Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Propolis Kat


Alles wat je weten moet over deze alleskunner

Propolis voor je kat! Wat is dit precies en waar gebruik je dit middel voor? Je kunt het voor veel kwaaltjes gebruiken als een natuurlijk geneesmiddel. Wie het maakt, waarvoor je het kan inzetten en waar je op moet letten ontdek je in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is Propolis?

Propolis is een uniek natuurproduct dat door bijen wordt gemaakt en gebruikt. De bijen maken dit natuurlijke middel van de hars dat aan de knoppen van verschillende soorten bomen zit. Deze hars helpt de knoppen te beschermen tegen infecties en bacteriën, tot het moment dat deze gaan uitlopen. De bijen nemen kleine deeltjes van het hars in hun mond, hierdoor wordt het gemengd met het eigen speeksel waar eiwitachtige stoffen zoals enzymen en fermenten inzitten. De bijen transporteren dit mengsel aan hun pootjes in speciale korfjes. Andere bijen helpen met het verwijderen van de substantie, het wordt daarna gemengd met stuifmeel en bijenwas. De Propolis wordt zorgvuldig aangebracht op ieder raamwerk in hun bijenkorf. Door dit te doen beschermt het bijenvolk zichzelf op natuurlijke wijze tegen micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Hoe wordt dit natuurlijke product gemaakt?

De imker plaats een extra raam in de bijenkast, als deze volledig is voorzien van het natuurlijke product, dan haalt de imker deze eruit en plaats het raam in de vriezer. Dit helpt het makkelijker maken om de Propolis van het raam te verwijderen. Het kan dan puur worden gebruikt of vermalen worden tot rauwe poeder om dit bijvoorbeeld in zalf te verwerken. Doordat de bijen de hars van diverse bomen en/of bloemen halen is de kans klein dat er resistentie zal gaan optreden tegen dit natuurlijke middel, zoals bij synthetische antibiotica wel het geval is.

Wat zijn de bestandsdelen van Propolis voor je kat?

Propolis voor je kat kan in samenstelling verschillen, dit is afhankelijk van de locatie van de bijen en welke planten en bomen de bijen in hun omgeving hebben. De bijen in Nederland maken een andere samenstelling dan bijvoorbeeld de bijen in Griekenland. Het percentage is niet altijd gelijk, maar alle Propolis zal hars, stuifmeel, was en etherische oliën bevatten. Naast de mineralen calcium, natrium, koper, magnesium, kalium, zink, ijzer en mangaan zitten er ook veel vitamines in zoals vitamine B1, B2, B6, C en E. Aan de Flavonoïden in de Propolis wordt de genezende kracht vooral toegekend. Flavonoïden zijn natuurlijke bestandsdelen van planten en zitten vol met antioxidanten, die beschermen tegen infecties.

Welke vormen Propolis zijn er voor je kat?

Dit natuurlijke product kun je in verschillende vormen verkrijgen. Je hebt de kauwtablet, oplossing op waterbasis, alcoholische tinctuur (meest bekende, maar niet gebruiken bij je kat), ruwe poeder, tabletten en zalf.

Waarvoor kan je Propolis voor katten gebruiken?

Vanuit de diergeneeskunde wordt al snel een synthetisch medicijn ingezet bij verschillende klachten. Ook voor milde klachten wordt vaak een heftig middel gebruikt, met allerlei vervelende bijwerkingen tot het gevolg. Afhankelijk van de klacht kan er ook gebruik worden gemaakt van natuurlijke producten. Propolis voor katten is daar één van, het is een natuurlijk antibacterieel, antiviraal en antischimmel middel dat voor diverse ongemakken gebruikt kan worden zonder dat er vervelende bijwerkingen optreden.

Je kan het toepassen voor verschillen kwaaltjes:

 • Huidinfecties (op basis van alcohol NIET gebruiken op een open wond)
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Helpt bij jeuk en pijnklachten
 • Werkt bij reumatische klachten en ontstekingen
 • Oorontstekingen (trommelvlies moet heel zijn)
 • Tekenbeten (binnen 48 uur na de beet)
 • Hart en bloedvaten (ter ondersteuning van reguliere behandelingen)
 • Niesziekte en andere luchtwegaandoeningen
 • Hooikoorts
 • Spijsvertering (verminderen van maagzweren en gastritis)
 • Enteritis en Colitis (verlichting bij o.a. gingivitis en stomatitis)
 • Genitaliën (vaginitis en ontstekingen voorhuid)
 • Blaas en urinewegen (voor diverse ontstekingen gebruiken, niet voor nierstenen)
 • Ogen (diverse oogziekten, alleen als oplossing of zalf gebruiken)

Kan Propolis worden toegediend aan een drachtige kat?

Wil je Propolis gebruiken bij een zwangere kat, hier is nog niet zoveel over bekend maar er zijn geen indicaties bekend waarbij problemen zijn ontstaan tijdens de dracht.  Bij twijfel kun je altijd jouw eigen dierenarts raadplegen.

Propolis zalf kat

Propolis zalf werkt pijnstillend, desinfecterend, kan bloedingen stoppen en ondersteunt bij de groei van nieuw weefsel. Het is een antibacterieel middel dat helpt tegen schimmels, virussen en bacteriën. Het wordt door de bijen gebruikt om hun leefomgeving steriel te houden.

Zijn er bijwerkingen en nadelen bekend?

Katten kunnen alcohol NIET goed verdragen en verwerken, vermijd daarom het gebruik van Propolis op alcoholische basis. Dit natuurlijke middel kan bij het begin van toepassen de klacht verergeren, voordat het beter wordt. Wanneer dit het geval is, stop eerst even en bouw de dosering dan heel langzaam zodat je kunt aanzien of het dier allergisch is of dat het alsnog de gewenste verbetering zal brengen. Heeft jouw kat een ziekte aan de luchtwegen, bouw dan ook rustig op, het kan een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.

Waarschuwing over dit middel

Propolis heeft als nadeel dat het mogelijk een allergie kan veroorzaken. Daardoor raden wij aan om eerst te testen of er sprake is van allergie voor dit goedje. Je kunt het testen door een klein beetje op de huid van je kat te druppelen of smeren, kijk dit de aankomende 24 uur aan. Gaat de huid irriteren, wordt het rood of begint het te jeuken, behandel je huisdier hier dan niet mee. Is er niets aan de hand, begin dan met een lage dosis Propolis en bouw dit rustig op. Merk je dat je kat het niet goed kan verdragen, stop dan direct met toedienen.  In sommige gevallen is het ook zo dat klachten eerst verergeren alvorens ze verbeteren. Het kan dan moeilijk zijn om te bepalen of de Propolis geschikt is voor jouw kat of niet. Bij twijfel is het altijd beter om voorzichtigheid te betrachten. Bij ieder nieuw flesje is het verstandig om het op bovenstaande manier op te bouwen. Dit omdat niet één flesje dezelfde samenstelling heeft.

Organimal, als je het even niet weet!

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over Propolis voor je kat, of misschien over onze andere producten. Omdat ook wij alleen het allerbeste willen voor jouw huisdier, staat ons deskundige team graag voor je klaar. Neem dus gerust gratis contact met onze dierenartsen op. We helpen je met plezier en begeleiden jou en je huisdier zo goed mogelijk.