Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Teken bij honden

Teken bij honden


Teken bij honden is een vervelend probleem. Het kan zeer nadelig zijn voor de hond omdat een teek nare ziektes bij zich kan dragen. In sommige gevallen zou het zelfs kunnen leiden tot een fatale afloop. Het is dan ook belangrijk om deze beestjes te voorkomen of om ze snel te bespeuren en er op tijd bij te zijn. Hoe krijgen honden ze en hoe kun je deze parasieten voorkomen?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Hoe krijgen honden teken?

Een hond kan deze parasieten oplopen tijdens de dagelijkse wandelingen. Je trouwe viervoeter loopt namelijk graag door gras en struiken te banjeren en zo springen de parasieten eenvoudig over van plant naar dier. Ze kunnen zich van een tak laten vallen en zich dan vastzuigen in je huisdier. Dit kan niet alleen gebeuren tijdens boswandelingen, ze kunnen ook bij een grasveldje of in een gewone straat in de woonwijk kunnen zitten.

Hoe kun je de teken bij honden vinden?

Waarschijnlijk merk je al aan de hond zelf dat deze een teek heeft. Hij zal gaan likken of krabben op de plaats waar het diertje zich vastgezogen heeft. Voelt de hond het nog niet, dan zal hij er echter ook nog niet op reageren. Het is daarom altijd goed om de huid van de hond regelmatig te controleren. Teken bij honden zie je vaak bij de nek en de kop en dan met name op de oren. Ook de poten zijn een geliefd plekje. Dat zegt echter niet dat ze niet ook elders op het lijf kunnen voorkomen. Alleen volwassen diertjes zwellen op. Het kan ook zijn dat het om een jonge teek gaat en dat deze niet gaat zwellen wanneer hij zich vastgebeten heeft. In dat geval is het diertje een stuk slechter waarneembaar met het oog. Vaak kun je dan een rode plek eromheen zien op de huid.

Wanneer komt het voor?

Waar de parasieten vroeger eigenlijk alleen in het voorjaar en najaar actief waren, zien we ze nu een beetje het hele jaar door in de natuur. Het is dus belangrijk om gedurende het hele jaar alert te zijn op deze parasieten. Controleer na een wandeling altijd je hond, maar ook jezelf even. Het is belangrijk dat teken bij honden binnen 24 uur verwijderd worden. Dan is er nog geen verbinding gemaakt met de maag van de teek en zijn er nog geen ziektes overgedragen. In dat geval is de kans dat er bacteriën of ziekteverwekkers zijn overgebracht minimaal.

Hoe kun je een teek verwijderen?

Teken verwijderen bij honden doe je met een speciale tekentang. Het is belangrijk om niet eerst alcohol, spiritus, slaolie of een dergelijk middel op de huid aan te brengen alvorens het dier te verwijderen. In dat geval zou het kunnen dat de parasiet misselijk wordt en gaat overgeven, waardoor er juist verkeerde stoffen in het lichaam van de hond terechtkomen. Verder is het essentieel om rustig en voorzichtig te draaien. Trek je te hard, dan bestaat de kans dat je het lichaam van de kop aftrekt en dat de kop dus in de huid blijft zitten. Dit kan voor een ontsteking zorgen. Na het verwijderen is het wel belangrijk om de huid te ontsmetten, bijvoorbeeld met alcohol of spiritus.

Mogelijke gevolgen van teken bij honden

Een tekenbeet kan bij honden zorgen voor een geïrriteerde plek op de huid, maar dat is niet het enige. De beestjes kunnen erg vervelende ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is het meest bekend, omdat die standaard wordt overgedragen door ‘Nederlandse teken’. Ook als je hond nooit in het buitenland is geweest, kan die besmet worden met ziektes die normaalgesproken alleen door buitenlandse parasieten overgedragen worden. De teek is door het vele reizen en door het veranderende klimaat namelijk ook in Nederland komen wonen. Bij deze ziektes spreken we  van autochtone varianten: Ehrlichiose en Babesiose. We zetten de diverse ziektes met de ziekteverschijnselen voor je op een rij.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een van de bekendste ziektes die wordt veroorzaakt door de teek. De overdrager van de ziekte van Lyme wordt ook wel de borrelia-bacterie genoemd. De ziekte kan overgedragen worden door gewone Nederlandse parasieten. De ziekte is te herkennen aan pijnlijke gewrichten en lusteloosheid. Het lijkt een beetje op artritis en kan op de langere termijn ook voor kreupelheid zorgen. Ernstiger zijn klachten aan het hart, de hersenen en de nieren, maar deze klachten komen ook veel minder vaak voor.

Autochtone Ehrlichiose

Deze ziekte kwam in eerste instantie alleen voor bij honden die in het buitenland kwamen, maar ook als jouw hond nog nooit in het buitenland geweest is, heb je kans dat je hond besmet wordt met Ehrlichiose. Ehrlichia wordt overgebracht door de teek Rhipicephalus. De ziekte is te herkennen aan bloedingen, gewichtsverlies, koorts en apathie.

Autochtone Babesiose

De Dermacentor-teek brengt de ziekte Babesia over. Voorheen kwam deze variant eigenlijk alleen in Zuid-Europa voor, maar dat is de laatste jaren veranderd. Wees dus ook in Nederland alert op deze parasiet. De ziekte kun je herkennen aan koorts, donkere urine, nierfalen en bloedarmoede. Wanneer deze ziekte niet op tijd behandeld wordt, kan dit je hond fataal worden.

Een tekenbeet bij honden voorkomen

Natuurlijk wil jij een beet bij je hond voorkomen. Hier zijn diverse middelen voor op de markt, maar niet al deze middelen zijn even voordelig voor je hond. Er zijn behoorlijk wat gevallen waarbij middelen tegen externe parasieten in opspraak zijn geraakt vanwege vermeende gezondheidsproblemen na het gebruik ervan. Daarom is het belangrijk om een natuurlijk middel te kiezen waar geen chemicaliën in verwerkt zijn. Zoals altijd zijn er verschillende huis tuin en keukenmiddeltjes die bekend staan om hun effecten op ongedierte, maar ook daarbij zijn ze niet allemaal even geschikt voor jouw hond.