Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Honingzalf hond

Honingzalf hond


Honingzalf voor de hond is goed om de genezing van wondjes te ondersteunen. Het is helaas een feit dat hoe goed je ook voor je hond zorgt, deze toch onverwachts een verwonding op kan lopen. Of de wond nu groot of klein is, het is belangrijk om deze snel te behandelen zodat infectie voorkomen wordt. Hiervoor is honingzalf heel geschikt. Honing staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom honingzalf voor de hond?

Je hond is je maatje en een belangrijk lid van je gezin. Daarom zorgen we ook zo goed mogelijk voor onze harige huisgenoten. Wanneer je hond een wond oploopt, is het dan ook fijn dat je zelf een hoop kunt doen om je dier een goede verzorging te bieden. Bij wondverzorging is het van belang om snel in te grijpen. Hoe klein het wondje ook is, er is altijd kans op ontsteking of groter worden van de wond.

Heeft jouw hond een verwonding, dan kun je voor de behandeling honingzalf gebruiken. Honing kan namelijk de genezing versnellen en helpt de wond beschermen en reinigen. Medicinale honing heeft een hoog gehalte aan enzymen en een lage pH waarde. Daarnaast bevat het het enzym glucoseoxidase, dat er door de honingbij aan toe wordt gevoegd. Al deze eigenschappen samen, maken honing een geweldig middel om bij wonden te gebruiken.

De genezende eigenschappen van honingzalf voor honden

Honingzalf voor honden heeft een antibacteriële werking. Een open wond kan altijd besmet raken met bacteriën, die het immuunsysteem ondermijnen. De enzymen in honing helpen de wond te reinigen en ondersteunen tevens het herstel van de huid. De vette zalf werkt verzachtend en dat helpt uitdrogen van de huid voorkomen. Het beschermende laagje dat door de honingzalf gevormd wordt, sluit de wond af, zodat er geen vuil bij kan komen.

Het enzym glucoseoxidase, dat de honingbij aan honing toevoegt, is een belangrijk onderdeel van de bijzondere werking van honingzalf. Het speelt een essentiële rol bij het herstel van de huid. Samen met de andere bestanddelen van honing zorgt het voor de antibacteriële werking. Het stofje zorgt er tevens voor dat er langzaamaan waterstofperoxide wordt afgegeven. Dit bevordert een gezond wondmilieu en is dodelijk voor bacteriën.

Honingzalf helpt de natuurlijke weerstand van de huid van je huisdier te ondersteunen. Dat komt door de lage pH van de zalf. Een lage pH is bevorderlijk voor de huid, die op die manier beter kan herstellen.

Medicinale honingzalf voor honden heeft dus verschillende eigenschappen die de wondgenezing kunnen ondersteunen. Maar het is wel belangrijk om te kiezen voor een wondzalf die medicinale honing bevat. Gewone honing heeft ook positieve eigenschappen, maar kan niet gebruikt worden voor de behandeling van wondjes. Juist omdat het een natuurproduct is, verschilt de samenstelling van gewone honing. Medicinale honing heeft altijd de juiste samenstelling en heeft een krachtige werking.

P.s, een ander geheel natuurlijk middel dat zeer effectief wonden reinigt en verzorgt is colloïdaal zilver

Honingzalf hond open wond

Honingzalf voor de hond kan op kleine en grotere wonden gebruikt worden, ook als de wond nog open is. Nadat je de wond schoon hebt gemaakt, kan de zalf erop gesmeerd worden. Niet alleen werkt het tegen bacteriën, maar het kan eveneens het ontstaan van ontstekingen in een open wond bij je hond tegengaan. Op het moment dat er een wond in de huid ontstaat, komt het immuunsysteem in actie. Er ontstaat dan een ontsteking (dat is een normale reactie) en die zorgt ervoor dat de huid kan herstellen.

Het is echter wel de bedoeling dat die ontsteking niet te hevig is en ook niet te lang duurt. Na korte tijd verdwijnt de ontsteking en kan de wond herstellen. Maar het kan zijn dat er een chronische ontsteking ontstaat. Als dat gebeurt kan dit het immuunsysteem ondermijnen, waardoor de wond niet geneest. Honingzalf kan dit tegengaan, zodat het herstel bevorderd wordt. Bij een chronische ontsteking komen vrije radicalen vrij. Het mooie van honing is dat het antioxidanten bevat en deze kunnen vrije radicalen onschadelijk maken, zodat de ontsteking weer kan verdwijnen.

Hotspot hond honingzalf 

Een andere aandoening waarbij honingzalf gebruikt kan worden, is bij een hotspot. Een hotspot is een plek op de huid die ontstoken is geraakt. Vaak ontstaat het door jeuk of door een wondje. Als je hond aan de geïrriteerde plek gaat likken of krabben, wordt de kwaal steeds erger. Op een gegeven moment wordt het wondje groter, ontstaat er meer jeuk en raakt de plek ontstoken, kortom, er ontstaat een hotspot.

Met honingzalf voor de hond kun je een hotspot behandelen. Door de antibacteriële werking kan voorkomen worden dat de plek geïnfecteerd raakt. Door de rustgevende en ontstekingsremmende eigenschappen van honing kan de huid tot rust komen en herstellen.

Hoe gebruik je honingzalf?

Wil jij de wond van je hond zelf behandelen met honingzalf, dan kun je dat als volgt doen:

  • Maak het wondje schoon met water en droog de aangedane plek af met een gaasje.
  • Breng de zalf ruim aan op de wond, doe dit elke dag.
  • Gaat het om jeuk en huidirritatie, smeer de zalf dan goed in.
  • Een klein wondje hoeft niet afgedekt te worden. Gaat het om een grotere wond, dek deze dan af met een gaasje.
  • Is de wond eenmaal gesloten, dan kun je stoppen met behandelen.

Wond hond behandelen met colloïdaal zilver

Honingzalf is een goed middel om wondjes bij de hond te behandelen. Wij zijn echter groot voorstander van colloïdaal zilver als ideaal middel voor wondbehandeling bij honden. Colloïdaal zilver heeft namelijk verschillende voordelen bij verwondingen. Het heeft net als honing een antibacteriële werking en werkt daarbij ook nog eens antiviraal en tevens tegen schimmels en parasieten. Je kunt er wondjes mee schoonspoelen en vervolgens het zilverwater gebruiken om het herstelproces van de huid te ondersteunen.

De ontstekingsremmende werking van zilverwater helpt ontstekingen tegengaan en bestrijden. Een van de voordelen van colloïdaal zilver is dat het zo makkelijk in gebruik is. De huidspray van Organimal is eenvoudig op de aangedane plek en de omliggende huid te sprayen, waarna de plek niet vettig of kleverig aanvoelt. Je kunt colloïdaal zilver veilig langdurig gebruiken bij honden van elke leeftijd. Verder is het een echt natuurproduct, de spray bevat geen extra toevoegingen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over honingzalf voor de hond of wondverzorging bij huisdieren, laat het ons weten. We helpen je graag.