Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Honden, Neus, oren en ogen> Ectropion hond

Ectropion hond


Ectropion bij de hond is een aandoening aan het oog waar je viervoeter behoorlijk veel last van kan hebben. Deze oogaandoening komt bij sommige rassen vaker voor dan bij andere en er is bijna altijd een operatie nodig om het te verhelpen. Wil je weten wat ectropion bij je hond precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je het kunt behandelen? Lees dan snel verder, wij vertellen je er alles over!

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is ectropion hond?

Allereerst gaan we kijken naar de vraag: wat is ectropion bij je hond eigenlijk? Het gaat hierbij om een aandoening waarbij het onderste ooglid van je hond de neiging heeft om naar beneden te hangen of om naar buiten te krullen. Hierdoor is de (roze) binnenkant van het onderste ooglid goed zichtbaar. De onderkant van het oog is als het ware gezwollen en staat naar buiten.

Krult bij jouw viervoeter het ooglid juist naar binnen? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van entropion. Ook deze tegenovergestelde vorm kan voor behoorlijk wat irritatie zorgen.

Doordat bij ectropion het wijde onderooglid een te ruime oogspleet veroorzaakt, worden de ogen van je trouwe viervoeter abnormaal blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Als gevolg kan het zijn dat het oogslijmvlies en hoornvlies zichtbaar en kwetsbaar worden.

Symptomen ectropion hond

Wanneer je trouwe viervoeter ectropion heeft, zie je dit als baasje doorgaans erg goed. Doordat het onderste ooglid uitzakt of hangt is het binnenste deel van het ooglid deels zichtbaar. Afhankelijk van hoe erg de ectropion is, kan het er zelfs best een beetje eng uitzien. De symptomen van ectropion zijn;

  • Tranende ogen en traanstrepen
  • (Deels) naar buiten gekruld of naar beneden gezakt onderste ooglid
  • Zwelling van het ooglid
  • Roodheid van het ooglid

De laatste twee symptomen zijn vooral van toepassing wanneer het  bindvlies ontstoken is.

Hoe ontstaat ectropion bij honden?

Ectropion bij honden wordt vaak veroorzaakt doordat de lengte van het onderste ooglid te lang is. Hierdoor gaat het oog ook sneller tranen, omdat het onderste ooglid het oogvocht niet kan tegenhouden. Hierdoor zal je viervoeter ook last hebben van tranende ogen.

Als de oorzaak van ectropion bij jouw hond een te ruim ooglid is, is dit bijna altijd aangeboren. In dat geval kun je ectropion bij je hond dus niet voorkomen. De aandoening komt vooral veel voor bij honden die een ruim vel hebben. Rassen waarbij deze aandoeningen vaker voorkomt zijn onder andere:

  • Sint Bernard
  • Duitse Dog
  • Bloedhond
  • Beagle
  • Boxer
  • Labrador Retriever
  • Cocker Spaniël
  • Mastiff

Een andere oorzaak van deze oogaandoening kan ernstig littekenweefsel zijn. Als je viervoeter een ongeluk heeft gehad of iets hards in zijn oog gekregen heeft, kan hierdoor ectropion ontstaan. Ook als een operatie aan het oog niet goed is uitgevoerd kan de ooglidrand naar buiten zakken. Als je harige kompaan iets in zijn oog gekregen heeft, kun je door het oog goed schoon te houden, ectropion voorkomen.

Hoe kun je ectropion bij je hond behandelen?

Wanneer je denkt dat je hond ectropion heeft, is het goed om even langs je dierenarts te gaan, zodat de juiste diagnose wordt gesteld. Deze kan vaststellen of het inderdaad om deze oogaandoening gaat en zal een verder behandelplan met je opstellen.

Indien je hond een lichte vorm heeft en het ooglid slechts een beetje hangt of naar buiten krult, kan het oog met een oogzalf behandeld en beschermd worden. In sommige gevallen kan het spoelen van de ogen en een verzachtende oogzalf voldoende zijn om het ooglid te behandelen. Omdat een zalf in de regel de oorzaak niet aanpakt, is in de meeste gevallen een oogoperatie nodig.

Tijdens een operatie worden de oogleden weer in de oorspronkelijke stand teruggebracht. Om ervoor te zorgen dat het ooglid weer goed aansluit, wordt er een klein stukje huid van het ooglid weggehaald.

Kosten behandeling ectropion

De kosten van de behandeling van ectropion bij je hond hangen af van de ernst van de aandoening. Als een operatie nodig is, gebeurt dit onder narcose. De kosten hiervoor hangen mede af van het gewicht van je viervoeter. Ook kan het zijn dat je hond na de operatie aanvullende medicatie nodig heeft om het herstel te bevorderen en een ontsteking te voorkomen. Je dierenarts kan je meer vertellen over de kosten voor een operatie aan ectropion bij de hond.

Wat kun je nog meer doen?

Een van de belangrijkste gevolgen van ectropion bij je hond is dat er sneller dan anders ontstekingen aan het oog ontstaan. Doordat de binnenkant van het onderste ooglid naar buiten staat, hebben stof en vuil meer kans om in het oog terecht te komen en voor irritaties te zorgen. Hierdoor heeft je hond eerder kans op een ontstoken oog. Als je een oogontsteking bij je hond vermoedt, is het altijd zaak om snel te handelen om blijvende schade te voorkomen.

Het is verstandig om het oog van je harige kompaan goed schoon te houden, het liefst met een natuurlijk product dat ook kalmeert. Je kunt bijvoorbeeld afgekoelde kamillethee gebruiken, maar wat ook ideaal is om de ogen van je hond mee schoon te maken, mede dankzij de antivirale en antibacteriële werking, is Colloïdaal Zilver. Het Colloïdaal Zilver van Organimal is 100% natuurlijk en vrij van kunstmatige en chemische toevoegingen.

Baasje blijf alert

Wanneer je hond last heeft van een hangend ooglid, is het verstandig om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo voorkom je dat het oog van je viervoeter verder geïrriteerd raakt en dat de klachten erger worden. 

Zoals gezegd is ectropion bij de hond meestal aangeboren maar kan het zich ook door trauma ontwikkelen. Check sowieso de ogen en oren van je viervoeter regelmatig en ga bij twijfel langs bij de dierenarts. De ervaren deskundigen van Organimal staan je ook graag te woord. Dus heb je nog een vraag naar aanleiding van dit artikel of zit je ergens anders mee? Laat het ons weten, we helpen jou en je viervoeter graag!

Veelgestelde vragen over ectropion bij honden

Onbehandeld ectropion kan leiden tot chronische oogontstekingen, irritatie, en uiteindelijk schade aan het hoornvlies, wat de zicht van je hond kan beïnvloeden.

Ja, ectropion kan leiden tot andere oogproblemen, zoals:

  • Droge ogen
  • Keratitis (ontsteking van het hoornvlies)
  • Conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies)
  • Ulcers van het hoornvlies
  • Blindheid

Preventieve behandelingen zijn beperkt, maar regelmatige oogcontroles en vroegtijdige interventie kunnen helpen om complicaties te voorkomen bij rassen die vatbaar zijn.