` Anaalklieren hond verstopt | Oorzaak en behandeling | Organimal
Anaalklieren hond

Deel dit artikel:

Anaalklieren hond

Wist je dat ontstoken of verstopte anaalklieren een vaak voorkomende reden is dat een hond een bezoekje aan de dierenarts moet brengen? De anaalklieren van een hond zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. Daarom wordt ook vaak gesproken over de term “anaalzakken”. Het komt regelmatig voor dat deze anaalzakjes verstopt raken en een bezoekje aan de dierenarts het gevolg is. In dit artikel leggen we uit wat verstopte of ontstoken anaalklieren bij de hond zijn, welke symptomen het geeft en hoe je het kunt behandelen en voorkomen in de toekomst.

Wat zijn de anaalklieren bij een hond

Zoals in de inleiding al uitgelegd, zijn de anaalklieren twee kleine zakjes die op “4 en 8 uur” liggen ten opzichte van de anus. In de zakjes zit een heel sterk ruikende vloeistof, ook wel “anaalklier-secretum” genoemd. Vroeger gebruikte de hond deze vloeistof voor het afbakenen van zijn territorium en om in feite te communiceren met andere honden. De geur is heel sterk en normaal gesproken, wanneer er niets aan de hand is, worden de anaalzakjes vanzelf geleegd bij de ontlasting van de hond via een verbinding met de anus. Soms gebeurt dit ook nog wel eens bij een heftige schrikreactie.

Ontstoken anaalklier hond: oorzaken

De anaalklieren van een hond monden met een dunne afvoerbuis uit in de anus. Het kan zijn dat materiaal in de afvoerbuisjes achterblijft en indroogt. Met als gevolg dat de anaalklieren niet meer geleegd kunnen worden.

Mogelijke oorzaken van ontstoken anaalklieren bij een hond zijn:

 • Diarree of dunne ontlasting. Hierdoor komt en weinig druk op de anaalzakken waardoor ze bij het ontlasten niet automatisch geleegd worden;
 • Een wormbesmetting of chronische darmproblemen;
 • Er wordt te veel anaalkliervocht aangemaakt;
 • Er is sprake van verandering in de spierspanning van de inwendige en uitwendige sluitspier;
 • In de anaalzakjes kunnen ook scheurtjes ontstaan waardoor de inhoud van de anaalzakjes in het omliggende weefsel terecht komt. Dit zal gaan ontsteken en dan is de ontsteking van de anaalkieren bij de hond is een feit.

De ontsteking bij de anaalklieren van je hond zal zijn weg naar buiten willen vinden en vaak zie je dan een bult ontstaan onder de anus. De bult zal zelfs kunnen openspringen. Pus en de inhoud van de anaalzakjes zal vlak onder de anus naar buiten komen.

Tip: Een van de meest voorkomende oorzaken van ontstoken ontlasting is problemen met de ontlasting. Een goede probiotica kan wonderen doen voor de anaalklierproblemen.

Symptomen ontstoken anaalklier hond

Er zijn een tweetal symptomen van ontstoken anaalklieren bij de hond die je als baasje niet kunt missen:

 • Ernstige jeuk en irritatie: de ontstoken anaalzakjes gaan heel erg jeuken. Je hond likt en/of bijt veel rond zijn staart en aan de anus of gaat “sleetje rijden”. Alsof hij zich op zijn kontje probeert voort te bewegen en schuurt deze over de grond.
 • Als de anaalontsteking zijn weg al naar buiten heeft gevonden en is opengebarsten, zit er aan wondje onder de anus. Deze is heel duidelijk te zien en te ruiken!

Diagnose ontstoken anaalklieren hond

Wanneer moet je naar de dierenarts? Soms gebeurt het dat de anaalzakjes toch geleegd worden met de ontlasting. De jeuk zal dan ook snel verdwijnen en een eventueel wondje zal genezen. Maar heeft je hond langer dan een aantal dagen last, dan is het verstandig een afspraak bij de dierenarts te plannen. Deze zal vervolgens onderzoek doen bij de hond en een diagnose stellen. Normaal gesproken is de anaalklier van een hond maar zo groot als een doperwtje en dus ook lastig te voelen en moeilijk zichtbaar. Een ontstoken, volle anaalzak is heel goed voelbaar onder de huid en soms is de bult ook zichtbaar.

Anaalklieren uitknijpen

Na de diagnose zal de dierenarts de hond behandelen. Als eerste zal de dierenarts de verstopte anaalklieren van de hond uitknijpen. Dit is nodig omdat de substantie door de verstopping en ontsteking dikker is geworden en niet vanzelf door de dunnen afvoerbuis naar buiten kan komen. De dierenarts zal dit met beleid doen en niet te veel kracht gebruiken, omdat anders de anaalklieren gekneusd kunnen raken. Na het leegdrukken wordt alles schoongespoeld met een speciaal middel, waarna de dierenarts een antibiotica zalf zal aanbrengen. Soms wordt de behandeling na een kleine week herhaald.

Chronische of acute ontstoken anaalklieren hond

Het is goed te weten dat er een verschil is tussen chronische of acute ontstoken anaalklieren bij de hond. Bij een acute ontsteking zie je overduidelijke roodheid en een bult ontstaan vlakbij de anus. Het gebeurt ook regelmatig dat de ontstoken anaalklier openspringt en een stinkende, pusachtige en bloederige substantie naar buitenkomt. Bij chronisch ontstoken anaalklieren blijft het probleem zich voordoen. Het anaalkliervloeistof blijft dik en kan niet meer worden afgevoerd. Je hond zal de symptomen van jeuk en irritatie blijven vertonen. De dierenarts zal dan met regelmaat de anaalzakjes leeg moeten knijpen. Eventueel gebeurt dit onder narcose. Heel soms zal de dierenarts adviseren de anaalklieren van de hond te laten verwijderen.

Ontstoken anaalklieren hond voorkomen

Niet iedere hond heeft regelmatig last van ontstoken anaalklieren. De ene viervoeter heeft er simpelweg meer aanleg voor dan de andere. Wat je als baasje wel kunt doen, is zorgen dat je hond vezelrijk voer krijgt. Hierdoor wordt de ontlasting harder en wordt bij het ontlasten de vloeistof makkelijker meegenomen. Hierdoor kunnen de anaalzakjes beter uit zichzelf geleegd worden wanneer je hond ontlast. Je zoeken naar voeding wat rijk is aan vezels of deze zelf toevoegen. Als extra ondersteuning kan je je hond natuurlijke probiotica geven voor een optimale balans van het spijsverteringskanaal. Dit kan je gewoon geven naast zijn gewone dagelijkse voeding. Goede kwalitatieve voeding zal zeker de darmwerking bevorderen wat er voor zorgt dat er minder problemen met de anaalkieren zullen komen.  Zelf uitknijpen van de anaalklieren van de hond raden we af. Als je dit niet correct doet, kan je de productie van het anaaklier-secretum stimuleren en ontstaat het risico dat de anaalzakjes extra geïrriteerd en ontstoken raken. Doe dit dus liever niet zelf en laat dit altijd aan de dierenarts over. Deze weet precies hoe hij of zij dit het beste moet doen een heeft ook de juiste hygiënische middelen bij de hand.

 • Gratis verzending vanaf €50

 • Gemakkelijk achteraf betalen

 • Voor 15.00 besteld - morgen in huis

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over ontstoken of geïrriteerde anaalklieren bij de hond, natuurgeneeskundige kruiden en supplementen of zoek je informatie over iets anders, neem dan gerust contact met ons op. Onze holistische dierenartsen helpen je graag.

Waarom kiezen huisdiereigenaren voor Organimal?

 • Al onze supplementen worden gemaakt op basis van pure Oosterse en Westerse kruiden.
 • Onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën (ook geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen).
 • Geconcentreerde formules. Geen overbodige vulmiddelen.
 • De Traditionele kruidengeneeskunde kent een rijke geschiedenis bij de ondersteuning van de gezondheid bij dieren.
 • Voor 15.00 uur besteld, morgen in huis. Zo kunt u de klacht direct aanpakken.
 • Onze ervaren en deskundige specialisten helpen u graag met raad en advies.