Ontstoken poten hond
Oorzaken en wat eraan te doen?
Je hond is een vrolijke viervoeter, die lekker kan rondrennen op zijn stevige pootjes. Het is dan ook wel heel vervelend als je hond last krijgt van ontstoken poten. Dit is een pijnlijke aandoening, waarbij de poot zelf, de tenen of de kussentjes ontstoken raken. In deze blog kun je meer lezen over ontstoken poten bij de hond, wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen.
Ontsteking aan de poten bij de hond
Ontstekingen kunnen bij honden overal ontstaan, dat is eigenlijk niet anders dan bij mensen. De kans dat de poten van een hond ontstoken raken is wel wat groter. Een ontsteking kan namelijk ontstaan door een wondje (opgelopen tijdens het spelen, rennen of stoeien met een andere hond), maar ook door wrijving.
Gezien het feit dat je hond vier poten heeft, kan je maatje last krijgen van een ontstoken voorpoot of achterpoot. Symptomen van een ontstoken poot zijn:
- Overmatig likken of kauwen aan een van de poten
- Op de poot of tussen de kussentjes zie je blaren, korstjes, uitslag of zweren
- Je hond gaat mank lopen (een van de poten wordt minder belast)
- De poot is rood en gezwollen
- Droge en gebarsten pootkussentjes
- Haaruitval op een van de poten
- Gebroken of gescheurde nagels
Oorzaken van pootontsteking bij de hond
Heeft jouw hond ontstoken poten, dan vraag je je misschien af hoe hij daar aan komt. Er kunnen verschillende oorzaken voor deze aandoening zijn.
Infectie
Je hond kan een infectie oplopen aan zijn poot. Dit kan een bacteriële infectie zijn, of door schimmels. Vaak veroorzaakt dit jeuk, irritatie en pijn, waardoor je hond meer aan zijn poten gaat likken. Bacteriën zien vooral de plekjes tussen de tenen als een aantrekkelijke broedplaats en van daaruit kan de infectie zich snel verspreiden. Schimmels en bacteriën kunnen op die manier ook op de andere poten terechtkomen.
Ontstoken poten hond door nagelproblemen
De nagels van je hond zouden niet te lang moeten zijn. Normaal slijten ze door voldoende lopen, maar gebeurt dit niet, dan kunnen lange nagels tot klachten leiden. Te lange nagels kunnen druk op de poten veroorzaken. Daarnaast kan je hond met zijn nagels ergens achter blijven hangen, waardoor ze breken of splijten. Ook kunnen ze ingroeien. Al deze problemen kunnen op hun beurt weer tot wondjes en dus ontstekingen aan de poot leiden. Het is dan ook belangrijk om de nagels van je hond regelmatig te controleren.
Allergieën
Ook allergieën kunnen bij je hond achter een ontsteking aan de poten zitten. Is je hond allergisch voor bepaalde stoffen in het voer, dan kan dat huidirritatie en ontstekingen veroorzaken. Dit zie je vaak aan de oren, ogen, maar ook aan de poten. Heeft jouw hond een ontstoken voorpoot of achterpoot, ga dan even met je dier naar de dierenarts. Deze kan helpen uitzoeken of je hond allergisch is.
Cysten op de poten
Het kan eveneens zijn dat je hond last heeft van een cyste of gezwel tussen de tenen. Is dit de reden dat de poot van je hond ontstoken is, maak dan een afspraak met de dierenarts. Deze kan achterhalen wat de oorzaak is en hoe dit behandeld kan worden. Soms is het nodig een cyste te verwijderen.
Ontstoken kussentje poot hond
De kussentjes onderop de poot van een hond kunnen eveneens ontstoken raken. Ze zijn erg belangrijk voor je hond. Ze zijn gevuld met vetweefsel, en vormen de schokdemping voor de gewrichten en spieren. Sneeuw, ijs, strooizout, scherpe stenen, maar ook hete stenen kunnen de kussentjes beschadigen. Dat kan tot gevolg hebben dat een kussentje aan de poot van je hond ontstoken raakt.
Ontsteking poot hond wat te doen
Wat kun je doen als je hond een ontsteking oploopt aan de poot? Hierbij geldt ook, dat voorkomen beter is dan genezen. Controleer regelmatig de poten van je harige maatje. Check of er geen splinters, teken of grasaren tussen de tenen zitten en let op wondjes of verkleuring van de poten en kussentjes. Houd ook het gedrag van je hond in de gaten: minder graag willen lopen, minder actief zijn of veel likken aan de poten of tenen, kunnen een indicatie zijn dat er iets aan de hand is met zijn pootjes.
Heeft jouw hond een ontsteking aan een poot en je ziet geen oorzaken, dan is een van de dingen die je kunt doen, uitzoeken of hij misschien allergisch is voor het voer dat je geeft. Maak een afspraak bij de dierenarts om uit te zoeken voor welk bestanddeel dat zou kunnen zijn. Als het aan het voer ligt, kan de ontsteking snel verdwijnen.
Bij een ontstoken poot bij je hond, is behandelen met soda een goede optie. Dit werkt ontsmettend. Je kunt een zoutoplossing maken (1 theelepel zout op 1 liter water) en hiermee de poot behandelen. Na enkele dagen zou de ontstoken poot van je hond door de behandeling met soda moeten verbeteren.
[custom_related_products]
Colloïdaal zilver bij ontstoken poten
Heeft je hond een ontstoken poot, of dit nu tussen de tenen is, op de kussentjes of een ander deel van de poot, dan kun je ook colloïdaal zilver gebruiken. Dit natuurlijke middel heeft ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij ontstekingen en infecties. Het is dus ook zeer geschikt om in te zetten bij ontstoken ogen, oren en bij wonden. Dit zilverwater is 100% natuurlijk, er zijn geen kunstmatige of chemische stoffen aan toegevoegd en het kent geen bijwerkingen.
Bij kortdurende of langdurende ontstekingen aan de poot kun je colloïdaal zilver gebruiken. Colloïdaal zilver kan bij bij kortdurende of langdurende ontstekingen worden gebruikt. Druppel enkele keren per dag (4 of 5 keer) het colloïdaal zilver op de ontstoken plek. Niet alleen helpt het bij ontstekingen, het heeft ook een antibacteriële en antischimmel werking. Heeft jouw hond hier last van, dan is dit natuurlijke middel ook een goede keuze.
Heeft jouw hond ontstoken poten en heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons team op. We staan voor je klaar en helpen je graag verder.
Veelgestelde vragen over ontstoken poten bij honden
Kan ik mijn hond met ontstoken poten zelf behandelen?
In sommige gevallen is het mogelijk om de ontstoken poten van je hond zelf te behandelen met bijvoorbeeld colloïdaal zilver. Dit is echter alleen een optie als de klachten mild zijn en er geen onderliggende medische aandoening is. Raadpleeg altijd eerst de dierenarts om de oorzaak van de ontsteking vast te stellen.
Wat zijn de beste middelen tegen ontstoken poten bij honden?
Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om de ontstekingen te behandelen. De dierenarts kan je adviseren over het beste middel voor jouw hond. Mogelijke middelen zijn:
- Colloidaal zilver
- Ontstekingsremmende medicijnen
- Pijnstillers
- Antibiotica (bij een bacteriële infectie)
- Verbandmiddelen
Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond aan zijn poten likt?
Het is belangrijk om te voorkomen dat je hond aan zijn poten likt. Dit kan leiden tot infecties en verergering van de ontsteking. Je kunt dit doen door:
- Een kraag om de nek van je hond te doen
- De poten van je hond in te smeren met een bittere zalf
- Afleiding te bieden, zoals door met je hond te spelen
Hoe lang duurt het voordat de ontstoken poten van mijn hond genezen zijn?
De genezingsduur af van de oorzaak van de klachten. In de meeste gevallen genezen de poten binnen 1-2 weken. Als de poten na 2 weken nog niet genezen zijn, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.