Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kattenvoer blaasgruis

Kattenvoer blaasgruis


een goede manier om blaasgruis aan te pakken

Kattenvoer voor katten met blaasgruis is een goede manier om blaasgruis te behandelen en te voorkomen. Katten kunnen nog al eens last van urinewegproblemen krijgen. Door bijvoorbeeld een blaasontsteking kan er blaasgruis ontstaan. Dit is een vervelende en pijnlijke aandoening. Je kat kan dan problemen met plassen krijgen en als het niet behandeld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Voorkomen is beter dan genezen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Blaasgruis problemen bij katten

Als je kat last heeft van blaasgruis, kun je dit merken aan het feit dat hij moeite heeft om te plassen. Dat is geen wonder; er zijn kleine kristalvormige steentjes ontstaan in de blaas, die zorgen voor irritatie van de blaaswand en urinewegen. Ze kunnen uiteindelijk leiden tot beschadigingen en dat kan weer nieuwe blaasontstekingen veroorzaken.

Blaasgruis kan bij zowel poezen als katers voorkomen. De kleine steentjes kunnen zich ophopen en dan voor verstopping zorgen. De kat krijgt dan steeds meer moeite om te plassen en uiteindelijk lukt dat soms zelfs helemaal niet meer. Dat is een gevaarlijke situatie, omdat de nieren in dat geval geen afvalstoffen meer kunnen afvoeren.

Dit soort gevaarlijke situaties wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je kat niet kan plassen is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Die kan uitzoeken wat de oorzaak van de problemen is en kan jouw kat eventueel behandelen.

Het is niet echt duidelijk waarom sommige katten last krijgen van blaasgruis. Het lijkt erop dat erfelijke factoren een rol spelen. Maar ook de voeding speelt een belangrijke rol bij blaasgruis bij een kat, evenals overgewicht. Dit wordt gezien als een risicofactor. Zo’n 70% van de katten krijgt er wel eens last van.

Behandeling van blaasgruis kat met voeding

De aandoening is over het algemeen gelukkig wel goed te behandelen. Merk jij dat jouw geliefde viervoeter niet lekker in zijn vel zit en problemen heeft met plassen? Ga dan naar de dierenarts. Als de dierenarts concludeert dat je dier blaasgruis heeft, krijgt hij waarschijnlijk een speciaal dieetvoer voor de kat, dat blaasgruis tegengaat.

Het kattenvoer dat gegeven wordt bij blaasgruis heeft verschillende voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat de zuurgraad van de urine verbetert.
  • Het verlaagt het niveau van magnesium en calcium, waaruit blaasgruis bestaat.
  • Ook zal het ervoor zorgen dat je kat meer gaat drinken. Hierdoor kan je kat het bestaande gruis makkelijker uitplassen.
  • Het zorgt ervoor dat de urine minder sterk geconcentreerd is, wat helpt om de kristallen te voorkomen.

Helaas is deze aandoening vaak een terugkerend probleem. Geeft je dierenarts aan dat je poes kattenvoer tegen blaasgruis moet krijgen, dan is het belangrijk dat te blijven geven.

Hoe kan kattenvoer blaasgruis verhelpen?

Heb jij een kleine huistijger in huis, dan wil je natuurlijk dat je dier gezond oud wordt. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goed voer, dat alle voedingsstoffen bevat die jouw kat nodig heeft. Aan veel voer wordt echter teveel mineralen toegevoegd en dan vooral magnesium, fosfaat en calcium.

Katten zijn helaas niet zulke goede drinkers. Als dat bij jouw kat ook zo is, kan het zijn dat deze mineralen niet goed oplossen. Als ook de pH-waarde in de urine te hoog of te laag is, zullen deze kristallen in de urine neerslaan en dat kan leiden tot blaasgruis.

Wat speciaal kattenvoer tegen blaasgruis kan doen, is ervoor zorgen dat deze struvietkristallen beter oplossen. Dit dieetvoer voor de kat is specifiek ontwikkeld om de urinewegen te ondersteunen en problemen met blaasgruis te behandelen en te voorkomen.

Blaasgruis voer voor de kat heeft invloed op de vorming van de kristallen. Het heeft, vergeleken met normaal voer, een andere samenstelling aan mineralen. Hierdoor zal de pH van de urine verbeteren, zodat de kans op het vormen van gruis vermindert.

Het kattenvoer tegen blaasgruis bevat meestal ook meer hoogwaardige eiwitten, waardoor je kat meer gaat drinken en daardoor ook vaker plassen. Eet jouw kat liever natvoer? Dat kan ook. Daarvan is het vochtgehalte verhoogd, zodat het hetzelfde effect heeft.

Dit voer zorgt voor een verdunning van de urine, zodat de blaas goed wordt schoongespoeld. Dat helpt voorkomen dat kristallen tot grotere stenen samenklonteren. Het helpt trouwens ook bij het wegspoelen van bacteriën, wat het ontstaan van blaasontsteking kan tegengaan.

Speciaal voer voor katten met overgewicht

Zoals je eerder kon lezen, is overgewicht een risicofactor voor blaasgruis. Gelukkig is er er speciale blaasgruis voeding voor de kat die minder calorieën bevat, waardoor het niet alleen de kristallen aanpakt, maar ook het overgewicht. Dergelijk voer kan ook gegeven worden aan gesteriliseerde en gecastreerde katten.

Vers voer geven bij blaasgruis kat

Een andere mogelijkheid om blaasgruis aan te pakken is vers (rauw) vlees. Hier zitten verschillende voordelen aan. Het verse vlees bevat metabool vocht en werkt licht verzurend. Het is voer dat op een natuurlijke manier het lichaam van de kat helpt om de kristallen in de blaas op te lossen.

Het voer is daarnaast licht verteerbaar en bevat geen overbodige stoffen. De lever en nieren hoeven die dus ook niet af te breken en vervolgens uit te scheiden. Het geven van vers voer kan dus mogelijk ook helpen bij blaasgruis.

Blaasgruis door stress

Stress kan (net als bij mensen) ook bij katten voor veel problemen zorgen. Het kan één van de oorzaken zijn van terugkerende blaasontsteking en blaasgruis. In dat geval wil je dus niet alleen kattenvoer geven dat blaasgruis voorkomt, maar ook stress vermindert.

Er bestaat speciaal dieetvoer voor de kat dat hierop inspeelt. Het is niet alleen aangepast op blaasgruis symptomen, maar ook op stress. Het zorgt ervoor dat de kat wat beter kan ontspannen. Je kunt hiervoor echter ook supplementen geven, zoals Gedrag in Balans van Organimal. Dit is een natuurlijk supplement dat o.a. citroenmelisse, L-tryptofaan en valeriaan bevat. Als je dit combineert met kattenvoer tegen blaasgruis, kun je beide problemen tegelijk aanpakken.

Supplementen geven bij blaasgruis

Ook supplementen voor de kat kunnen een goede ondersteuning zijn bij blaasgruis. Ons Blaas & Nieren in Balans supplement voor katten helpt het milieu in de blaas van je dier te herstellen en ondersteunt de uitscheiding van afvalstoffen.

Dit kruidensupplement bevat natuurlijke ingrediënten die een positieve invloed hebben op het blaas en nier systeem van de kat. Zo bevat het o.a. netelblad extract, cranberry extract en vitamine C. Het is veilig te gebruiken, zowel om te behandelen heeft, maar ook om problemen met blaasgruis te voorkomen. Je kunt dit supplement ook prima geven samen met de kattenvoer voor blaasgruis. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, neem dan gerust contact op met het Organimal team. We staan voor je klaar.