Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Vitaminen voor katten

Vitaminen voor katten


Nodig of niet?

Zijn vitaminen voor katten noodzakelijk wanneer je goed voer geeft? Kattenvoer is toch specifiek ontwikkeld voor onze kleine huistijgers en bevat toch alles wat deze nodig hebben? Dat zou je misschien denken. In principe is dat ook zo, maar er kunnen altijd omstandigheden zijn, waarin de kat toch wat extra’s nodig heeft. Denk aan ouderdom, ziekte of na herstel van een operatie.
Daarnaast is natuurlijk het ene voer het andere niet en zijn er grote verschillen in kwaliteit. Waar zijn vitaminen voor katten precies voor nodig en welke zou je als supplement kunnen geven? Je leest er hieronder alles over.

Waarom katten supplementen geven?

Katten zijn van nature jagers, ook al is dat moeilijk te zien als je harige maatje gezellig op je schoot ligt te spinnen. Maar dit betekent dat ze dus vlees (dierlijk eiwit) nodig hebben als belangrijkste bron van energie. Bekijk je de verpakkingen van kattenvoer, dan staat daar vaak “complete voeding” op. Volgens de wet betekent dit dat in dit voer alles zit, wat een kat nodig heeft om gezond en fit oud te worden. Toch zegt dit niet alles. Want er zijn omstandigheden in het leven van een kat, waardoor de behoefte aan extra voedingsstoffen en vitaminen hoger kan liggen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Redenen om vitaminen voor katten te geven

Er zijn verschillende redenen om je kat te supplementeren met vitaminen:

  • Ouderdom: Bij een oude kat verloopt de spijsvertering niet meer zo efficiënt. Het dier kan dan dus minder goed voedingsstoffen opnemen en op die manier kunnen er tekorten ontstaan.
  • Herstel na operatie of ziekte: Tijdens een operatie of langdurige ziekte heeft het lichaam van een kat veel moeten doorstaan. Vitaminen voor katten kunnen je dier sneller helpen herstellen en vullen opgelopen tekorten aan.
  • Bij een slechte weerstand: Katten kunnen om allerlei redenen een verminderde weerstand hebben. Met vitaminen voor katten kun je de weerstand ondersteunen.
  • Katten die slecht eten of op dieet staan: Als je kat slecht eet, bijvoorbeeld door gebitsproblemen of ziekte), maar ook als hij op dieet staat, krijgt hij minder voedingsstoffen binnen. Vitaminen kunnen dan de gezondheid van je kat ondersteunen, zodat het dier niets tekort komt.
  • Aanvulling op kattenvoeding: In het algemeen kunnen vitaminen een goede aanvulling zijn op het kattenvoer, of je nu droog of natvoer geeft of rauw vlees. Je kunt hiermee tekorten aan belangrijke voedingsstoffen voor de kat mogelijk voorkomen.

Welke vitaminen heeft mijn kat nodig?

Veel mensen staan er niet zo bij stil, maar dieren hebben net zo goed vitaminen en mineralen nodig als mensen. Zelf neem je misschien ook wel eens wat extra’s, zoals vitamine C als je verkouden bent, vitamine B12 bij vermoeidheid of vitamine D om je weerstand te ondersteunen.  Echter, vitaminen zijn voor katten net zo goed nodig. Ook zij kunnen deze gebruiken bij problemen met de weerstand, om goed te kunnen groeien, hun spijsvertering te ondersteunen, of gewoon voor een sterk skelet. Vitaminen voor katten kunnen helpen problemen met de gezondheid te voorkomen of klachten te verminderen. De volgende vitaminen zijn o.a. geschikt voor katten.

Vitamine B12 kat

Vitamine B is voor katten erg belangrijk. Vitaminen in het B-complex zijn water oplosbaar en deze heeft je kleine huistijger nodig om voedingsstoffen om te zetten en voor de energiehuishouding. B-vitaminen voor katten zijn nodig voor de groei. Ze spelen ook een rol bij het aanmaken van bloed en zijn van belang bij de stofwisseling. Krijgt je dier te weinig B-vitaminen binnen, dan kan dat leiden tot een verminderde leverfunctie. Tevens kan het problemen veroorzaken met de stofwisseling en kan het ervoor zorgen dat je kat minder eetlust krijgt. Ook komen huidproblemen en depressie voor bij tekorten aan dit goedje. B vitaminen zitten vooral in dierlijke producten, zoals vis, vlees en melk.

Welke B vitaminen voor katten?

De kat heeft net als de mens vitamine B12 (cyanocobalamine) nodig. Een gebrek aan vitamine B12 kan ontstaan door het geven van plantaardig voer in plaats van vlees, of door aandoeningen van het laatste deel van de dunne darm. Genetische problemen kunnen eveneens de oorzaak zijn, evenals chronische diarree.

Gelukkig kun je een tekort aan vitamine B12 bij je kat aanvullen met een goed supplement. Organimal Multivitamine voor katten is een allround multivitamine met het volledige B complex, dus behalve B12 krijgt je dier ook B1, B2, B3, B4, B5 en B6 binnen. Dus heeft je geliefde poes een tijdlang diarree gehad of slecht gegeten, dan vul je met dit hoogwaardige supplement mogelijke tekorten snel weer aan.

Kat Vitamine D

Vitamine D is een van de belangrijkste vitaminen voor de kat. Het speelt een rol bij het reguleren van de calcium- en fosfaatbalans en is daarom van groot belang bij het vormen en behouden van sterke botten. Het is tevens nodig voor het goed functioneren van de darmen en nieren. Net als mensen kan de kat vitamine D uit zonlicht verkrijgen. Maar wanneer jouw kleine huistijger niet naar buiten kan, is de kans aanwezig dat je dier toch een gebrek aan vitamine D oploopt. Daarom kan het goed zijn om dit bij te voeren door middel van een supplement.

Vitamine C kat

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken in het lichaam, maar de kat kan dit wel. Het zijn echter wel kleine hoeveelheden en het is geen overbodige luxe dit aan te vullen met een supplement. Vooral als je kat ziek is geweest, ouder is of veel last heeft van stress, kan dit reden zijn om vitamine C voor de kat te geven. Ook jonge katjes maken vaak minder vitamine C aan, dus ook zij kunnen baat hebben bij een vitamine C supplement.

Vitaminen voor oude katten

Wanneer je kat al wat ouder is kan deze wel wat extra ondersteuning gebruiken. Vanaf 10 jaar mag je je spinnende huisgenoot een senior noemen en met 14 jaar kun je hem zeker beschouwen als een bejaard dier. Katten kunnen als huisdier steeds ouder worden. Maar ouderdom kan klachten geven. Je kunt dit merken aan het feit dat de spijsvertering minder efficiënt wordt, je dier wat vatbaarder wordt voor ziekte en over het algemeen minder fit is.

Met vitaminen voor oude katten kun je je senior maatje de nodige ondersteuning geven. Organimal Senior is een supplement specifiek voor oudere katten en bevat belangrijke vitaminen (zoals C en D3) en kruiden extracten. Vitaminen voor oude katten helpen tekorten aan te vullen en kunnen gezondheidsproblemen mogelijk voorkomen. Zoals eerder beschreven maken oudere katten minder makkelijk vitamine C aan, vandaar dat dit ook in de Senior formule zit. Daarnaast zit het vol met ontstekingsremmende kruiden en andere ingrediënten die zich richten op de meest voorkomende probleemgebieden bij oudere katten.

Wil jij je kat helpen gezond oud te worden en ondersteuning geven bij ziekte of herstel? Kies dan vitaminen voor katten en zorg dat deze van hoge kwaliteit zijn en goed opneembaar zijn voor je dier. Heb je nog vragen over supplementen voor katten, neem dan contact met ons op.