Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Hondenshampoo

Hondenshampoo


Je vraagt je misschien af of het nodig is een hondenshampoo voor je trouwe viervoeter te gebruiken. Sommige honden staan erom bekend dat ze in elke vieze sloot springen, graag rond rollen in overheerlijke luchtjes of lekker door de modder rennen. Dan kan wassen met shampoo dus zeker een uitkomst bieden. Maar als jouw hond dat niet zo vaak doet, waarom zou je je hond dan wassen met een shampoo? In deze blog leggen we uit waarom het goed kan zijn en hoe je een keuze maakt uit het grote aanbod.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom een goede hondenshampoo gebruiken?

Het liefste heb je toch een hond in huis die schoon en fris is. Daarom kan zo af en toe wassen voor elke hond een goed idee zijn. Voor sommige honden is het wassen met een shampoo voor de hond belangrijk om de vacht gezond en zacht te houden. En natuurlijk kan het ook gebeuren dat je geliefde viervoeter last van vlooien of andere parasieten krijgt of van een ontstoken of jeukende huid. In die gevallen kan wassen echt een noodzaak zijn. De shampoo kan de jeuk verlichten, de huid kalmeren en parasieten doden.

Een goede shampoo voor de hond heeft vaak meerdere functies. Zo kan het de huid en vacht reinigen van zowel vuil als van parasieten en het kan eveneens een middel zijn waarmee je medicinale stoffen op de huid kunt aanbrengen. Het kan bacteriën en gisten doden, de huid tot rust brengen, vocht inbrengen en de gezondheid van de huid ondersteunen.

Is mensenshampoo goed voor honden? 

Veel hondenbezitters vragen zich af of ze niet gewoon een shampoo voor mensen voor hun hond kunnen gebruiken, maar dat is echt geen goed idee. Een shampoo voor de hond verschilt in een aantal belangrijke opzichten van van de menselijke versies, waardoor deze niet geschikt zijn voor dieren.

 • Een hond heeft een hogere pH (zuurgraad) van de huid dan mensen. Die van honden is 7,4 terwijl die van mensen 5,5 is. Een shampoo voor de hond is dus speciaal afgestemd op de zuurgraad van de hondenhuid.
 • Een hondenshampoo reinigt krachtiger dan de mensenversie.
 • Wanneer je je hond wast zal het dier een beetje shampoo oplikken, dat is nauwelijks te voorkomen. De shampoo moet dus wel veilig zijn voor je dier en dat is bij mensenshampoo niet het geval.
 • Shampoo voor honden is speciaal ontwikkeld om de huid en vacht te verzorgen en de huid van je dier vettig en soepel te houden. Mensenshampoo kan de hondenhuid laten uitdrogen.

Ook babyshampoo is niet geschikt voor honden. Het heeft een te sterke ontvettende werking die de natuurlijke vetlaag van de hond zou aantasten. Kies het liefste een natuurlijke hondenshampoo die zo min mogelijk chemische stoffen bevat. Er zijn verschillende soorten hondenshampoos te vinden, voor honden met en zonder huidklachten.

Soorten Hondenshampoo

Wil jij je hond een lekker bad geven en ben je op zoek naar het juiste middel? Bij huidirritatie kies je natuurlijk een rustgevende, medicinale hondenshampoo tegen jeuk. Voor een gewone wasbeurt kun je een natuurlijke shampoo voor de hond gebruiken.Heeft jouw hond snel huidklachten, kies dan een haarzeep voor de gevoelige huid.

 • Natuurlijke hondenshampoo: Bevat enkel natuurlijke bestanddelen, die de balans van de hondenhuid niet aantasten en veilig is voor zowel mens, dier en milieu. Na het wassen van de hond blijven er altijd wel restanten in de vacht en op de huid van de hond achter. Je kunt je voorstellen dat chemische ingrediënten op de huid van jouw hond voor problemen kan zorgen.
 • Medicinale shampoo: Geschikt voor honden met een huidallergie. Vaak bevatten ze ook middelen om parasieten en bacteriën te doden. Deze hondenshampoo tegen jeuk is verkrijgbaar via de dierenarts.
 • Extra voedende shampoo: Speciaal voor als je hond een droge vacht heeft en een gevoelige huid. Vaak ook geschikt voor lang haar. Na het wassen is de vacht beter te kammen en gaat deze mooi glanzen.
 • Anti-parasitaire hondenshampoo: Doodt vlooien, teken, gisten en andere parasieten.

Beste hondenshampoo

Wanneer je op zoek bent naar de beste hondenshampoo, dan is het goed om op de ingrediënten te letten. Want wat is nou een goede hondenshampoo? Het is belangrijk dat de zeep de natuurlijke balans van de huid niet verstoort en dat er geen agressieve stoffen in zitten. Let alleen al op de geur van het middel dat je wilt gebruiken. Wees je ervan bewust dat de neus van je hond echt een miljoen keer beter ruikt dan die van jou. Een sterk geurend middel is dus geen pretje voor je dier. Daarbij kunnen chemische geurstoffen ook nog eens de huid irriteren. Dit geldt ook voor kleurstoffen.

Een ander ingrediënt om mee op te passen is SLS, een schuimmiddel. Het kan de huid irriteren, uitdrogen en wondjes veroorzaken. Het is een overbodig ingrediënt en reinigt veel te agressief. Kies liever een versie die dit stofje niet bevat.

Natuurlijke hondenshampoo 

Om restanten van chemische stoffen op de huid en in de vacht van jouw hond te vermijden raden wij altijd natuurlijke middelen aan waar mogelijk. Als je op zoek bent naar een 100% natuurlijke hondenshampoo, dan kun je eens kijken naar onze Organimal Hondenshampoos. Deze shampoo bars zijn op basis van natuurlijke ingrediënten, die zorgen voor een zachte verzorging van zowel huid als vacht. De ingrediënten helpen de natuurlijke balans van de huid te behouden, reinigen zacht en zorgen dat de huid niet uitdroogt. Er zijn verschillende heerlijke en natuurlijke geuren, zoals neutrale, lavendel en pepermunt. Bijkomend voordeel is dat onze shampoo bars veel langer meegaan dan vloeibare versies in een fles en er is minder verpakkingsmateriaal nodig. Deze natuurlijke “zeepjes” zijn dus beter voor mens, dier en milieu.

Tips voor het wassen van je hond

Is het tijd om je hond te wassen en zie je daar tegenop? Sommige honden zijn niet erg dol op een wasbeurt en kunnen behoorlijk tegenstribbelen. Dat zorgt ook weer voor stress bij het baasje. Maar dat is niet nodig. Met onderstaande tips maak je de wasbeurt een stuk relaxter:

 • Oefen het wassen eerst droog, dus zonder water. Zo kan je hond kennismaken met de badkamer en het bad of de douche.
 • Beloon je hond voor goed gedrag in de badkamer.
 • Is je hond bang voor de douche? Gebruik de douche alleen voor het natmaken en afspoelen en was je dier verder met een zachte spons.
 • Je hond kan makkelijk uitglijden in de douche of het bad. Leg een rubber mat op de bodem, zodat hij goed grip heeft.
 • Moet de vachtzeep even inwerken? Leid je hond af met een lekkere snack.
 • En onthoud: hoe rustiger jij bent, hoe rustiger je hond zal zijn.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van dit artikel over hondenshampoo, neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar!