Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Gewrichtsproblemen katten

Gewrichtsproblemen katten


Gewrichtsproblemen bij katten worden vaak niet herkend of onderschat. Dit komt mede doordat katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de katten ouder dan 6 jaar en 90% van de katten ouder dan 12 jaar gewrichtsproblemen heeft. Behoorlijke percentages die serieus aandacht verdienen. Hoe herken je gewrichtsproblemen bij je kat en wat kun je doen om deze problemen te genezen?

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Veel voorkomende gewrichtsproblemen bij katten

De meest voorkomende gewrichtsaandoening bij een kat is osteoartrose (slijtage) ofwel artrose. Daarnaast spelen aandoeningen als gevolg van een trauma (door uit een boom vallen of een verkeersongeluk), heupdysplasie en patella luxatie (knieschijf problemen) regelmatig een rol bij katten. De oorzaken voor deze problemen zijn verschillend. Enkele kunnen zijn: ouderdom (slijtage), aangeboren afwijkingen, overgewicht en blessures als gevolg van trauma’s. Ook voeding speelt het belangrijke -vaak onderschatte- rol.

Artrose bij katten

Artrose kan alle gewrichten van de kat aantasten, maar meestal gaat het om de ellebogen, de kniegewrichten, heupgewrichten en schouders. Bij gewrichtsslijtage wordt kraakbeen vervangen door bindweefsel en kan er extra been- en bindweefsel vorming zijn. Normaal gesproken is een gewricht soepel en bewegelijk. Door artrose kan een gewricht minder goed bewegen. Ook kan een ontstekingsreactie in het gewricht ontstaan waardoor extra pijn veroorzaakt wordt.

Gewrichtsslijtage gaat vrijwel altijd gepaard met pijn. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dat maakt het voor een eigenaar lastig om de klachten waar te nemen. Daarom wordt artrose bij oudere katten enorm vaak gemist en blijft de aandoening onbehandeld. Als artrose eenmaal op gang komt in een gewricht, verergert dit altijd.

Heupdysplasie bij katten

Heupdysplasie bij katten ontstaat al op jonge leeftijd. De klachten van de heupdysplasie zijn al te zien bij katten vanaf een leeftijd van 3 maanden tot 3,5 jaar. Heupdysplasie bij een kat komt vaker voor bij raskatten dan bij niet-raskatten. De ziekte komt het meest voor bij de Maine Coon (ongeveer 20%), maar ook bij de Pers, de Himalayan, Abessijn, Siamees en de Devon Rex treedt regelmatig heupdysplasie op. Waarschijnlijk versnelt een groter en zwaarder lichaamstype de vorming van artrose, waardoor grote kattenrassen vaak meer klachten hebben van heupdysplasie. Uit onderzoeken blijkt dat 7-32% van alle katten aan deze aandoening lijdt. Vaak leidt heupdysplasie bij je kat tot een negatieve spiraal van artrose in het heupgewricht. Een kat met heupdysplasie heeft meestal klachten aan beide heupen, waardoor het nog lastiger te zien kan zijn. Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen van heupdysplasie bij katten

Trauma bij de kat

Meestal komen katten op hun pootjes terecht, maar het kan soms mis gaan. Zoals bij een aanrijding door een auto of bij een val van grote hoogte. De uitwendige krachten die dan worden uitgeoefend op het lichaam van de kat zijn te sterk voor het lichaam en dat heeft vaak gevolgen. Dingen die stuk gaan zijn meestal het bekken van de kat en een of meerdere botten van de poten. Met een gebroken bekken en/of poot zal de kat afwijkend gaan lopen, kan vaak niet meer springen, heeft moeite om de kattenbak te gebruiken en je merkt dat het pijnlijk is bij aanraking. Als je vermoedt dat je kat een ongeluk heeft gehad, laat je kat dan altijd controleren door een dierenarts. Ook een kat waarbij niets te zien is aan de buitenkant kan ernstig trauma hebben van binnen.

Gewrichtsproblemen bij katten herkennen

De symptomen van gewrichtsproblemen zijn vaak moeilijk te zien, wat ervoor zorgt dat de ziekte
door veel eigenaren niet herkend wordt. Het herkennen van gewrichtsproblemen bij een kat is vaak erg lastig. Opvallend is dat katten met artrose meestal niet mank lopen (slechts in 4-17% van de
gevallen). Bij de hond en de mens met artrose komt dit symptoom juist veel voor. Daardoor
weten veel eigenaren van katten met artrose niet dat de kat pijn heeft.
Toch zijn er punten waarop je kunt letten. Dit zijn:

  • je kat beweegt minder
  • je kat springt niet meer zo hoog of helemaal niet
  • stijfheid bij je kat
  • je kat wast zich minder dan normaal (er kunnen zelfs vachtproblemen ontstaan)
  • je kat slaapt meer, is minder alert en reageert minder op aandacht
  • er gebeuren vaker ongelukjes bij de kattenbak; je kat plast naast de kattenbak
  • je kat zoekt makkelijk toegankelijke plekjes in huis op om te liggen
  • je kat wil op bepaalde plekken niet meer geaaid worden
  • je kat kruipt weg en zoekt meer dan anders de rust op.

Gewrichtsproblemen bij katten behandelen

Bij alle dieren is het gewicht nummer 1 als het gaat om de behandeling van artrose. Hoe dikker een dier is, hoe meer de gewrichten belast worden. Ook is het voor (te) dikke dieren moeilijker om te bewegen. Het laten afvallen van een kat kan een frustrerende bezigheid zijn, zeker voor een kat die buitenkomt. Veel katten zullen zelf hun eten vangen. Het laten afvallen van uw kat gaat het beste met voeding die veel vezels bevat. Wij adviseren voor het laten afvallen van uw kat, begeleiding door een dierenarts.

Gewrichtsproblemen bij katten voorkomen en genezen

Het geven van goede voeding in de juiste verhoudingen aan je (opgroeiende of ouder wordende) kat kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van gewrichtsproblemen. Naast voeding die helpt met het laten afvallen van je kat, bestaan er ook supplementen die de gewrichten ondersteunen. Een supplement voor de gewrichten heeft niet altijd direct effect. Vaak dien je dit minimaal een aantal weken te geven voordat je een verschil kan merken. Suppletie kan een zeer grote rol spelen bij het voorkomen of verhelpen van bepaalde problemen. Soms mist een kat simpelweg de juiste voedingsstoffen om het lichaam optimaal te laten functioneren. Denk eens aan glucosamine en chondroitine voor katten. Dit is een 100% natuurlijk voor soepele gewrichten dat de aanmaak en opbouw van kraakbeen stimuleert. Ook omega 3 vetzuren in zalm en visolie hebben een zeer gunstig effect op de gewrichten van een kat. Veel katten zijn zeer goed geholpen met deze supplementen.

Wat kun je nog meer doen om je kat te helpen

Groots resultaat kan worden behaald met slechts wat kleine aanpassingen in de leefomgeving van je kat. Denk eraan dat een kat met gewrichtsproblemen het liefst zo min mogelijk beweegt. Het is verstandig om de omgeving van de kat daarop aan te passen. Denk daarbij aan:

  • het plaatsen van trapjes, loopplankjes en opstapjes zodat je kat zo min mogelijk hoeft te springen. Houd er rekening mee dat een kat graag hoog zit
  • een horizontale krabpaal nemen
  • een kattenbak plaatsen met een lage instap en een grotere kattenbak zodat je kat makkelijker in de bak kan draaien
  • een goed ligbed voor je kat
  • Probeer je kat te stimuleren door te blijven spelen. Doe dit 2 tot 5 keer per dag enkele minuten. Blijf ook aandacht geven en help de kat indien nodig met het verzorgen van de vacht door vaker te borstelen.

Wij helpen graag mee aan de gezondheid van je kat

Gewrichtsproblemen bij katten verdienen de nodige aandacht en kunnen door je juiste voeding (deels) voorkomen worden. Indien op tijd herkend, kunnen de klachten goed worden aangepakt. Wij hopen je met dit blog te voorzien van advies en nuttige tips. Neem bij twijfel of aanhoudende klachten altijd even contact op met je dierenarts. Natuurlijk staan ook wij klaar voor al je vragen en geven we je graag advies over onze supplementen. Neem gerust contact met ons op.