Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Gebit, Honden> Ontstoken tandvlees hond

Ontstoken tandvlees hond


Ontstoken tandvlees bij een hond komt vaker voor dan je denkt. Een van de meest voorkomende ongemakken voor honden zijn aandoeningen aan het gebit. Meer dan 80% van de honden hebben last van ontstekingen in de mond door ziekten rondom de tanden. Maar hoe ontstaat ontstoken tandvlees bij honden en wat kun je als baasje doen om dit te voorkomen? En hoe kun je ontstoken tandvlees bij je hond genezen? Wij vertellen je er graag alles over!

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees bij honden?

De professionele benaming voor ontstoken tandvlees is gingivitis. Het wordt veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën in de bek van een hond. Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de tanden en kiezen veroorzaken, dit wordt ook wel tandplak genoemd. Tandplak vestigt zich met name op de plek waar het tandvlees zich vastklampt aan de rand van de tanden. Deze scheidingslijn is een ultieme aanhechtingsplaats voor bacteriële plaque.

Als de tandplak lang genoeg aanwezig is zal het verkalken tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking. Een ontsteking van het tandvlees kan honden flink ziek en ongelukkig maken.

Ontstoken tandvlees hond symptomen

Ontstoken tandvlees bij een hond is te herkennen aan de zwelling, rode kleur en het feit dat het snel gaat bloeden na aanraking. Vaak is er in dit stadium ook sprake van een slechte adem. Een gingivitis is niet perse pijnlijk voor de patiënt, maar kan het wel zijn. De oorzaak is zoals gezegd tandplak, een beige/witachtig stinkend laagje dat de kroon van de tanden en kiezen bedekt.
Als het ontsteken tandvlees op tijd behandeld wordt, is de gingivitis meestal reversibel (omkeerbaar). Er hoeft dus geen blijvende schade te ontstaan. belangrijk is het wel om tijdig de tandvleesontsteking bij je hond te herkennen. Wij zetten nog even alle veelvoorkomende symptomen van ontstoken tandvlees bij een hond op een rij:

  • De overgang van tandvlees naar tanden of kiezen is rood
  • Snel last van bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Je hond kwijlt meer dan anders (speekselen)
  • Loszittende tanden/kiezen
  • Aan een kant (eenzijdig) kauwen

Gevolgen ontstoken tandvlees hond

Als ontstoken tandvlees bij je hond niet goed wordt behandeld, zitten er zeker risico’s aan verbonden. Wanneer een tandvleesinfectie niet tijdig wordt behandeld, blijven bacteriën druk in de weer het hondengebit aan te tasten, totdat het uiteindelijk overgaat in parodontitis of nog erger; alveolitis.
Parodontitis is het gevolg van gingivitis, waarbij naast het tandvlees óók het volledige weefsel wordt aangetast. Het tandvlees kan dan loslaten van de tand en zo ontstaan er ruimtes. In deze pockets vestigen zich nog meer bacteriën. Ook kunnen hier voedselresten blijven plakken, waardoor het gistingsproces versnelt. Parodontitis is vaak niet meer omkeerbaar.

Risico’s ontstoken tandvlees hond

Bij het niet tijdig behandelen van ontstoken tandvlees bij je hond, zal ook het bot worden aangevreten en kunnen tanden (doordat ze beweeglijker zijn geworden) zomaar uitvallen. Een botontsteking heet ook wel alveolitis. Soms zijn de kiezen zó rot dat ze getrokken moeten worden. Als de diepte van de aangevreten pockets niet meer bedraagt dan een halve centimeter kan de tand soms nog worden behouden. Tandvleesontstekingen kunnen leiden tot ernstige ziekten, doordat de bacteriën in de bek via de bloedbaan terecht kunnen komen bij andere organen. Zo kunnen onder andere nier- en hartziekten ontstaan.

Ontstoken tandvlees hond behandeling

Ontstoken tandvlees bij de hond laat zich gelukkig goed behandelen. Een beginnende tandvleesontsteking bij honden kan zelf worden verholpen. Bekijk waar de infectie zich bevindt en verwijder het tandsteen met behulp van een schraper. De behandeling van een gingivitis is relatief eenvoudig.

Soms is een professioneel mondholte-onderzoek en een gebitsreiniging noodzakelijk. De nabehandeling bestaat uit het levenslang tanden poetsen op dagelijkse basis. Met het tandenpoetsen wordt de tandplak verwijderd en daarmee de oorzaak van de tandvleesontsteking aangepakt. Het tandvlees en het gebit blijven dan gezond. Na reinigen en poetsen zal het tandvlees weer in de oorspronkelijke staat terug keren.

Als baasje gingivitis bij je hond voorkomen

Het liefste willen we natuurlijk de tandvleesontsteking bij je hond voorkomen. De eerste stap hierin is het om tandsteenvorming te voorkomen. Preventieve tandverzorging is dus erg belangrijk. Het gebit van je viervoeter zal op bijna dagelijkse basis en een leven lang gepoetst moeten worden met een zachte tandenborstel. Het beste kun je hiervoor een peutertandenborstel te gebruiken. Let bij het poetsen op het volgende:

  • Houd de top van de wijsvinger op de borstelkop om zo controle uit te oefenen over de borstel bewegingen.
  • Er dient slechts een zeer lichte druk uitgeoefend te worden op de borstel. Te hard poetsen kan het tandvlees van je hond juist beschadigen.

Het gebruik van een speciale honden-tandpasta is niet nodig. Het kan door de smaak wel de acceptatie van het tandenpoetsen bevorderen. Er zijn geen wondermiddelen te verkrijgen die gingivitis kunnen voorkomen en parodontitis kunnen genezen. In de winkel zijn diverse mondwaters en kauwkluiven te verkrijgen. Deze producten hebben hooguit een aanvullend en tijdelijk effect bij de gebitsverzorging. In feite is alleen consequent (dagelijks) tandenpoetsen effectief.

Let op: sommige typen kluiven kunnen zelfs schade aan het gebit veroorzaken, bijvoorbeeld hertengeweien en soepbenen/schenkels. Door de harde textuur geven deze kluiven aanleiding tot tandfracturen, met name bij de achterste kiezen. Ook dien je op te letten of er geen chemische middelen aan zijn toegevoegd, wat best vaak het geval is.

Ontstoken tandvlees hond homeopathie

Er zijn baasjes die zweren bij homeopathie voor ontstoken tandvlees bij de hond. De homeopatische middeltjes worden bij gingivitis vaker succesvol ingezet. Laat je als baasje wel altijd goed informeren. Er zijn ook natuurlijke middeltjes die je zelf in kunt gebruiken als je hond een tandvleesontsteking heeft. Zo kun je de mond schoonmaken met (afgekoelde) kamillethee en eventueel een beetje honing. Dit werkt ontstekingsremmend. Ook kan het aanbrengen en inmasseren van een natuurlijk kruidensupplement heilzaam zijn en tevens preventief worden ingezet op gebit en tandvlees gezond te houden.

Ontstoken tandvlees hond wat te doen?

Wat te doen bij ontstoken tandvlees bij honden is natuurlijk als baasje een verhoogde staat van alertheid tonen. Controleer het gebit van je hond regelmatig en houd de ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Ontstoken tandvlees bij je hond is gelukkig goed te genezen. Ga bij twijfel of bij ernstige ontstekingen in de bek altijd naar de dierenarts!

Als baasje kun je veel doen om ontstoken tandvlees bij je hond te voorkomen. Bij het goed verzorgen van je hond is een preventieve gebitsverzorging absoluut niet te verwaarlozen. Als je nog vragen hebt over tandvleesontsteking bij je hond en wat je kunt doen, neem dan contact met ons op. Ons deskundig team helpt je graag verder!

Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees bij honden

Ja, er is een verband tussen ontstoken tandvlees en andere gezondheidsproblemen bij honden. Onderzoek heeft aangetoond dat honden met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico hebben op:

  • Hartaandoeningen
  • Nierziekten
  • Diabetes
  • Leverziekten

Thuisremedies zoals het schoonmaken van de mond met afgekoelde kamillethee of propolis kunnen helpen ontstekingen te verminderen, maar bij ernstige symptomen is veterinaire zorg noodzakelijk.