Hond zwanger of schijnzwanger
Bij de aanschaf van je hond heb je wellicht een weloverwogen keuze gemaakt voor een teefje. Bijvoorbeeld omdat je je hond graag een keer wilt laten dekken door een reu in de hoop een mooi nestje met puppies te krijgen. Of misschien is het om een andere reden. Bedoeld of niet, met een teefje bestaat er altijd de kans dat ze zwanger wordt. Maar wat als je niet weet of je hond zwanger of schijnzwanger is? Herken de symptomen en kom er al snel achter of je hond zwanger of schijnzwanger is.
Help, mijn hond is schijnzwanger!
Schijnzwanger, fantoom zwangerschap, pseudozwangerschap of pseudo-cyesis zijn allemaal termen die verwijzen naar het gedrag van een teefje dat denkt en zich gedraagt alsof ze drachtig is, maar het in werkelijk niet is. Elke teef – mits gesteriliseerd – kan tekenen vertonen van een valse zwangerschap. De tekenen dat je hond schijnzwanger is, komen meestal tot uiting nadat ze voor het eerst loops is geworden. Maar hoe weet je nu of je hond zwanger of schijnzwanger is?
Symptomen schijnzwanger hond
De eerste symptomen van een hond die niet zwanger maar schijnzwanger is openbaren zich meestal binnen 4 tot 9 weken na de loopsheid en lijken op die van een echte zwangerschap. De meest voorkomende symptomen van schijnzwangerschap bij de hond – ook wel schijndracht hond genoemd – zijn:
- Vergroting borstklieren met of zonder melkproductie
- Lethargie (moe zijn, gebrek aan energie)
- Overgeven
- Vochtretentie (vocht vasthouden)
- Verminderde eetlust.
De symptomen behorende bij een schijndracht van de hond kunnen eenmalig of meerdere keren gedurende haar hele leven voorkomen.
Gedragsveranderingen schijndracht hond
Naast de symptomen van schijnzwangerschap kan je ook aan de gedragsveranderingen zien of je hond zwanger of schijnzwanger is. Gedragsveranderingen die zichtbaar worden bij een (schijn)zwangerschap van jouw hond zijn onder andere nestdrang, rusteloosheid, minder interesse om actieve dingen te ondernemen. Een enkeling laat agressief gedrag zien, alsof ze haar pups wil bewaken. Wat juist weer meer voorkomt, is dat teefjes die schijnzwanger zijn heel beschermend hun speelgoed of andere kleine voorwerpen bewaken.
Waardoor ontstaat schijnzwangerschap bij honden
Na de eerste loopsheid produceren de eierstokken van teefjes een bepaald hormoon, of ze nu zwanger is of niet. Dit hormoon bereidt de baarmoeder voor op de komst van eventuele bevruchte eicellen. Heb je je teef laten dekken door een reu dan zal het lichaam deze hormonen blijven produceren tot kort voor de bevalling.
Bij teefjes die niet zwanger zijn daalt de aanmaak van dit specifieke hormoon na 4 tot 6 weken. Echter de eerste weken is het hormoon in grote hoeveelheden in het lichaam aanwezig. Hierdoor wordt het lichaam eigenlijk voor de gek gehouden en denkt het dat het zwanger is, met alle gevolgen van dien. Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie wat de reden is achter deze hormonale veranderingen bij niet zwangere teefjes waardoor de vraag rijst “Is mijn hond zwanger of schijnzwanger?”
Behandeling schijndracht hond
Honden die weinig last hebben van deze hormonale schommelingen hoeven niet behandeld te worden. Het wordt een ander verhaal als je hond lichamelijke klachten krijgt of dermate ernstige gedragsveranderingen laat zien dat een behandeling nodig is. De behandeling is erop gericht dat de nervositeit wordt verlicht, de melkproductie wordt verlaagd en het teveel aan vocht wordt afgevoerd. In zeldzame gevallen is een hormonale behandeling nodig. De dierenarts kan ook voorstellen om je hond te steriliseren – ook wel ovariohysterectomie genoemd. Een prima keuze als je nooit voornemens hebt om je teef te laten dekken door een reu. De meeste sterilisaties worden uitgevoerd nadat de hond voor het eerst loops is geweest.
Hoe lang duurt schijnzwangerschap hond
Een schijnzwangerschap duurt ongeveer 14 tot 21 dagen. Na deze periode nemen de symptomen van schijnzwangerschap van de hond, die zijn ontstaan na de loopsheid af.
Tekenen dat je hond zwanger is
Je hebt je teef laten dekken door een reu en het is gelukt! Je hond is zwanger! Na ongeveer 63 dagen zal er een nest met pups geboren worden.
Mocht je in de tussentijd nog twijfelen of je hond zwanger of schijnzwanger is, hieraan kun je zien dat je hond daadwerkelijk drachtig is:
In de eerste weken zie je weinig uiterlijke tekenen van de zwangerschap, hooguit dat ze wat in gewicht toeneemt. In tegenstelling tot bij mensen is ochtendmisselijkheid iets wat maar weinig honden overkomt. En als ze al getroffen worden duurt het slechts maar een paar dagen. Meestal in de derde of vierde week van de zwangerschap. Deze ochtendmisselijkheid wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen.
Andere tekenen die kenmerkend zijn voor zwangere honden:
- Verminderde eetlust
- opgezette tepels
- vaginale afscheiding
- Minder actief
- Het laten van boeren – is dit het geval, geef haar dan meerdere kleine maaltijden gedurende de dag.
Zwanger? Neem je hond mee naar de dierenarts
Gefeliciteerd, je hond is zwanger! Alle twijfels die er waren of je hond zwanger of schijnzwanger is, zijn van tafel geveegd. Tijd om jezelf en de hond voor te bereiden op wat komen gaat.
Het belangrijkste is om je hond ter controle mee te nemen naar de dierenarts. Doe dit bij voorkeur drie weken na de dekking. De dierenarts zal je hond controleren en kan direct zien of je hond zwanger of schijnzwanger is. Maar het is ook het moment om vragen te stellen, bijvoorbeeld over welke voeding goed voor haar is en wat je kunt verwachten.
De dierenarts zal waarschijnlijk ook een echo maken zodat hij kan zien of de puppies goed groeien. Het maken van een echo is veilig en pijnvrij voor de hond.
ADVIES
Voel tijdens de zwangerschap nooit aan de buik van de hond. Als je de buik te ruw aanraakt, kun je de puppies beschadigen of een miskraam veroorzaken. De pups zijn na ca. 4 weken slechts zo groot als een walnoot.
Einde zwangerschap hond
Tegen het einde van de zwangerschap zal de buik steeds groter worden. Als ze ongeveer 6 weken zwanger is, worden de tepels groter en donkerder. Het kan voorkomen dat er wat melkachtige druppels uit de tepels komt.
De laatste twee weken van de zwangerschap kan je de groeiende pups vaak zien bewegen in de buik van de hond. De dierenarts zal haar dan ook nog graag een keer willen onderzoeken. Tijdens dit onderzoek kan hij ongeveer voelen hoeveel pups er geboren gaan worden en of ze niet te groot zijn om door het geboortekanaal te passen. Als de pups te groot zijn geworden, zal de dierenarts een keizersnede plannen.
Zwanger maar overtijd
Honden zijn ongeveer 63 dagen zwanger. Als ze langer dan 63 dagen zwanger zijn, zijn ze overtijd. Op het moment dat ze meer dan 3 dagen overtijd zijn, is het van cruciaal belang om de dierenarts te waarschuwen. Het risico dat de pups het niet overleven neemt met de dag toe. De placenta kan de pups namelijk niet meer van voldoende voedingsstoffen voorzien. Een ander gevaar dat optreedt is het losraken van de placenta. Een keizersnede is dan vaak nodig.
Geboorte puppies
Op het moment dat de moeder op het punt staat om haar jongen te werpen, is het zaak dat de hond in een rustige omgeving haar jongen kan werpen. Het hebben van een soort geboortedoos is een vereiste. Deze doos heeft opstaande randen van ongeveer 20 cm, zodat de pups er niet uit kunnen klimmen. Leg er kranten, handdoeken of ander linnengoed in.
De 24 uur voor de bevalling kan de hond gespannen zijn en bijvoorbeeld weigeren te eten. Zodra de weeën komen en de pups een voor een geworpen worden kan het zijn dat ze graag even een rondje loopt. Blijf er in dat geval altijd bij.
24 uur na de bevalling is het zaak dat je met moeder en de puppies naar de dierenarts gaat voor een nacontrole. De ruimte waar de pups met hun moeder verblijven moet warm en tochtvrij zijn om te voorkomen dat ze letterlijk sterven van de kou.
FEIT OF FABEL?
Als je een pup aanschaft denk vooraf goed na wie hem als eerste uit het nest haalt. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het is heel vaak zo dat de hond het beste luistert naar degene die hem als eerste uit het nest heeft gehaald. Een hond is een roedeldier en heeft dus maar één baasje.
Wanneer mogen puppies het nest verlaten
In de wet (Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren) staat vermeld dat puppies en kittens pas vanaf 7 weken het nest mogen verlaten. Voor pups geldt dat ze nooit bij de fokker weg mogen als ze nog niet gechipt zijn. Wanneer je zelf plannen hebt om je teefje te laten dekken, of juist niet wilt dat je een nest vol puppies krijgt, is het handig om te kunnen onderscheiden wanneer jouw hond zwanger of schijnzwanger is. Hopelijk heeft dit artikel een beetje licht kunnen schijnen op deze kwestie.
Veelgestelde vragen over schijnzwangerschap bij honden:
Is schijnzwangerschap schadelijk voor de hond?
Schijnzwangerschap is op zich niet schadelijk voor de hond. De symptomen kunnen vervelend zijn voor de hond en voor de eigenaar, maar ze zullen vanzelf verdwijnen. In zeldzame gevallen kan schijnzwangerschap leiden tot mastitis (een ontsteking van de borstklieren).
Als je hond symptomen van mastitis vertoont, zoals pijn, zwelling, roodheid of warmte van de borstklieren, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.
Zijn er langetermijngevolgen van herhaalde schijnzwangerschappen voor een hond?
Herhaalde schijnzwangerschappen kunnen stressvol zijn voor je hond en kunnen leiden tot gedragsveranderingen. Regelmatig overleg met je dierenarts kan helpen om de beste aanpak te bepalen.
Kan ik iets doen om schijnzwangerschap bij mijn hond te voorkomen?
Sterilisatie is de meest effectieve manier om schijnzwangerschappen te voorkomen, aangezien dit de hormonale cycli die schijnzwangerschap veroorzaken, elimineert.