Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kattensnoepjes

Kattensnoepjes


Kattensnoepjes zijn een fijne aanvulling op het dieet van je poezenvriend. Tenminste, dat kunnen ze zijn. Er zijn verschillende soorten producten op de markt voor als je je kat snoepjes wil geven. Maar de de ene lekkernij is de andere niet. Waar moet je op letten als je je poezenbeest een fijn extraatje wil geven en wat zijn de beste kattensnoepjes? Wij vertellen je er alles over, lees snel verder!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Lekker verwennen maar hoe?

Als baasje verwen je je kat natuurlijk graag. Stiekem genieten we nu eenmaal mee als onze fluffy vriend gelukkig is. En ook de liefde van je huisdier gaat door de maag. Daarom lijkt het geven van een kattensnoepje de ultieme verwennerij. Maar met kattensnacks is het eigenlijk een beetje hetzelfde als met snoep voor kinderen. Ook al worden ze er blij van, (te veel) snoep is ook voor je kat niet goed. Daarom is niet alleen de vraag welke kattensnoepjes je het best kunt geven, maar kijken we in dit artikel ook naar de vraag wanneer en hoe vaak je je kat iets lekkers kunt geven.

Wanneer geef ik mijn kat snoepjes?

Een lekkernij is multi inzetbaar. Zo kun je je kat een snoepje geven bij goed gedrag of gewoon even als liefdevol verwenmomentje. Geef je poes geen snoep vlak voor het normale eten en let er op dat je niet te veel traktaties aan je kat geeft. Ook al ga je voor gezonde kattensnoepjes, het blijft een extraatje. Omdat iedere kat (en ieder kattenras) een ander gewicht heeft, is er geen ‘gouden’ formule voor hoeveel snoep je je kat mag geven. Een goede vuistregel is dan ook de 10-procent-regel. Deze regel stelt dat snoepjes 10% van het dagelijkse voedselpatroon uit mogen maken.

P.s. goed voer is natuurlijk de belangrijkste factor op om op te letten aangezien dat het grootste gedeelte van het dieet van de kat bepaald. Daarom heeft Organimal ook graanvrije kattenbrokken die vrij zijn van kunstmatige toevoegingen.

Kattensnoepjes kitten

Wat speciale aandacht verdienen kattensnoepjes voor je kitten. Met een kitten train je vaak nog meer, een kitten moet immers nog veel leren. Als je snoepjes gebruikt om je kitten te trainen, is het extra raadzaam om goed naar de kwaliteit van de snoepjes te kijken. Neem kleine snacks, zodat je jonge poes niet te veel binnenkrijgt. Koop bij voorkeur ook speciale kattensnoepjes voor kittens. Kittenvoeding bevat een beperkt zetmeelgehalte omdat hele kleine kittens zetmeel slecht kunnen verteren. Vanaf 12 weken gaat dit beter maar tot je kleine pluizenbolletje zijne eerste verjaardag heeft gevierd, kan te veel zetmeel diarree of andere ontlastingsproblemen veroorzaken.
Let er ook op dat de lekkernij niet te sterk gearomatiseerd is. Sterk gearomatiseerd snoepgoed kan de eetlust en/of smaak van je kattenwelp verstoren, waardoor ze kieskeurig kan worden wat normaal eten aangaat. Je kitten is nog volop in ontwikkeling en de darmen van jonge dieren zijn vaak wat gevoeliger. Kies (zeker voor de kleintjes) bij voorkeur voor een lekkernij die vrij is van kunstmatige toevoegingen.

Gezonde kattensnoepjes

Er zijn lekkernijen die gezond zijn, maar ook minder verantwoorde exemplaren. Ook als de marketing of de verpakking je in eerste instantie iets anders doet geloven. Het is dus fijn als je als baasje een beetje weet waar je op kunt letten. Neem liever geen kattensnoepjes waar suiker in zit, hier kan je miauwende vriend echt niets mee en is zelfs ongezond. Ook voor traktaties voor je kat geldt: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter. Ook Daarnaast is het prettig als je de ingrediënten als zodanig kunt herkennen. Hoe puurder, hoe beter dus. Let er ook op dat er voor de lekkernij geen onnodige toevoegingen worden gebruikt. In beginsel let je bij je zoektocht naar gezonde kattensnoepjes op de volgende zaken:

  • Vrij van kunstmatige toevoegen
  • Vrij van granen
  • Bestaande uit alleen vlees
  • Laag in koolhydraten
  • Extra gezonde ingrediënten (bv taurine of vitaminen)

Bij Organimal geloven we in de kracht van natuurlijke producten, zonder toevoegingen. Deze zijn minder belastend en worden over het algemeen beter verdragen. Ook kun je met natuurlijke voeding echt wat toevoegen aan de gezondheid van je huisdier. Ben je op zoek naar lekkere en gezonde kattensnoepjes voor jouw huistijger? Kijk dan eens naar deze heerlijke kattensnacks. Organimal kattensnacks bestaan uit puur vlees en zijn vrij van granen, kunstmatige toevoegingen.

Hard of zacht? Wat kies je?

In je zoektocht naar de beste snoepjes vraag je je misschien ook af of een goed kattensnoepje hard of zacht is. Dat hangt een beetje af van wat je fluffy friend verder nog op het menu heeft staan. Voor cats huistijgers die voornamelijk brokjes eten als hoofdmaaltijd, zijn zachte snoepjes een fijne aanvulling. Zachte kattensnoepjes bevatten namelijk meer vocht en helpen je kat zo gehydrateerd te blijven. Ook voor de senior poes is een zachte traktatie vaak beter. Te harde stukjes kunnen het gebit van je dier onnodig belasten. Krijgt je poezenvriend daarentegen veel natvoer of heeft ie vaker last van diarree? Dan valt een harde (ofwel droge) versnapering waarschijnlijk beter. Als je kat last heeft van gevoelige darmen, kan het sowieso een goed idee zijn om de darmflora van je poes te ondersteunen. Het 100% natuurlijke Darmen in Balans draagt bij aan een gezonde darmflora en goede stoelgang voor katten.

Een extraatje hoeft niet altijd snoep te zijn

Je kunt je poezenvriend ook prima verwennen met een versnapering die wat bijdraagt aan de gezondheid. Zo sla je twee vliegen in één klap. Gezonde snacks voor je kat zijn bijvoorbeeld:

  • Kattenkruid of kattengras
  • Rauw vlees of vis (bij voorkeur bio)
  • Snoepjes op basis van kruiden
  • Gedroogd vlees

Heel af en toe kun je je poezenvriend ook wat groenten of fruit geven. Vooral meloen, banaan en bosbessen vinden (de meeste) katten erg yummy. Een stukje fruit is op zijn tijd een erg gezond kattensnoepje. Let wel op dat je kat geen fruitpitten binnenkrijgt. Geef dus liever geen druiven en ook geen steenfruit. Qua groente kun je tomaat en champignons beter skippen. Ook zaken als ui, knoflook, prei, bieslook en rauwe aardappelen kun je beter achterwege laten. Veel katten zijn lactose-intolerant en hun spijsverteringsstelsel kan zuivelproducten dus niet goed verteren. Wanneer ze vaker zuivel eten kan dit leiden tot darmklachten, diarree en buikpijn. Het is dus raadzaam om snackjes als kaas en yoghurt over te slaan.

Kattensnoepjes, met mate genieten kan

Af en toe een extraatje maakt het leven leuker dus een snoepje voor je kat moet af en toe zeker kunnen. Laat je fluffy friend met mate genieten, dan blijft het ook bijzonder. Kies bij voorkeur voor een healthy alternatief, dan kan een keer een traktatie absoluut geen kwaad! Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over kattensnoepjes voor jouw poezenvriend? Neem dan gerust contact op met Organimal. Wij staan voor je klaar.