Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Huidschilfers hond

Huidschilfers hond


Huidschilfers bij de hond is een huidprobleem dat vaak voorkomt. Schilfers zijn een teken dat er iets niet helemaal in orde is met de huid van je hond. Deze schilferige huid kan dan ook wel een beetje hulp gebruiken om weer gezond te worden. In dit artikel gaan wij je precies vertellen wat huidschilfers zijn, waardoor ze veroorzaakt kunnen worden en hoe je huidschilfers bij de hond kunt voorkomen en behandelen. Zo kan jouw hond straks weer lekker zonder ongemakken rond dartelen en ziet hij er weer piekfijn uit.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat zijn huidschilfers bij de hond

Huidschilfers bij de hond zijn eigenlijk gewoon dode huidcellen welke loslaten van de huid. Dat is een natuurlijk proces en gebeurt ook bij honden met een gezonde huid. Wanneer een hond problemen heeft met zijn huid gaan deze huidcellen in grotere hoeveelheden los laten. Dan worden er vaak schilfers geconstateerd. Dit kan in de vacht zijn of in de mand van je hond, maar ook op je kleding. Over het algemeen heeft een hond hier geen last van, maar in sommige gevallen kan het een symptoom zijn van een onderliggend probleem.

Oorzaken van huidschilfers bij de hond

Huidschilfers bij je hond worden vaak  veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in het eten. Essentiële vetzuren als omega 3 en omega 6 helpen bij het ondersteunen van een gezonde huid en vacht bij de hond. Maar ook vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid. Voldoende vitamine A zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd wordt en speelt een belangrijke rol bij een goed gereguleerde talgproductie in de huid. Een overmatige talgproductie leidt vaak tot huidproblemen.

Naast een tekort aan voedingsstoffen kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen bij huidschilfers bij de hond. Zo kunnen bijvoorbeeld mijten of schimmels de oorzaak zijn van deze schilfers. Zoals bijvoorbeeld de Cheyletiella-mijt of de Katrienewiel (ringworm). Wanneer één van genoemde mijten of schimmels de oorzaak is, gaat dit vaak samen met kale en rode plekken. In sommige gevallen kunnen er zelfs korsten ontstaan doordat de hond aan de plekken gaat krabben. Organimal Mijt & Luis kan met veel succes worden ingezet wanneer jouw hond besmet is met dergelijke parasieten.

Seborroe is een andere huidafwijking die voor kan komen bij de hond, deze huidafwijking veroorzaakt ook huidschilfers. Seborroe is een erfelijke aandoening in de vetstofwisseling van uw hond. Het kan ook een secundair gevolg zijn van bijvoorbeeld een allergische reactie of infectie.

Symptomen van Seborroe zijn:

  • Schilferige huid
  • Onprettige geur
  • Vette vacht
  • Jeuk

Ook kan de zeldzame aangeboren aandoening ichthyosis nog een oorzaak zijn van huidschilfers bij de hond. Ichthyosis wordt ook wel ‘visschubbenziekte’ genoemd. Bij honden met deze aandoening wordt de hoornlaag van de huid alsmaar dikker. In ernstige gevallen ontstaan daardoor dikke plakken en schubben aan de huid. De lichtere vorm van deze aandoening komt vaak voor bij Golden Retrievers.

Huidschilfers hond behandelen

Om de huidschilfers bij je hond te verminderen dien je actie te ondernemen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om huidschilfers bij je hond te behandelen.

Zalmolie

De makkelijkste manier om jouw hond te ondersteunen wanneer hij last heeft van huidschilfers is het toevoegen van zalmolie aan de voeding. Zalmolie ondersteunt de huid en vacht bij huidproblemen, allergieën en ontstekingen. Daarnaast draagt zalmolie bij aan een sterke weerstand en een goed immuunsysteem. Organimal Zalmolie Plus is een zeer geschikte optie voor de hond met huidproblemen. Het is zeer goed te gebruiken bij jeuk, haaruitval, allergieën, kale plekken enzovoorts.Organimal Zalmolie Plus is ook nog eens vrij van pesticiden, GMO’s, antibiotica en andere vervuilingen.

Darmflora supplementen

Naast het toevoegen van zalmolie aan de voeding kan ook een supplement ondersteuning bieden wanneer je hond last heeft van huidschilfers. Veel huidproblemen ontstaan door het het niet optimaal functioneren van de darmen en disbalans in de darmflora. Het Darmen in Balans supplement voor honden van Organimal ondersteunt de spijsvertering en bevordert een goede darmflora op natuurlijke wijze. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden, zo ook de voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde huid en vacht. Ook collageen is een goed middel dat zowel de darmwand als de huid en vacht ondersteunt. Wanneer de darmwand beschadigd is leidt dit vaak tot veel problemen waaronder o.a. eczeem,allergieën en andere huidproblematiek. Collageen kennen we van de vele reclames over gezichtscrèmes. Het helpt bij een gezonde darmwand en een gezonde huid en vacht.  Organimal Collageen is net als de Zalmolie Plus vrij van allerlei vervuilingen.

Kwalitatief hondenvoer

Het juiste voer heeft vaak ook een goede uitwerking op de huid en vacht van de hond. Mocht je er met de brokken niet meer uitkomen kun je altijd eens vers vlees proberen. Veel huidproblemen worden hiermee opgelost.
Natuurlijk kan een tekort aan vitaminen en mineralen ook een reden zijn voor huidproblemen. Zo is bijvoorbeeld Vitamine A een essentiële vitamine voor een gezonde huid. Wanneer je vermoedt dat je hond niet voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt kun je het dieet supplementeren met Organimal Multivitaminen. Zo weet je zeker dat je hond geen tekorten heeft op dat gebied.

Wanneer aanpassen van voeding geen resultaat oplevert of je het vermoeden hebt dat het niet aan de voeding ligt, kun je het beste langs de dierenarts gaan. Die kan dan verder zoeken naar de oorzaak van het probleem en de huidschilfers bij je hond behandelen.

Ceramiden shampoo

Een shampoo of spray met ceramiden kan helpen bij het verminderen van huidschilfers. Ceramiden zorgen ervoor dat de droge, geïrriteerde of gevoelige huid van de viervoeter gekalmeerd en hersteld wordt. Zeker wanneer honden jeuk hebben door huidschilfers, zorgt het wassen met een ceramiden shampoo ervoor dat de jeuk vermindert en de huid beter kan herstellen.

Een gezonde huid ondersteunen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer je je hond eenmaal van zijn roos probleem af geholpen hebt is het natuurlijk fijn als het ook weg blijft. Hierboven zijn verschillende zaken beschreven waar je op kunt letten. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om een terugkerend schilfers probleem van de hondenhuid te voorkomen.

Regelmatig borstelen

Het regelmatig borstelen en aaien van je hond stimuleert een gezonde en gereguleerde talgproductie. Zeker wanneer je viervoeter in de rui is kan de ondervacht, wanneer deze niet uitgeborsteld wordt, voor huidproblemen en schilfers zorgen.

Gebruik hondenshampoo

Dit ligt eigenlijk voor de hand maar onze mensenshampoo is niet zo geschikt voor de hondenhuid. De grote hoeveelheden parfum en andere chemicaliën als SLS en parabenen drogen de hondenhuid juist uit. Een standaard hondenshampoo is sowieso beter voor de huid en vacht dan een shampoo voor mensen. Wanneer je een fles hondenshampoo gaat uitzoeken, kijk dan het liefst naar een natuurlijke versie. Havermout en kamille zijn voorbeelden van natuurlijke ingrediënten die een goede invloed om de huid kunnen hebben.

Huidzalf

Een goede huidzalf kan helpen bij het hydrateren van de huid. Dit kan het schilferen van de huid beduidend verminderen.

Goed voer

Wanneer je hond eenmaal van zijn roos probleem af is, hoef je hem niet per se permanent op voer voor een glanzende vacht te houden. Maar om problemen in de toekomst te voorkomen is goed voer met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen uiteraard wel erg belangrijk. Kijk daarom goed naar de samenstelling van de brokken of het vlees. Duur voer hoeft niet automatisch beter te zijn.

Bewuste snacks

Wanneer je die standaard kluif vervangt voor een stuk zalmhuid of wat gedroogde visjes als snack, dan krijgt je hond toch net een beetje extra voedingsstoffen binnen welke de huid ondersteunen. Ook pensstaafjes en gedroogde oren zijn een bron van eiwitten en voedingsstoffen voor de hond. Deze snacks zijn ook nog eens goed voor het gebit doordat ze helpen tandplak te verwijderen. Zorg ook hier dat je gaat voor 100% pure hondensnacks zonder kunstmatige toevoegingen

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over huidschilfers bij je hond? Neem gerust contact op met Organimal. Ons team helpt je graag!

Veelgestelde vragen over huidschilfers bij honden


Kunnen huidschilfers een teken zijn van een ernstige ziekte?

Ja, hoewel huidschilfers vaak mild en gemakkelijk te behandelen zijn, kunnen ze soms wijzen op ernstiger aandoeningen zoals hormonale onbalans, auto-immuunziektes, of zelfs kanker. Het is belangrijk om bij aanhoudende of ernstige symptomen een dierenarts te raadplegen.


Hoe vaak moet ik mijn hond wassen om huidschilfers te voorkomen?

De frequentie van het wassen hangt af van het huidtype van de hond en de aanbevelingen van de dierenarts. Overmatig wassen kan de huid uitdrogen en problemen verergeren, dus het is belangrijk om een balans te vinden en speciale shampoos te gebruiken.


Is huidschilfers bij mijn hond besmettelijk?

In de meeste gevallen is huidschilfers bij honden niet besmettelijk. Echter, in sommige gevallen, zoals bij een schimmelinfectie, kan het besmettelijk zijn voor andere dieren of mensen.


Welke huismiddeltjes zijn effectief tegen huidschilfers bij honden?

Huismiddeltjes zoals regelmatig borstelen en het toevoegen van natuurlijke oliën zoals kokosolie of visolie aan het dieet kunnen helpen om huidschilfers te verminderen. Echter, het is altijd goed om eerst met een dierenarts te overleggen voordat je nieuwe behandelingen toepast.