Puppy wassen
Je puppy wassen klinkt voor de hand liggend en lijkt misschien niet moeilijk, maar wellicht heb je net een puppy in huis dan zul je je toch afvragen vanaf wanneer dit mag en hoe je het het beste kunt aanpakken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij leggen het voor je uit in deze blog.
Mag je een puppy wassen?
Een vraag die vaak gesteld wordt is of je een puppy mag wassen. Dit is een erg goede vraag, want het wassen van puppy´s op erg jonge leeftijd wordt veelal afgeraden. Het badderen of afspoelen van een heel jong hondje kan namelijk tot complicaties leiden. Dit omdat jonge hondjes nog niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur goed te reguleren.
Het antwoord op de vraag of je je puppy mag wassen hangt dan ook af van hoe oud je pup is. Is jouw hondje erg jong en nog geen twee maanden dan is het beter om je puppy niet te badderen. Dit is meestal ook niet nodig omdat hondjes op deze leeftijd vaak nog door de moeder worden verzorgd en schoongehouden. Is de moeder van je hondje niet meer in beeld of heeft je pup wat extra hulp nodig om schoon te blijven, dan kun je je puppy ¨wassen¨ door gebruik te maken van een borsteltje en een vochtig warm washandje.
Wanneer puppy wassen?
Wanneer mag je dan wel je puppy wassen? Zoals al aangegeven wordt het badderen of afspoelen van je welpje de eerste acht weken afgeraden. Wil je je puppy wassen bedenk dan eerst hoe oud je puppy is. Vanaf acht weken heeft een hond de regulatie van zijn of haar lichaamstemperatuur beter onder controle en kun je je hondje zijn eerste wasbeurt geven. Het is vanaf dat moment ook aan te raden om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Een jong hondje is vaak makkelijker te wassen vanwege zijn of haar grootte en hoe vroeger je ermee begint, des te beter kunnen ze wennen aan het ritueel. Door hem vroeg aan het wassen te laten wennen zal je pup wanneer hij groter is minder tegenstribbelen. Wanneer je je hond voor de eerste keer gaat wassen is het daarom belangrijk om hem op zijn gemak te stellen en hem aan het einde van het ritueel wat lekkers te geven.
Hoe vaak puppy wassen?
Hoe vaak je je puppy moet wassen hangt van verschillende factoren af. Een hondje met een lange of krullende vacht heeft vaker een wasbeurt nodig dan een pup met een korte vacht. Ook honden die veel buiten zijn of graag op de grond rollebollen zullen sneller vies worden en dus eerder gewassen moeten worden dan honden die veel binnen zijn. Hoe vaak je je puppy kunt wassen hangt daarnaast ook af van de huid van je pup. Sommige honden hebben huidproblemen waarbij extra huidverzorging nodig is en andersom zijn er honden die door huidproblemen niet of minder gewassen kunnen worden. Echter, als vuistregel kun je stellen dat je je pup iedere zes weken tot twee maanden kunt wassen. Hierbij moet wel gezegd worden dat wanneer je kleintje wat ouder is, deze zijn vacht in principe zelf goed kan onderhouden en wassen met deze regelmaat is dan ook niet per sé nodig. Je kunt dan zelf bepalen om je hond regelmatig te wassen of om hem alleen te wassen wanneer hij vies is.
Let er op dat je je pup ook niet te vaak moet wassen, dit kan namelijk leiden tot uitdroging van de huid. In plaats van wassen kun je oppervlakkig vuil ook goed met een borstel verwijderen.
Hoe kun je je pup wassen
Nu je weet wanneer te beginnen zullen we wat meer vertellen over hoe je het beste je puppy kunt wassen. Hoe oud je pup is maakt hierbij niet zo heel veel uit, de grootte van je pup daarentegen wel. Een klein hondje is namelijk een stuk makkelijker te wassen dan een groter hondje. Afhankelijk van de grootte van je pup kun je een speciaal hondenbad aanschaffen of ervoor kiezen hem of haar in de wasbak of badkuip te wassen. Daarnaast heb je een aantal producten nodig. We zetten ze hieronder op een rijtje.
Must-haves voor het wassen van je pup
- Geschikte shampoo
- Handdoek
- Puppy borstel
- Föhn/ haardroger
- Een beloning
Voor het wassen
Voordat je je pup gaat wassen is het handig om een handdoek klaar te hebben liggen. Borstel je welpje daarnaast voorzichtig voordat je gaat wassen om zo al wat oppervlakkig vuil te kunnen verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om een föhn te gebruiken en deze alvast aan te zetten, zodat je hondje kan wennen aan het geluid.
Tijdens het wassen
Plaats je hond in het bad en gebruik de douchekop om lauw water zachtjes over je pup te laten stromen. Test het water eerst zelf, het water mag namelijk niet te heet of te koud zijn. Rond de 25 graden is een goede temperatuur voor een pup. Laat het badje ook niet te vol lopen, hierdoor kan je pup in paniek raken en natuurlijk is er dan meer risico op ongelukken. P.s. vaak houden honden niet van de douchekop, dus probeer dit bij de pup vroegtijdig te introduceren zodat deze eraan gewend raakt.
Meng de speciale shampoo met wat water en verdeel deze gelijkmatig over het vachtje. Je kunt er hierbij voor kiezen om een speciale spons te gebruiken. Schuim het lichaam goed in, maar vermijd de ogen, oren en mond. Spoel hierna je pup voorzichtig af. Til je hondje vervolgens uit het bad om hem goed af te kunnen drogen.
Na het wassen
Je pup zal zich na het wassen waarschijnlijk eerst uitschudden. Gebruik daarna de handdoek om je hond gedeeltelijk droog te maken en hem veilig te laten voelen. Hierna kun je je met een niet te warme straal de föhn gebruiken om de grotere oppervlakken beter te drogen. Vermijd hierbij het gezicht en houd de föhn niet te dicht op de huid. Neem het zekere voor het onzekere en voel zelf even de verhouding tot de afstand en temperatuur aan. Is je hondje droog, borstel hem dan nogmaals en vergeet hem niet te belonen.
Welke shampoo moet ik gebruiken
Een hondenhuid is anders dan die van een mens. De pH-waarde van honden ligt hoger, en het gebruiken van mensen producten is dus ten strengste afgeraden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de talglaag, welke dient als beschermlaag van de huid, wordt afgebroken. Zorg er daarom voor dat je een speciale puppy shampoo gebruikt.
Het beste is om te kiezen voor een natuurlijke hondenshampoo in plaats van een chemische shampoo. Een natuurlijke shampoo respecteert de natuurlijke balans van de huid en is daarom zachter is voor de huid en droogt deze minder snel uit. Dit type shampoo is daarom ook geschikt voor honden met een gevoelige huid.
Wanneer je een shampoo kiest is het ook van belang om het doeleinde van de shampoo te weten. Een anti-parasitaire shampoo of medicinale shampoo heeft natuurlijk niet dezelfde werking als een neutrale shampoo. Mocht je op zoek zijn naar een goede neutrale verzorgende en 100% natuurlijke puppy shampoo dan kunnen wij Organimal Hondenshampoo aanraden. Deze zeepjes zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, houden de huid van je pup in balans en zorgen voor een fris ruikende, zachte en verzorgde vacht. Ze zijn milieuvriendelijker en gaan langer mee dan Organimal Hondenzeep fles-shampoo. De zeepjes zijn in verschillende geuren verkrijgbaar: Neutraal, Lavendel en Pepermunt.
Heb je meer vragen over hoe het beste een puppy te wassen, hoe oud ze moeten zijn, of over andere zaken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
Veelgestelde vragen over het wassen van een puppy
Hoe weet ik of het water de juiste temperatuur heeft voor mijn puppy?
Test het water met je eigen hand om zeker te zijn dat het niet te warm of te koud is. Een ideale temperatuur voor het wassen van je puppy is ongeveer 25 graden Celsius.
Wat moet ik doen als mijn puppy bang is voor water?
Begin met korte, positieve ervaringen rond water en beloon je puppy met traktaties. Laat het water langzaam over zijn lichaam stromen en vermijd directe stralen op gevoelige gebieden zoals het gezicht.
Kan ik een föhn gebruiken om mijn puppy te drogen?
Je kunt een föhn gebruiken op een lage temperatuur en niet te dicht bij de huid. Zorg ervoor dat je puppy comfortabel is met het geluid en de luchtstroom van de föhn.
Wat moet ik doen na het wassen van mijn puppy?
Na het wassen is het goed om je puppy gedeeltelijk te drogen met een handdoek en hem daarna goed te borstelen. Vergeet niet om je puppy te belonen zodat hij een positieve associatie houdt met badtijd.