Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden> Droge huid hond

Droge huid hond


Een droge huid bij de hond is niet ongebruikelijk, net als bij mensen. Ook schilfers, jeuk en zelfs kale plekken kunnen voorkomen. De vacht kan er dof uitzien en het kan gaan stinken. Dat is een probleem, want de huid en vacht van een hond zorgen ervoor dat warmte en isolatie wordt gereguleerd, het beschermt tegen wonden en ziekteverwekkers en heeft een sociale functie (de bekende borstel over de rug bijvoorbeeld). In dit artikel lees je meer over waarom een droge huid bij de hond ontstaat en wat een goede behandeling kan zijn..

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Symptomen droge huid hond

Je hebt vast wel eens gehoord dat een gezonde hond een gezonde en glanzende vacht hoort te hebben. Heeft je hond een doffe vacht dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk ook last van een droge huid. Wanneer de huid beschadigd is kunnen er ziektekiemen, vuil en allergenen in de huid doordringen. En daar kan je hond erg ziek van worden. Hoe herken je een droge huid bij de hond? Je herkent deze huidproblemen aan de volgende symptomen:

 • Schilfers
 • Kale plekken
 • Vette of doffe vacht
 • Wondjes en korstjes
 • Rode plekken
 • Een stinkende huid
 • Jeuk, je hond krabt of likt zichzelf

Meest voorkomende huidproblemen bij honden

De oorzaken van een droge huid bij je hond kunnen verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je hond een allergische reactie heeft op een bepaald voedsel, tekorten heeft in zijn voeding, last heeft van vlooien, bacteriën, schimmels of gisten. De meest voorkomende huidproblemen bij honden zijn allergieën, een droge huid en schimmelinfecties.

Hierbij is het belangrijk om erachter te komen wat de onderliggende oorzaak is van de droge huid bij je hond. Je kunt dan eerst kijken of je hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast kunnen zaken zoals vlooien, een infectie of bacteriën onderzocht worden. Daarna kun je ook kijken of er sprake is van een voedselallergie. Komt daar niets uit dan kan er onderzoek worden gedaan naar een omgevingsallergie. Maar, als je al zo ver bent wordt er in de meeste gevallen wordt niet exact de precieze oorzaak gevonden.

Behandeling droge huid hond

Om de beste behandeling voor de droge huid van je hond te bepalen, moeten we naar de oorzaak kijken. De bekendste oorzaken van een droge huid zijn tekorten in de voeding, aandoeningen en allergieën. Wil je je viervoeter graag ondersteunen dan kun je kijken naar een aantal dingen. Zo zijn er bepaalde supplementen die helpen bij huid- en vachtproblemen, kan een goede darmflora een grote rol spelen en zijn vitaminen en mineralen belangrijk voor het behoud van een gezonde vacht en huid.

Supplementen

Wil je de huid en vacht van je hond ondersteunen dan kan het zinvol zijn om een natuurlijk voedingssupplement in te zetten. Zalmolie is dan een zeer goede optie. De omega 3 vetzuren en EPA/DHA hebben een zeer positief effect op de huid en vacht van je hond.

Organimal Zalmolie Plus is een zeer geschikte optie voor iedereen die zijn hond wil supplementeren met zalmolie. Naast een gezonde huid en glanzende vacht ondersteunt het vele andere zaken zoals soepele gewrichten, de hersenfunctie en nog veel meer. Voor wat betreft de huidproblemen  kun je het prima inzetten bij jeuk, haaruitval, allergieën, kale plekken en meer. Ideaal als je hond een droge huid heeft dus.
Organimal Zalmolie Plus is ook nog eens vrij van pesticiden, antibiotica en andere vervuilingen. Daarnaast is de olie ook vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.

Goede darmflora

Heeft je hond een verstoring in zijn darmflora dan herken je dit vaak aan huid- en vachtproblemen. Een gezonde darmflora speelt dan ook een grote rol bij een gezonde huid en vacht. Een goede probiotica kan hierbij helpen. Wanneer de darmen optimaal functioneren en gezond zijn worden de voedingsstoffen beter verteerd en geabsorbeerd wat maakt dat de lichaamscellen beter gevoed worden. Daarnaast helpt een gezonde darmwand jouw hond beschermen tegen auto immuniteitsproblemen die zich zeer vaak uiten in de vorm van eczeem en andere huidproblemen. Een fantastisch middel dat zowel de darmwand als de huid en vacht ondersteunt is collageen. Bekend van de vele reclames over gezichtscrèmes. Organimal Collageen is net als de Zalmolie Plus vrij van allerlei vervuilingen. De goede probiotica vind je terug in onze Darmen in Balans.

Vitaminen en mineralen

Beweegt je hond veel en met een hoge intensiteit of heeft hij een lage weerstand door een vitamine- of mineralentekort? Dan kan het verstandig zijn om vitaminen en mineralen als aanvulling op het dieet van je hond in te zetten. Zo zorg je voor een goede weerstand en heeft je hond minder kans op een droge huid. Gebruik het natuurproduct Multivitamine voor Honden voor een effectieve aanvulling op het dieet van je hond.

Shampoos en zepen

Een goede shampoo of zeep speciaal voor honden kan bijdragen aan het verbeteren van de huid van je viervoeter. Let er wel op dat de producten zo natuurlijk mogelijk zijn en geen chemische toevoegingen bevatten die de huid juist kunnen aantasten. Een goede natuurlijke shampoo of zeep bevat vitamines, mineralen en soms ook essentiële oliën voor het voeden van huid en haar.

De hondenhuid en vacht

Om iets meer inzicht te krijgen in de huid bij je hond is het goed om te weten hoe de huid en de vacht is opgebouwd. De huid bestaat uit twee huidlagen; de opperhuid en de lederhuid. Onder de lederhuid vind je het onderhuidse bindweefsel.

 • De opperhuid
  Aan de onderkant van de opperhuid zit basaalmembraan, wat een barrière vormt voor de bloedvaten en zenuwen. Daarboven vind je een hoorn- en kiemlaag. De kiemlaag zorgt voor de kleur van de huid.
 • De lederhuid
  Aan de bovenkant van de lederhuid zit basaalmembraan. Daaronder vind je bindweefsel. Diep in de lederhuid zitten de zweetklieren en haarzakjes.
 • Onderhuids bindweefsel
  In het onderhuids bindweefsel vind je veel vet, het dient als isolatielaag voor de hond.
 • Vacht
  De haren van de hond zijn omhult door haarschachten. Daar vind je de talgklieren die talg afzetten en ervoor zorgen dat de vacht soepel en waterafstotend is.

Je hond weer lekker in zijn vel

Samenvattend kun je zien aan de vacht van je hond of er onderliggende problemen zijn. Ook weet je dat er behoorlijk wat zaken zijn die je kunt doen om de huid en vacht van je hond te verbeteren. Merk je dat je hond last heeft van een droge huid? Onderneem dan actie en bekijk wat de oorzaak is van het huidprobleem. Pas de behandeling toe die het beste aansluit bij de droge huid van jouw hond. Zo kun je ervoor zorgen dat je viervoeter weer lekker in zijn vel zit. Verbeteren de klachten niet of komen ze keer op keer terug? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de droge huid van je hond of kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Organimal specialisten staan voor je klaar.