Inloggen
Nieuw bij Organimal?
Maak een account aan en profiteer van de vele voordelen.
 • Nooit meer jouw gegevens invoeren
 • Controleer de status van jouw bestelling
 • Helder orderoverzicht
Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Honden, Katten> Waarom voedingssupplementen voor huisdieren?

Waarom voedingssupplementen voor huisdieren?


Mensen zijn doorgaans dol op voedingssupplementen. Velen nemen dagelijks een supplement voor extra vitaminen en mineralen, zeker in periodes waar we wel wat extra weerstand kunnen gebruiken. Superfoods zijn niet meer uit het hedendaagse assortiment weg te denken en nog steeds erg populair. Maar hoe zit het eigenlijk met voedingssupplementen voor huisdieren? Zijn ze belangrijk voor hond en kat en waarom? Lees er alles over in dit artikel.

Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Voedingssupplementen voor hond en kat

Laten we voorop stellen dat het bij voedingssupplementen voor dieren gaat om een hulpmiddel. Voedingssupplementen zijn geen medicijn of wondermiddel en dienen als aanvulling op een gebalanceerde voeding. Dat gezegd hebbende kunnen fysieke problemen door een tekort aan een bepaalde stof  zeer goed worden opgelost wanneer juist die specifieke stof gesupplementeerd wordt. Net als mensen kunnen dieren wel eens wat extra ondersteuning gebruiken, zeker bij verzwakte weerstand (bijvoorbeeld na een operatie) of bij vachtproblemen.

Pups en kittens maar juist ook oudere dieren kunnen baat hebben bij een goed voedingssupplement. Een supplement voor huisdieren is ook een ideale manier om eventuele tekorten te voorkomen.

Waarom aanvullen

Ook bij kwalitatief hoogwaardig voeder blijkt een voedingssupplement geen overbodige luxe. Qua samenstelling moet kant en klaar diervoeder aan strenge normen voldoen. Toch kunnen er ondanks dat tekorten ontstaan. Sommige bewerkingen in het productieproces kunnen ervoor zorgen dat een deel van de grondstoffen niet meer goed kan worden opgenomen.
Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld vitaminen, die essentieel zijn voor het omzetten van voeding.
Vitaminen zorgen ervoor dat voedsel kan worden omgezet in energie en andere belangrijke bouwstoffen.

Ook zien we dat er vaak een gebrek ontstaat aan mineralen en sporenelementen. Dieren kunnen zelf geen mineralen of spoorelementen aanmaken. Deze bouwstoffen zijn nodig voor de ontwikkeling spieren en het goed functioneren van vitale organen. Van meerdere stoffen is aangetoond dat ze essentieel zijn en een tekort kan leiden tot een gevaar voor de gezondheid.

Essentiële mineralen zijn

 • Calcium: botopbouw, zenuwprikkels, spierfunctie, bloedstolling
 • Magnesium: spierfunctie, zenuwen, herstel, opname vitamine C en calcium
 • Fosfor: botvorming, spijsvertering, energiehuishouding
 • Natrium en kalium: waterhuishouding, spierfuncties, hartritme, bloeddruk
 • Chloor: waterhuishouding, spijsvertering en vorming maagzuur, spierwerking

Hoe merk ik of mijn huisdier een tekort heeft?

Als je hond of kat vitaminen of mineralen tekort komt, merk je dat waarschijnlijk als eerste aan het afnemen van de vitaliteit en een verminderde vachtconditie. Het kan zijn dat je dier lusteloos wordt en snel geïrriteerd is. Andere verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je huisdier een tekort heeft zijn:

 • een gevoelige huid
 • kale plekken
 • eten van ontlasting

Indien je tekorten vermoedt, is dit met het geven van een geconcentreerd supplement snel weer aan te vullen.

Voedingssupplementen: feit of fabel?

Naast tekorten aanvullen kan een supplement ook worden gebruikt om bepaalde klachten te verminderen of de gezondheid op een andere manier te verbeteren.
Maar is er wel bewijs dat voedingsstoffen – naast voeden – werkelijk positieve effecten hebben op de gezondheid van je dier? Bioactieve stoffen die dit doen worden ook wel nutraceuticals genoemd en ze bestaan wel degelijk. Zo is bijvoorbeeld bij honden met artrose het gebruik van omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur bewezen effectief. Ook van PEA is zowel wetenschappelijk als emperichs bewezen een zeer goede uitewerking te hebben bij artrose.

Ook ontdekte de universiteit in Leiden dat na 4 weken probiotica agressieve gedachten en piekeren bij mensen afnamen. In verschillende onderzoeken op muizen en ratten wordt dit effect bevestigd. Zowel mensen als muizen knapten snel op na het toedienen van probiotica. In probiotica zitten levende bacteriën die de darmflora in balans kunnen brengen. Een goede darmflora vertaalt zich door op zowel mentaal als ook fysiek niveau. Een goede darmflora helpt bij het verteren en absorberen van de voedingstoffen zodat die overal in het lichaam aankomen waar ze nodig zijn. Ook helpt het tegen ongewenste bewoners en indringers in het lichaam zoals bijvoorbeeld schadelijke bacteriën.

De beste supplementen uit de natuur

Het gebruik van geneeskrachtige kruiden (fytotherapie) behoort tot de oudste geneeswijzen die door mens – en dier – al eeuwenlang succesvol wordt toegepast. De werking van helende kruiden en planten is heel krachtig. Zieke of gewonde dieren in het wild, weten instinctief de juiste planten (of delen hiervan, zoals knoppen of wortels) en kruiden te vinden die helpen bij de genezing. Gelukkig wordt deze eeuwenoude kennis steeds vaker herontdekt en toegepast. Zo heeft kurkuma, met als werkzame stof curcumine, zich op het gebied van pijnbestrijding, ontstekingsremming en bestrijding van tumoren bewezen.

Duivelsklauw werkt bij gewrichtspijn, artrose en reuma, kamille werkt rustgevend en ontstekingsremmend. Uit onderzoek is ook gebleken dat varkens met longontsteking baat hebben bij knoflook. Paarden met eczeem werden succesvol behandeld met een honingzalf waar ook tree-olie in verwerkt was en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De traditionele kruidengeneeskunde combineert met duizenden jaren ervaring de werking van talloze kruiden. Er is eigenlijk voor iedere kwaal, al dan wel niet preventief, een passend kruid of passende plant te vinden.

Aanvulling in iedere levensfase

Voedingssupplementen voor huisdieren kunnen dan ook helpen bij het ondersteunen van de algemene gezondheid van je hond of kat. Als extra aanvulling kan een goed supplement dan ook zeker geen kwaad . Er zijn genoeg gevallen waar je hond of kat wel iets extra’s kan gebruiken. Wij zetten de situaties waar het geven van een supplement aan je huisdier aan te raden is op een rij.

Drachtige of zogende dieren

Een drachtig of zogend vrouwtje kan wel wat extra’s gebruiken. Voor een goede ontwikkeling van de kleintjes is het van belang dat de moeder alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook het zogen van pups of kittens vraagt veel van het lichaam. Een kersverse moeder hond of kat zal je dankbaar zijn voor het toedienen van extra vitaminen en mineralen in de vorm van een natuurlijk supplement.

Pups & kittens

Een goed begin is het halve werk. Pups en kittens zijn kwetsbaar en moeten hun weerstand nog opbouwen terwijl ze volop aan het groeien zijn. De weerstand van je pup of kitten een handje helpen, is dus helemaal geen gek idee. Bij rassen die heel snel groeien kan een supplement als ondersteuning van het bewegingsapparaat worden ingezet.

Bij ziekte of na operatie

Als je hond of kat ziek is of herstellende van een operatie, kan het helpen om het immuunsysteem te ondersteunen met een aanvullend supplement. Met multivitaminen en probiotica kun je jouw huisdier ondersteunen, zodat hij snel weer aansterkt. Overleg bij een operatie altijd eerst met je dierenarts, het kan ook zinvol zijn om voor de operatie al te starten met het geven van een supplement.

Bij huid- of vachtproblemen

Als jij huisdier last heeft van een droge huid met schilfers, of een droge en pluizige vacht, kan een supplement voor dieren voor verbetering zorgen. Soms worden huidproblemen bij de hond of kat ook veroorzaakt door een allergie, bijvoorbeeld een allergie voor teken en vlooien. In zo’n geval is het raadzaam eerst de oorzaak aan te pakken.

Bij ouderdom

Honden en katten op leeftijd kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ondersteunen van het immuunsysteem maar ook van belangrijke lichaamsfuncties. Ook de botten en gewrichten van oude dieren kunnen wel een extraatje gebruiken.

Voor vermindering van gewrichtspijn kun je het beste kiezen voor een supplement met glucosamine, chondroitine, calcium en omega 3 vetten. Glucosamine is een structureel eiwit. Als we ouder worden neemt de aanmaak van deze lichaamseigen stof af. Voor voedingssupplementen voor mensen wordt het veel gebruikt, echter glucosamine voor de hond en kat wint ook aan populariteit. Onze ‘botten en gewrichten in balans’ voor katten en honden is 100 % natuurlijk en bevat onder andere glucosamine. Zoals boven eerder benoemd mag je hier ook PEA als een echte aanrader zien. De onstekingsremmende en pijnstillende werking laat menig dier weer vlot bewegen.

Ter ondersteuning van kwaaltjes

Er zijn tig andere scenario’s te bedenken waar het geven van een supplement aan je huisdier zinvol kan zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan support bij blaas- en nierproblemen of gedragsproblemen zoals angst. Ook ter ondersteuning van de maag en darmflora of voor een gezond gebit kan een supplement voor dieren effectief zijn. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts.

Waarom Organimal Natuursupplementen voor huisdieren?

Als je kiest voor Organimal kies je voor natuursupplementen van de beste kwaliteit. Organimal heeft ruim 20 jaar ervaring en al onze producten zijn 100% vrij van chemicaliën. Wij maken geen gebruik van onnodige vulmiddelen en zien ook af van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Onze producten worden gemaakt op basis van pure kruiden en zijn puur natuur.

Supplementen hond en kat, voor ieder dier anders

Een natuurlijke manier om de gezondheid van jouw hond of kat te ondersteunen, is het geven van voedingssupplementen. Ieder huisdier is anders en iedere levensfase is dat ook. Soms heeft je hond of kat behoefte aan extra ondersteuning van de gezondheid in de vorm van vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen. Als je hier vragen over hebt, staan wij voor je klaar. Neem dus gerust contact op met ons deskundige team.

Wij adviseren om waar mogelijk te kiezen voor een natuurlijk supplement. Houd als baasje altijd goed in de gaten hoe je huisdier op het supplement reageert. Een gezond dier is een blij dier en dat willen we allemaal!