Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Kittenvoer


Welk kittenvoer geef ik mijn kitten?

Wanneer je je kleine huistijger gaat voeren is het het beste om specifiek kittenvoer te geven in plaats van kattenvoer voor volwassen katten. Je kitten heeft de juiste voeding nodig om te groeien en te voorzien in de grote energiebehoefte die kleine katjes nu eenmaal hebben. Je kleine doerak is vaak druk in de weer, maar kan ook ineens omvallen van al die inspanningen en een dutje doen. Een kitten in de groei heeft dus andere behoeften dan een volwassen kat, net zoals een baby andere behoeften heeft dan een 30 jarige. Daarbij kan de spijsvertering van een kitten nog niet alle voeding goed verwerken.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Een oudere kat heeft minder beweging en daardoor minder energierijk voedsel nodig. De samenstelling van kittenvoer is dan er dan ook specifiek op gericht om de ontwikkeling van de kitten te ondersteunen en je kleine ondeugd gezond te laten opgroeien. Met gewoon kattenvoer mist je kleine vriend essentiële voedingsstoffen en energie. Daarnaast heeft kattenvoer voor volwassen katten vaak ingrediënten die een hoge zuurgraad hebben. Dat helpt de grote katten om blaasgruis te voorkomen, maar voor een kitten is die zuurgraad te hoog en kan het schade aan het skelet aanrichten.

Waar moet goed kittenvoer aan voldoen?

Natuurlijk wil je het beste voor je kitten. De vraag is; wat is nu het beste voer? Om de ontwikkeling van je katje optimaal te ondersteunen is het belangrijk dat zijn voer veel vlees of vis bevat. Om je een voorbeeld te geven: Een muis, oorspronkelijk het favoriete voer van je kat, bestaat voor 85% uit vlees. Bij een gebrek aan eiwit in de voeding zullen lichaamseigen eiwitten worden afgebroken. Een hoog vleesgehalte in het voer is dus essentieel voor je kat. Daarnaast zijn arginine en taurine zeer belangrijke bestanddelen van de voeding. Krijgt een kat te weinig van deze aminozuren binnen, dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan.

Jonge katten hebben gevoelige darmen omdat het spijsverteringssysteem nog in ontwikkeling is. Daarom is voer dat 100% graanvrij is en vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen zeker aan te raden. Zo worden de darmen van je kitten niet overbelast en hiermee help je je kat om zich op een gezonde manier te ontwikkelen.

Soorten kittenvoer

Er zijn allerlei soorten voer te koop voor je jonge welpje. Grofweg kun je dat voer onderverdelen in 2 categorieën; droog voer en nat voer. Je kunt ervoor kiezen om hard voer of zacht voer te geven. Beide soorten voer hebben hun specifieke voordelen. Daarom geven veel mensen hun kat een combinatie van zacht en hard voer. Droog voer is kattenvoer waaraan het water is onttrokken. Dat maakt het voer compact en goed te bewaren. Bij natvoer zit het vocht er nog gewoon in. Daardoor is het beperkt houdbaar. De specifieke kenmerken van de verschillende soorten voeding diepen we hieronder verder voor je uit.

Natvoer voor je kitten

Nat kittenvoer bevat veel vocht wat goed is voor de urinewegen en kan helpen om blaasinfecties te voorkomen. Het meeste natvoer bevat minder calorieën dan hard voer. Natvoer is voor een kitten makkelijk te verteren en te eten. Kieskeurige katten geven vaak de voorkeur aan natvoer.

Brokken

Een groot voordeel van brokken is dat ze bijdragen aan gezonde en schone tanden. Het is echter wel belangrijk dat je kitten er goed bij drinkt, anders ontstaat er een vocht tekort. Dit kan leiden tot geconcentreerde urine en zo kunnen er blaasproblemen ontstaan. Let er bij brokken op dat ze zo min mogelijk koolhydraten bevatten, want daar heeft je kat maar een beperkte hoeveelheid van nodig.

Hybride voeren

Vaak wordt zowel bij kittenvoer als bij voer voor volwassen katten aangeraden om hybride te voeren. Dat wil zeggen dat je kat zowel hard voer als vers voer te eten krijgt. Als verhouding kun je 50/50 aanhouden, maar beginnen met 80/20 is misschien wat makkelijker als je nog niet gewend bent om je kat vers te voeren. Door vers te voeren (voeren zoals de natuur het bedoeld heeft) weet je zeker dat je kat de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Vers voer heeft dan ook vele voordelen voor de gezondheid en is dan ook zeker aan te raden.

Speciaal voer voor gevoelige darmen

Voer gericht op jonge katjes houdt rekening met de darmen van je kitten tot een bepaalde leeftijd. Die zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen nog niet veel verdragen. Wees dan ook voorzichtig bij wisselen van voer. Met Darmen in Balans help je je kitten moeiteloos overstappen. Het zorgt voor een goede darmwerking en ondersteunt de darmflora. Daarbij is het 100% natuurlijk. Bijkomend voordeel is dat je hiermee een ontwormingskuur kunt ondersteunen, want vaak is zo’n kuur een behoorlijke aanslag op de darmen.

Met speciaal volwassen kattenvoer voor gevoelige darmen kun je een kat vanaf twaalf maanden prima ondersteunen. Ook Darmen in Balans kan voor de volgroeide kat zeker nuttig worden ingezet.

Kittenvoer tot welke leeftijd?

Tot welke leeftijd geef je kittenvoer is een veel gestelde vraag. Want wanneer is je kittenbuikje klaar voor volwassen kattenvoer? Het skelet van je kitten is volgroeid tussen negen tot twaalf maanden. Een volgroeide kat heeft geen baat meer bij voer voor jonkies en daarom wordt adult voer aangeraden vanaf twaalf maanden. Vaak staat op de verpakking ook aangegeven voor welke leeftijd het voer is bedoeld.

Geef bij volwassen kattenvoer net zo veel aandacht aan goed voer als bij speciaal voer voor je kitten. Kies je voor brokken, ga dan voor graanvrije brokken en voer dat vrij is van kunstmatige toevoegingen. Je kat heeft maar een beperkt aantal koolhydraten nodig en natuurlijke ingrediënten worden beter verdragen door je kat dan kunstmatige ingrediënten.

Van kittenvoer naar volwassen voer

Van kittenvoer naar volwassen voer overstappen doe je het beste geleidelijk. Voor de darmen van je kat is het niet prettig om van de ene op de andere dag ander voer te moeten verteren. Stap dan ook rustig over van kittenvoer naar volwassen voer. Meng steeds wat meer adult voer door het oude voer en neem twee weken de tijd om volledig over te schakelen. Heeft je kat gevoelige darmen? Doe het dan nog wat geleidelijker en gebruik eventueel Organimal Darmen in Balans om het overstappen te versoepelen.

Is kittenvoer voor volwassen kat geschikt?

Zoals we al aangaven is volwassen kattenvoer voor kittens niet aan te raden. Kittens en oudere katten hebben andere behoeftes en dat vind je terug in goed kattenvoer. Kittenvoer voor de volwassen kat is ook geen aanrader. Oudere katten bewegen minder en verbruiken minder energie. Het voer voor de jonkies bevat veel energie en is daarom een dikmaker voor de grote katten. Daarbij hebben deze katten vaker blaasproblemen. Voer voor volwassen katten is daarom geschikter dan kittenvoer voor de volwassen kat.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben? Stel ze gerust, we staan voor je klaar