Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
  • Nooit meer jouw gegevens invoeren
  • Controleer de status van jouw bestelling
  • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op

Abces hond


Oorzaken, symptomen en behandeling

Een abces bij je hond, het klinkt naar en dat kan het ook zeker zijn, maar in de meeste gevallen zijn ze vrij onschuldig.  Toch is het belangrijk om te weten hoe je het moet behandelen. Deze aandoening komt bij onze huisdieren namelijk regelmatig voor en het niet of incorrect behandelen ervan kan tot ernstige problemen leiden, zoals bijvoorbeeld aantasting van het orgaansysteem. In dit artikel vertellen we je daarom meer over hoe je een abces bij je hond kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Wat is een abces

Wanneer we het hebben over een abces bij onze hond dan hebben we het over een soort van etterzakje. Dit etterzakje is het gevolg van een infectie, of beter gezegd, de poging tot voorkoming hiervan. Doordat het lichaam van onze trouwe viervoeter de infectie probeert af te weren ontstaat er een ophoping van bloedcellen en andere bestanddelen, ook wel bekend als pus.  Deze ophoping leidt vaak tot een zwelling of bult, welke verschillende aspecten kan hebben: Ze kunnen klein of groot zijn, hard en stevig of zacht en ´beweegbaar´. Het kan op verschillende plaatsen op het lichaam te vinden zijn en worden daarom anatomisch beschreven, denk maar aan abcessen bij bijvoorbeeld de prostaat, de tandwortels, longen of anaalklieren.

Oorzaken van een abces bij hond

Zoals eerder gezegd wordt dit etterzakje veroorzaakt door een infectie. Deze bacteriële infectie kan verschillende oorzaken hebben, maar is meestal het gevolg van een wond. Wanneer de wond heelt, blijven er bacteriën onder de huidoppervlakte zitten waardoor er een infectieholte ontstaat. Een abces bij je hond kan dan ook door allerlei typen wonden ontstaan, zoals: bijtwonden, splinters of insectenbeten. Ook kunnen honden er last van krijgen door tandheelkundige problemen of problemen met de anaalklieren.

Hoe een abces te herkennen

Het kan soms lastig zijn om een abces bij je hond te herkennen, zeker wanneer je trouwe viervoeter een dikke vacht heeft of wanneer het inwendig is. Ook hangen de symptomen af van de plaats van de buil. In de meest duidelijke gevallen zal je hond een stevige of zachte bult hebben. De huid rond deze bult zal ook warmer aanvoelen. Daarnaast zal je hond de plek waarschijnlijk veelvuldig likken of proberen te bijten. Wanneer we spreken van een anaalklierabces zal de hond met zijn kont over de vloer schuiven en wanneer er zich een in de bek bevindt leidt vaak tot een gebrek aan eetlust. Het kan ook zo zijn dat je het pas laat ontdekt en dat deze al opengebroken is. In dit geval zal er sprake zijn van pus die vrijkomt.

Meest voorkomende symptomen van abcessen bij honden: 

  • Een knobbel (stevig of zacht)
  • Rode huid rondom het geïnfecteerde gebied
  • Likken of bijten van huid
  • Koorts
  • Pijn
  • Weinig eetlust
  • Vrijkomend vocht of pus
  • Warmte rondom ontstoken gebied

Behandeling abces hond

De behandeling van een abces bij je hond is zeer belangrijk. Zodra je er een hebt ontdekt is het van essentieel belang dat deze gedraineerd wordt. Het is raadzaam dat je dit niet zelf doet maar door een dierenarts laat doen. Het proces kan zeer pijnlijk zijn en soms is het nodig om de hond plaatselijk te verdoven of onder een roesje te brengen voordat de dierenarts de behandeling begint. Om de wond te draineren moet de dierenarts het haar rond de zwelling scheren en de huid ontsmetten. Hij of zij zal daarna de buil openmaken en de pus afvoeren. Hierna wordt de wond gespoeld om de ontstoken holte schoon te maken. Ook wordt er vaak antibiotica toegediend om verdere ontsteking te voorkomen. Wanneer het abces inwendig is of te diep zit dan moet het operatief worden verwijderd.

Meestal zijn deze builen vrij onschuldig en kunnen ze worden verwijderd zonder enige complicaties. Echter, wanneer interne abcessen openbreken, kunnen bacteriën naar de organen verspreiden. Dit kan leiden tot het falen van organen en zelfs levensbedreigend zijn. Het is daarom van belang dat behandeling van het abces van je hond snel en goed gebeurt.

Abces hond schoonmaken

Het abces van je hond schoonmaken kan in sommige gevallen voldoende zijn, zeker wanneer dit goed en grondig gebeurt. Wanneer de dierenarts de wond behandeld heeft, zal hij of zij in sommige gevallen een medische kraag aanraden, zodat jouw viervoeter de wond niet kan likken. Er kunnen ook ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven worden. Houd er rekening mee dat dit soms ook wordt gedaan wanneer het eigenlijk niet noodzakelijk is en in deze gevallen kan het verstandiger zijn om alternatieven te zoeken.  De dierenarts kan instructies geven voor het schoonmaken. Schoonmaken van de wond kan met een warm en vochtig doekje om vocht te verwijderen. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van zalven en oplossingen.  Een goede oplossing die gebruikt kan worden, en in sommige situaties ontstekingsremmende medicijnen kan vervangen, is colloïdaal zilver.

Colloïdaal zilver abces hond

Colloïdaal zilver, welke ook wel bekend staat als zilverwater, is een natuurlijke oplossing met een antibacteriële en antivirale werking en kan dus gezien worden als een soort van natuurlijk antibioticum. Het product leent zich dan ook uitstekend voor het schoonspoelen van wonden en het tegengaan van verdere ontstekingen. Let er wel op dat je kiest voor zilverwater van goede kwaliteit, dat wil zeggen, echt colloïdaal zilver, en niet voor ionisch zilver, deze beschikt namelijk niet over dezelfde werking.

Mocht je op zoek zijn naar een kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk product voor het schoonspoelen en desinfecteren van de wonden van je huisdier, dan kan Organimal Wondspray een uitstekende keuze zijn.

Abces voorkomen

Het voorkomen van een dergelijke buil is niet altijd even simpel aangezien dit verschijnsel vele oorzaken kan hebben. Er zijn dan ook geen directe maatregelen die we ter preventie kunnen aanraden, behalve erop te wijzen dat ze het gevolg zijn van bacteriële ontstekingen. Probeer daarom zoveel mogelijk verwondingen bij je hond te voorkomen. Houd je hond in de gaten wanneer hij of zij met andere dieren is of wanneer hij op dingen kauwt die verwondingen in de mond kunnen veroorzaken. Goede mondhygiëne en regelmatige verzorging van de anaalklieren helpen eveneens het risico op een abces bij je hond in de gebieden te verminderen. Als laatste, mocht je hond toch een wondje hebben opgelopen, reinig deze dan zo snel en zo goed mogelijk met bijvoorbeeld colloïdaal zilver.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp dan staan we voor je klaar.

Veelgestelde vragen over abces bij hond


Wat is het verschil tussen een abces en een wond?

Een abces is een ophoping van pus in een weefselholte, terwijl een wond een open breuk in de huid is. Abcessen kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of vreemde voorwerpen. Wonden kunnen worden veroorzaakt door trauma, zoals een bijtwond of een schaafwond.


Is een abces bij mijn hond gevaarlijk?

Een abces kan gevaarlijk zijn als het niet wordt behandeld. De infectie kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam van je hond.


Hoe wordt het behandeld?

De behandeling  hangt af van de ernst van de infectie. De dierenarts kan oa:

  • Het abces openen en leegmaken.
  • Antibiotica voorschrijven.
  • De hond pijnstillers geven.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond een abces krijgt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen:

    • Vermijden dat je hond verwondingen oploopt.
    • Wonden van je hond goed schoonmaken en verzorgen.
  • Houd de vacht van je hond schoon en klitvrij. Regelmatig borstelen helpt om vuil en puin te verwijderen dat irritatie of infecties kan veroorzaken.