Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Vers vlees kat

Vers vlees kat


Een natuurlijke manier van voeden

Vers vlees aan je kat voeren wordt steeds populairder. Vers, of rauw vlees, betekent dat je je dier vlees geeft dat niet verhit wordt. Sommige mensen staat dit tegen, maar het is juist een heel natuurlijke manier van eten die goed bij de kat past. Dit dier is van nature een echte vleeseter. In brokjes zitten vaak allerlei toevoegingen en veel plantaardig materiaal, dat de kat helemaal niet nodig heeft. Daarom bespreken we in deze blog welke voordelen vers vlees voor de kat met zich meebrengt.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Vers voer kat, Waarom zou ik dat geven?

Hoewel vers vlees voor katten steeds bekender wordt, zijn er duidelijke voor- en tegenstanders van deze manier van voeren. Tegenstanders beweren dat het niet gezond zou zijn en dat katten meer nodig hebben dan alleen vlees. Ook heerst er de angst dat het meer schadelijke bacteriën bevat.

Maar vers kattenvoer brengt enorm veel voordelen met zich mee. De belangrijkste reden om te kiezen voor dit soort voer, is dat het uitstekend past bij het spijsverteringssysteem van de kat. Dit dier is namelijk een obligate carnivoor. Dat betekent dat zijn spijsvertering volledig is ingesteld op rauw vlees en ze kunnen dierlijke producten veel beter verwerken dan plantaardige.

Geef jij je kleine viervoeter vers vlees, dan kun je vaak snel merken dat je dier het hier goed op doet. Maar wat betekent het eigenlijk om vers vlees aan de kat te geven? Hiermee bedoelen we vlees dat niet verhit wordt. Je geeft het dus rauw. Behalve spiervlees kan het ook gaan om orgaanvlees, botten of eieren. Het vlees wordt altijd koel of diepgevroren bewaard.

Dit is dus heel anders dan brokjes. Deze bevatten vlees, maar vaak ook plantaardige koolhydraten en andere toevoegingen. Daarnaast hebben brokjes een heel andere textuur. Natvoer lijkt wat meer op vers vlees, maar is verhit en bevat eveneens nog andere toevoegingen.

Juist omdat vers vlees erg natuurlijk is, zou je denken dat katten het vaak veel lekkerder dan vinden standaard voer. Rauw vlees is zeker het proberen waard, maar schrik niet als je kat hier zijn neus voor optrekt. Onze katten zijn inmiddels zo geconditioneerd dat ze vaak enkel brokjes willen eten. Ook de toevoeging van geur, kleur en smaakstoffen in kattenvoeding maakt dat ze hier vaak de voorkeur aan geven.

Ps, wanneer jouw kat graag brokjes eet, zorg er dan wel voor dat de brokken van goede kwaliteit zijn en geen kunstmatige toevoegingen bevatten.
De graanvrije kattenbrokken van Organimal zijn dan ook een goede optie om te overwegen.

Verschil rauw vlees met brokjes en natvoer

Het voeren van vers vlees aan je kat brengt verschillende voordelen voor de gezondheid met zich mee.

  • Vers vlees bevat nog alle goede bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde darmflora van je huisdier.
  • Het bevat geen overbodige bestanddelen die de organen van de kat kunnen belasten.
  • Het wordt niet verhit en bevat alle nodige voedingsstoffen die katten nodig hebben, ook in de juiste verhoudingen.
  • Ook bioactieve stoffen blijven goed behouden in vers kattenvoer, zoals taurine en carnitine. Deze gaan in voeding die verhit wordt vrijwel volledig verloren.

De voordelen van vers vlees voor de kat

Hoe jouw kat zal reageren op vers vlees is natuurlijk niet te voorspellen. Maar mogelijk kun je enkele voordelen in de gezondheid van je kleine huistijger opmerken als je dit voer aan je kat gaat geven.

Positief effect op de weerstand

Wanneer je kat regelmatig vers vlees eet, werkt dit verzurend in het lichaam. Slechte bacteriën voelen zich vaak niet prettig in een zure omgeving en kunnen dan moeilijker overleven. Ook parasieten overleven slecht in het zuurdere maagsap van de vleesetende kat. Dit geldt voor parasieten en slechte bacteriën die al aanwezig zijn in het lichaam, maar ook die via de voeding binnenkomen. Zo houdt het lichaam van de vleesetende kat zichzelf meestal mooi in balans.

Het eten van vers vlees brengt voor je kat dus voordelen met zich mee: je huisdier krijgt een sterkere weerstand. Je kat kan zich beter weren tegen ziektes en kan minder ziek worden als er sprake zou zijn van een infectie.

Daarnaast bevat het zoals eerder vermeld ook goede bacteriën. Deze ondersteunen en versterken een gezonde darmflora. En dit is juist heel belangrijk voor een krachtige weerstand en de algehele gezondheid van je dier.

Betere stoelgang

Ook aan de ontlasting kun je de positieve effecten van vers voer voor de kat zien. Er ontstaan minder afvalstoffen, waardoor er sprake is van minder ontlasting. Daarnaast is de ontlasting vaak beter van structuur en zal deze minder stinken. En dat is bij katten wel een groot voordeel!

Optimaal gewicht

Wanneer je kat voedingsstoffen binnenkrijgt die hij niet kan gebruiken, worden deze opgeslagen als lichaamsvet. Dat kan dus klachten veroorzaken, zoals overgewicht of diabetes. Bij vers kattenvoer is het risico hierop een stuk lager, omdat het voer geen overbodige ingrediënten bevat.

Gezond gebit

Problemen met het gebit worden o.a. veroorzaakt door koolhydraten, zoals zetmeel. Deze komen in kattenbrokken en natvoer vaak voor en kunnen de reden zijn dat je kat last krijgt van tandplak en tandsteen. Veel mensen geloven dat brokjes juist beter zijn voor het gebit, omdat ze de tanden zouden schoonpoetsen, maar hier zijn de meningen over verdeeld.

Vers vlees bevat bijna geen koolhydraten, waardoor de kans op tandplak kleiner is. Daarbij moet een kat juist goed kauwen op rauw vlees indien je grotere stukken voert, wat goed is voor het schoon schrapen van de tanden.

Goed voor de vochtbalans

De meeste katten zijn geen geweldige drinkers. Ze hebben moeite voldoende vocht binnen te krijgen. Geef je vers voer aan je kat, dan krijgt het gemakkelijk op een natuurlijke manier meer vocht binnen omdat vlees meer vocht dan brokken bevat.

Vers vlees voor je kat in de praktijk

Er zijn zoals je kunt lezen veel redenen om voortaan vers vlees aan je kat te geven. Het heeft niet alleen veel voordelen voor de gezondheid, maar kan er ook voor zorgen dat je dier minder uit de bek stinkt, een prettigere lichaamsgeur krijgt en lekkerder in zijn vel zit.

Veel baasjes geven aan dat bepaalde klachten, waar het dier altijd last van had, met het geven van vers voer ook verdwenen zijn. Denk aan jeuk, een slecht uitziende vacht, minder last van wormen, oorontsteking of darmproblemen. Ook kunnen gewrichtsklachten verminderen en kan je kat meer energie krijgen.

Bij Organimal zijn we voorstander van het voeren van vers vlees voor de kat. Het is voeding dat het dichtste bij de natuurlijke manier van eten van de kat ligt. Zou jij dit ook voor jouw poes willen, dan kun je rustig aan overschakelen van brokjes of naar vers kattenvoer. Wel is het zo dat het voeren van vers vlees aan je kat in de praktijk minder praktisch is dan bijvoorbeeld brokjes. Het vlees dient goed bevroren bewaard te blijven en is na opening minder lang houdbaar. Ook is het minder goed verkrijgbaar dan brokjes, al kun je het tegenwoordig wel steeds op meer plaatsen vinden. Maar je hoeft natuurlijk ook zeker niet helemaal over te schakelen.

Hybride voeren is echter ook een goede optie. Je blijft dan deels gewone brokjes of natvoer geven aan je kat, maar vervangt een klein gedeelte door vers voer (vlees en groente en/of fruit). Zo zou je bijvoorbeeld 80% goede kwaliteit brokjes kunnen geven en 20% vers voer. Deze aanpassing in voeren brengt al veel gezondheidsvoordelen voor jouw kat met zich mee. Wil je meer hierover lezen, kijk dan eens naar ons e-book “Hybride voeren voor katten”.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben? Neem dan gerust contact op met Organimal. Onze specialisten staan voor je klaar.