandaar dat natvoer en droogvoer combineren voor de kat ideaal lijkt. De voordelen van gemengd voeren op een rij:

  • Je kat krijgt voldoende vocht binnen (minder kans op urineweginfecties en uitdroging)
  • Je furry friend wordt minder snel te dik
  • Veel katten lusten natvoer dus ideaal voor kieskeurige eters
  • Je kunt ook versvoer combineren wat veel meer gezonde opties biedt

Wat is het beste kattenvoer?

Wat het beste kattenvoer is, hangt af van een heleboel factoren. Zo speelt de leeftijd van je kat een rol, maar ook allergieën kunnen bepalend zijn in de keuze van het voer. Door natvoer en droogvoer te combineren bij je kat, kun je van beide opties de voordelen benutten.

Katten zijn van nature echte vleeseters. Hierdoor kun je stellen dat je kat veel eiwitten en vetten nodig heeft. Wat eiwitten aangaat zijn voornamelijk aminozuren (dit zijn bouwstenen van eiwitten), taurine en methionine belangrijk. Ook heeft je ‘kattenkop’ bepaalde vitamines en mineralen nodig, zoals zink, vitamine A en E en calcium.

Check altijd even de ingrediëntenlijst en kijk dan meteen even of er geen onnodige suikers of kunstmatige toevoegingen in het voer zitten. Hoe puurder, hoe beter geloven wij.

Hoeveel natvoer en droogvoer katten?

Als we kijken naar het combineren van natvoer en droogvoer voor een kat, dan geldt voor de meeste katten dat een 50-50-verdeling het beste is. Je zou in de ochtend kunnen beginnen met brokken en ‘s avonds natvoer kunnen geven. Houd hierbij het doseringsadvies op de verpakking aan (per voedermoment één portie). Als je een kat hebt die meerdere keren per dag hele kleine porties eet, kun je beter een schaaltje droogvoer laten staan, zodat je poezenvriend gedurende de hele dag wat kan knabbelen.

Omdat natvoer snel uitdroogt kun je in zo’n geval beter ‘s ochtends en ‘s avonds een klein beetje natvoer geven. Het voordeel van brokken is dat je ze de hele dag kunt laten staan, mits je kattenvriend het bakje niet in één keer leeg eet. Vul in dat geval niet steeds droogvoer bij, dit werkt overgewicht in de hand.

Om erachter te komen hoe je het beste natvoer en droogvoer kunt combineren voor je kat, is het raadzaam om de ontlasting onder de loep te nemen. Als de ontlasting te dun is, kan het goed zijn om in verhouding de nadruk wat meer op droogvoer te leggen. Is de ontlasting te stevig? Dan kan meer nat voeren een oplossing zijn.

Alternatieven

Helaas is het zo dat het meeste commerciële voer vaak maar heel weinig echt vlees bevat. Ook kan het veel (soms kunstmatige) bijproducten bevatten. Deze zijn niet altijd even gezond voor je furry friend. Als je kat de keuze zou hebben, dan zou ie waarschijnlijk voor vers vlees kiezen. En dan waarschijnlijk niet voor kip of rund maar eerder voor muizen en vogels. Dit ligt het dichts bij het natuurlijke dieet. Steeds meer kattenbazen kiezen dan ook voor prooidieren uit een speciaalzaak. Dit betekent niet dat er alleen nog maar vers vlees op het menu hoeft te staan. Ook met vers voer kun je namelijk natvoer en droogvoer combineren voor een kat.

Hybride voeren is erg in opkomst. Dit houdt in dat je brokken gedeeltelijk vervangt door vers voer. Wil je je kat hybride voeren? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om eerst te beginnen met 80% brokken versus 20% vers voer. Dit vers voer kan ook (gedeeltelijk) uit groente bestaan. Let er daarbij wel op dat je viervoeter niet alle groenten even goed verdraagt. Zo kun je knoflook, ui, prei, champignons en bieslook beter achterwege laten. Steeds meer baasjes kiezen tegenwoordig voor graanvrij kattenvoer. Dit komt dichter in de buurt van het natuurlijke dieet en kan helpen om obesitas en/of allergieën te voorkomen.

Kitten natvoer of droogvoer?

Omdat het lichaam van een kitten voor een nog groter deel (dan bij de volwassen soortgenoten) uit water bestaat, is voldoende vocht voor kittens extra belangrijk. Natvoer voor een kitten kan daarbij helpen. Het is belangrijk dat je kitten dagelijks genoeg binnenkrijgt. Door af te wisselen met structuren blijft het eten leuker. Een welpje eet vaker per dag, meestal 4 keer, kleine porties. In dit geval kun je voor een kitten prima het natvoer en droogvoer afwisselen. De darmen en het gebit van het beestje zijn nog kwetsbaar, schaf bij voorkeur speciaal kittenvoer aan.

De speciale brokjes zijn vaak calorierijker waardoor je je kleintje minder hoeft te geven. Zo wordt het darmstelsel minder belast. Ook zijn de brokjes vaak kleiner. Bovendien kan je kleine pluizenbol tot ie 1 jaar is minder goed zetmeel verteren. Hier wordt bij voer voor de kleintjes rekening mee gehouden. Ook voor de senior is het trouwens aan te raden om speciale brokken te nemen. Als je kat erg oud is of last heeft van zijn gebit, kan het goed zijn om volledig over te stappen op natvoer. Dit is voor senioren vaak beter op te nemen. Check bij twijfel altijd even met je dierenarts of een voedingsdeskundige.

Natvoer en droogvoer combineren: check altijd kat en kattenbak

Als baasje weet je het allerbeste wanneer je kat lekker in zijn vacht zit. Houd goed de vacht, het gedrag en de ontlasting van je kat in de gaten. Dit zijn belangrijke pijlers om te checken hoe het gaat. Twijfel je over wat voor jouw vriend het beste kattenvoer is of heb vragen over hoe natvoer en droogvoer te combineren voor jouw kat? Neem gerust contact met ons op. Ons deskundige team helpt je graag verder!

Veelgestelde vragen over droog en natvoer combineren voor katten


Is het wel gezond om natvoer en droogvoer te combineren voor mijn kat?

Ja, dat is absoluut prima. In feite kan het combineren van beide soorten voer voordelen bieden voor de gezondheid en het welzijn van je kat.


Wat zijn de voordelen van het combineren van natvoer en droogvoer?
  • Verhoogde vochtinname: Natvoer bevat meer vocht dan droogvoer, wat belangrijk is voor de gezondheid van de urinewegen van katten.
  • Meer variatie: Door verschillende soorten voer te geven, verveelt je kat zich minder snel en krijgt hij meer voedingsstoffen binnen.
  • Tandheelkundige voordelen: Droogvoer kan helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen.

Waar moet ik op letten bij het combineren van natvoer en droogvoer?

Kies voor voer van hoge kwaliteit: Zorg ervoor dat je zowel natvoer als droogvoer van hoge kwaliteit kiest dat is afgestemd op de leeftijd en behoeften van de kat.

Let op de calorieën: Houd rekening met het aantal calorieën in zowel natvoer als droogvoer om te voorkomen dat je  kat te veel of te weinig eet.

Geef de juiste hoeveelheid: De hoeveelheid voer die je jouw kat geeft, hangt af van zijn leeftijd, ras, activiteitsniveau en gezondheidstoestand. Volg de voedingsrichtlijnen op de verpakking van het voer.

Observeer jouw kat: Observeer de  kat om te zien hoe hij reageert op het combineren van natvoer en droogvoer. Pas de hoeveelheid en het type voer aan indien nodig.


Is het beter om natvoer of droogvoer te geven ’s avonds?

Er is geen consensus over wat beter is: natvoer of droogvoer ’s avonds geven. Sommige katten prefereren natvoer ’s avonds omdat het meer vocht bevat, terwijl andere katten liever droogvoer ’s avonds eten omdat het kauwen hun tanden kan helpen schoon te houden. Je kunt het beste experimenteren om te zien watu jouw kat het beste bevalt.