Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Hond wassen


Je hond wassen, het ene baasje zweert erbij en de ander moet er niet aan denken. Toch zijn er momenten wanneer je er als baasje niet onderuit komt. Bijvoorbeeld als je hond enorm stinkt na een duik in een smerige sloot of als je dierenarts het aanraadt. Maar is het wassen van je hond nou goed of slecht en hoe kun je het wasmoment het beste aanpakken? Wij vertellen je er alles over, lees je mee?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Waarom, wanneer en waar je hond wassen?

Wanneer je hond veel binnenshuis is en een gezonde huid en vacht heeft, hoeft hij misschien niet eens per se te badderen. Maar ieder baasje weet dat honden erg vies kunnen worden, of soms hebben ze na een tijdje gewoon een enorm sterke lichaamsgeur. Ook zijn er medische situaties waarin specifieke shampoos geadviseerd worden.  In dat geval is het nodig om je hond te wassen. “Waar kan ik mijn hond wassen” is een vraag die ook veel mensen zich stellen. Dit kun je buiten doen (eventueel met behulp van een speciaal hondenbad), maar dit kan ook prima binnen. Je kunt tegenwoordig zelfs terecht bij de hondenwasstraat.

Hoe vaak hond wassen

Hoe vaak je je hond moet wassen, hangt heel erg af van jullie levensstijl en van de vacht van je hond. Als je viervoeter een langharige vacht heeft waar veel vuil in blijft zitten, zul je hem vaker in bad moeten doen dan wanneer hij kort haar heeft. Ook de mate waarin hij vies wordt, speelt natuurlijk een rol bij hoe vaak je je hond moet wassen. Wanneer je buddy voornamelijk op de stoep wandelt en niet met regelmaat in de rotte vis of in de poep ligt te rollen, zal hij minder vaak in bad hoeven dan een hond die regelmatig een sloot of koeienvlaai in duikt.

In de ideale situatie gaat een kortharige hond maar 2 tot 4 keer per jaar in bad. Het mag ook vaker, maar let er wel op dat je de natuurlijk beschermlaag van je harige kompaan niet om zeep helpt.

Hond bad

Misschien gaat je hond niet zo graag in bad, toch kun je het proces voor je viervoeter zo aangenaam mogelijk maken. Was je hond niet te heet, je kunt het beste een handwarme temperatuur aanhouden. Vaak ligt dit tussen de 23 en 25 graden.

Wanneer je hond het echt niet fijn vindt om in bad te gaan, kun je het water het beste niet hoorbaar in het bad laten lopen. Houd de douchekop onder water, zodat je trouwe vriend zich niet bij voorbaat al zorgen gaat maken. Dat maakt het namelijk alleen maar erger. Wanneer je geen bad hebt dan kun je het beste een emmer vullen. Veel honden vinden de douchekop namelijk niet prettig en soms zelfs een beetje eng.

Laat het bad (of de emmer) zo’n 10 cm vol lopen en was je hond met een spons of washandje. Je kunt je hond prima wassen zonder shampoo, maar vaak krijgen honden een geurtje dat steeds sterker wordt in de loop der tijd. Wanneer je hond erg vies is, sterk ruikt of problemen met zijn vacht heeft dan kun je het beste een hondenshampoo gebruiken.

Puppy wassen

Je kunt het beste je puppy al wassen in de eerste maanden van zijn leven om ervoor te zorgen dat je hond later niet bang is om in bad te gaan. Zo kun je je volwassen hond makkelijker wassen zonder stress. Bouw het wassen rustig op en vermijd direct contact met de waterstraal of douchekop. Ook voor pups is het het beste om handwarm water te gebruiken.

Wanneer mag je een puppy wassen, vraag je je misschien af? Zolang de pup nog door de moeder gezoogd wordt, houdt de moeder het kleintje schoon. Vanaf ongeveer twee maanden mag je je pup zelf wassen. Je kunt dit naar behoefte één keer per maand doen. Als je je puppy gaat wassen dan is alleen handwarm water in principe voldoende.

Wil je toch shampoo gebruiken wanneer je je puppy in bad doet? Neem dan het liefst een speciale puppy shampoo. Deze zijn wat milder in gebruik. Om er zeker van te zijn dat de shampoo niet te agressief is, kun je voor een natuurlijke hondenshampoo speciaal voor pups kiezen.

Loopse hond wassen

Wanneer je een loopse hond in huis hebt, snappen wij dat je haar het liefste wil wassen. Toch kun je een loopse teef beter niet wassen. De vulva is tijdens de loopsheid namelijk erg gevoelig voor infecties en irritaties. Wel is het verstandig om na de loopsheid je teef van achter te wassen. Zo raakt ze haar geur kwijt en is alles weer lekker fris. Gebruik voor de achterkant het liefst alleen (handwarm) water.

Waarmee hond wassen?

Als je ervoor kiest om shampoo te gebruiken, kun je het beste kiezen voor een speciale hondenshampoo. Er zijn mensen die hun hond wassen met Zwitsal, maar dat is niet aan te raden. Over het algemeen raden wij het gebruik van shampoo voor mensen af, ook als er geen parfum in zit. Deze producten kunnen voor de hondenhuid en -vacht te agressief zijn, waardoor je harige kompaan last kan krijgen van:

  • Jeuk
  • Schilfers
  • Bultjes
  • Wondjes
  • Doffe vacht

Sommige baasjes kiezen ervoor om hun hond te wassen met groene zeep. Ook dit raden wij af. Deze zeep kan het beschermlaagje op de huid aantasten, waardoor de huid sneller kan uitdrogen of geïrriteerd kan raken.

Natuurlijke hondenshampoo

Als je het graag natuurlijk houdt, kun je er ook voor kiezen om je hond te wassen met natuurazijn. De vacht gaat ervan glanzen en je zult het misschien niet zeggen, maar je viervoeter ruikt daarna ook nog eens fris. Let wel op, pure azijn is namelijk veel te zuur. Verdun daarom een kopje natuurazijn met 10 liter water.

Bij Organimal zijn we absoluut voorstander van natuurlijke producten. De kans op vervelende reacties is hierdoor kleiner. Daarom gebruiken wij in onze hondenshampoo alleen natuurlijke ingrediënten. Onze hondenshampoo zit niet in een plastic flesje maar is verkrijgbaar als zeep. Dit gaat veel langer mee en is ook nog eens duurzaam.

Wij hebben verschillende verzorgende shampoo bars met zeer fijne en milde geuren. Honden houden namelijk niet van dezelfde fruitige luchtjes zoals wij dus is het belangrijk dat de geuren niet te sterk zijn voor de hond. Zo is er de neutrale hondenshampoo maar ook lavendel hondenshampoo of pepermunt shampoo voor honden

Je hond wassen: een varkentje dat zich makkelijk laat wassen

Zeker als je je trouwe kompaan als pup af en toe al in bad hebt gedaan, dan kun je hem later ook vrij eenvoudig zelf blijven wassen. Beloon je hond tijdens en na het badderen. Zo houd je het niet alleen fris, maar blijft het badderen voor jou en je maatje een leuke ervaring. Wanneer je na het lezen van deze blog nog vragen hebt over het wassen van je hond dan kun je bij ons terecht. Ons team staat graag voor je klaar.