Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Kat verkouden

Kat verkouden


Wat kun je doen
Wordt een kat verkouden? Het antwoord is een volmondig “ja”. Een verkoudheid is iets waar wij mensen wel een paar keer per jaar mee te maken krijgen. Maar niet alleen mensen zijn de dupe van deze kwaal. Ook veel dieren kunnen last hebben van een verkoudheid. Dus als je je altijd hebt afgevraagd: ‘kan een kat verkouden zijn?’. Reken maar van wel. Sterker nog, verkoudheid is bij katten een heel vaak voorkomend probleem. Niet alleen tijdens de wintermaanden, maar gedurende het hele jaar kan een kat verkouden worden. Dus merk jij, hey,‘mijn kat is verkouden’, vrees dan niet. Op deze pagina vind je namelijk niet alleen symptomen om de verkoudheid te herkennen, maar ook tips en trucs om deze mee te bestrijden.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Oorzaken van verkoudheid bij katten

Meestal wordt een kat verkouden om andere reden dan waarom mensen een verkoudheid oplopen. Als een kat veel niest kan dit in sommige gevallen komen door een vreemd object dat in de neus van het diertje vastzit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grasspriet die de neusholte irriteert of een kruipertje dat omhoog geklommen is. In dat geval kan het zijn dat deze door de dierenarts verwijderd moet worden. Het lijkt dan of jouw kat verkouden is, maar dat is dan eigenlijk niet het geval. Toch kan er ook een ernstigere oorzaak schuilen achter de verkoudheid van je kat. Een acute virale infectie, ook wel niesziekte genoemd, kan de kat verkouden doen lijken. Maar de niesziekte is een stuk gevaarlijker dan deze lijkt. Het is dan ook belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat jouw kat kampt met niesziekte. De meeste katten in Nederland zijn gelukkig ingeënt tegen niesziekte, maar het is toch goed om alert te blijven als je kat verkouden is of dit lijkt te zijn. Ook een chronische verkoudheid kan een kat het leven zuur maken. In dit geval is het eveneens goed om de dierenarts in te schakelen, omdat een chronische verkoudheid van je kat kan wijzen op een andere aandoening, zoals een tumor, poliep, schimmelinfectie of ontsteking van de neusholte. Je kat kan ook besmet zijn met het Herpes virus, wat een chronische niesziekte kan veroorzaken, of last hebben van een allergie. Genoeg redenen dus, waardoor een kat of kitten verkouden kan worden.

Kat verkouden symptomen

Dus je kat loopt een beetje te snotteren en te niezen, maar hoe kun je nou met alle zekerheid vaststellen dat je kat verkouden is? De symptomen die vaak voorkomen bij een verkoudheid herken je aan het volgende:

 • Lopende neus: net als bij mensen worden katten wat snotterig als ze last hebben van een verkoudheid
 • Tranende ogen: dit is één van de meest kenmerkende symptomen bij een verkoudheid. Houd de ogen van je kater goed schoon met een vochtig doekje om irritatie te verminderen
 • Hoesten, benauwdheid en hees ademen: niet een heel fijn geluid, maar ook katten moeten hoesten als ze lijden aan verkoudheid. Ook kan het voorkomen dat de kat hierdoor een beetje benauwd wordt. Met een vochtregelaar kun je deze benauwdheid een beetje verlichten
 • Niezen: een lastig en verwarrend symptoom, want niezen betekent niet altijd dat je kat verkouden is. Het kan ook zo zijn dat deze niesziekte heeft. Houd je kat goed in de gaten en let goed op of hij ook last heeft van de volgende symptomen, deze in combinatie met niezen kunnen namelijk wijzen op niesziekte:
  • Kokhalzen
  • Oogslijmvliesontsteking
  • Koorts
  • Gewrichtspijn
  • Slecht eten
  • Lusteloosheid
  • Koorts

Huismiddel verkouden kat

Twijfel jij over de oorzaak van het gesnotter van jouw kater? Dan is het altijd de beste optie om langs de dierenarts te gaan. Deze kan grondig onderzoek doen naar de oorzaken van de verkoudheid en indien nodig de juiste medicatie uitschrijven om te zorgen dat jouw kat er snel weer bovenop komt. Heb jij echter de symptomen doorgenomen en denk je nu zonder twijfel ‘mijn kat is verkouden’? Als je er zeker van bent dat er niets ernstigs in het spel is en er ook geen sprake is van een chronische verkoudheid bij de kat, zijn er een aantal tips en huismiddelen waarmee je een verkouden kat kunt helpen:

 • Met stomen maak je de neusholtes vrij, waardoor het voor de kat weer iets makkelijker wordt om te ademen
 • Soms kun je neusdruppels voor baby’s (zoutoplossing) gebruiken bij de kat, indien deze lang genoeg stil kan/wil blijven zitten
 • Eten lichtjes opwarmen zodat de kat het beter ruikt en de eetlust terugkeert, en om de neusholtes vrij te maken
 • Een rustig plekje om in alle stilte te herstellen, en zodat eventuele andere dieren niet aangestoken zullen worden
 • Het verschonen van neus en ogen met een vochtig doekje
 • Vitamines en voedingssupplementen om het immuunsysteem van de verkouden kitten of kater een boost te geven en de weerstand te verhogen

Verkoudheid bij katten voorkomen

Kan een kat verkouden zijn? Na het lezen van deze pagina weet je zeker dat het antwoord op die vraag ja is. Net als bij mensen is een verkoudheid bij katten veel voorkomend. Een niesziekte, echter, is een stuk gevaarlijker dan een simpele verkoudheid. Gelukkig is het mogelijk om een kat in te enten tegen de niesziekte. De kans dat jouw gevaccineerde kat besmet wordt met niesziekte is dan ook behoorlijk klein. Voor de normale verkoudheid is er helaas nog geen vaccinatie uitgevonden. Wel is het mogelijk om de kans op een verkouden kat te verkleinen. Met goede zorg, vitamines en voedingssupplementen verhoog je de weerstand van jouw poezenbeest, waardoor deze een stuk minder vatbaar is voor nare verkoudheden.

De natuurlijke producten van Organimal

Met de juiste supplementen en vitamines kun jij de weerstand van jouw huisdier vergroten en de kans op ziektes verkleinen. Zo vormen de Multivitamines voor katten een zeer effectieve aanvulling op het dieet van de kat bij o.a. lage weerstand, beweging met hoge intensiteit, of simpelweg vitamine – en mineralentekorten. Bij Organimal geloven wij dat jouw dier alleen de beste producten verdient. Geen chemische troep, maar natuurlijke, veilige producten. Zoals bij al onze producten worden er geen overbodige vulmiddelen gebruikt. Naast vitaminen is ook probiotica een zeer goede optie om de weerstand van jouw kat optimaal te houden. Probiotica voor katten zorgt voor een goede darmflora en een goede darmflora is cruciaal voor een goede algehele weerstand. Natuurlijk is de juiste voeding ook van cruciaal belang voor een goede gezonheid van je kat. Verkeerde voeding kan leiden tot allerlei problematiek omdat het de weerstand van jouw kat geen goed doet.  Met een mindere weerstand ben je nu eenmaal vatbaarder voor allerlei ziektekiemen. Wil je geen verkouden kat, houd hem dan in optimale conditie.