Winnie

Dierenarts advies nodig?

Ik help je graag verder met al je vragen

Neem contact op
Home>Advies & Info>Alles, Katten> Hypoallergeen kattenvoer

Hypoallergeen kattenvoer


Waarom hypoallergeen kattenvoer een goed idee is
Hoe vervelend: je kat is allergisch voor bepaalde voedingsstoffen, maar net die ingrediënten zitten in vrijwel elke zak kattenvoer. Of je lieve huisdier vertoont rare symptomen, maar je komt er maar niet achter wat het probleem is – misschien is het wel een allergische reactie door zijn of haar voeding? Als jij problemen op het gebied van kattenvoeding hebt, kan hypoallergeen kattenvoer de uitkomst zijn. Maar wat is dit dan voor voer en in welke gevallen kan het helpen? Wij vertellen je er graag alles over.

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: hypoallergeen kattenvoer. Je ziet heel wat verschillende merken die deze soort kattenvoeding aanbieden, maar misschien heb je wel geen idee wat dit dan precies inhoudt. Het kan het leven van je kat een stuk makkelijker maken, want hypoallergeen voer voor je kat is dé oplossing bij een voedselallergie of intolerantie. Fijn toch.

Wat is hypoallergeen kattenvoer eigenlijk?

Het woord hypoallergeen klinkt misschien heel futuristisch, maar de betekenis is vrij simpel. Hypoallergeen betekent namelijk weinig (of minder) allergeen. Een allergeen is een bepaald bestandsdeel dat ergens in kan zitten, uit de natuur of kunstmatig. Het kan een allergische reactie oproepen: dat geldt voor mensen én voor dieren. Je kent de term hypoallergeen misschien wel van die speciale dagcrème, want ook voor mensen zijn er hypoallergene producten. Net zoals voor huisdieren, en in dit artikel, voor katten.
Heel eerlijk gezegd bestaat echt hypoallergeen kattenvoer niet. Een kat kan voor elk bestandsdeel in kattenvoer allergisch zijn. Dat verschilt per kat. Achterhalen waarop jouw kat allergisch reageert kan dan ook een hele uitdaging zijn. Je zou het niet verwachten maar het bestandsdeel waar katten het meest allergisch op reageren is dierlijke eiwitten. Ook gluten uit bepaalde granen zoals bijvoorbeeld tarwe staan erom bekend allergische reacties bij katten uit te lokken. Hypoallergeen kattenvoer bevat zo min mogelijk ingrediënten die een allergische reactie van een kat kunnen triggeren.

In alle soorten en maten
Aangezien er katten in alle soorten en maten zijn, is er ook hypoallergeen kattenvoer in ontzettend veel verschillende varianten beschikbaar. Dat kan wat overweldigend zijn als je voor het eerst dit voer wilt aanschaffen, maar het is ook juist fijn: zo kun je uiteindelijk precies het voer vinden dat bij je kat past – en bij de grootte van je portemonnee, niet geheel onbelangrijk. Verderop in dit artikel vertellen we je alles over de verschillende varianten, zoals nat- en droogvoer voor je allergische kat.

Een allergische kat

Voor we verder ingaan op het hoe en wat van hypoallergeen kattenvoer, vertellen we je eerst waarom dit wellicht het goede voer voor je kat kan zijn. Allergische katten hebben namelijk veel baat bij hypoallergene voeding. Nu vraag jij je misschien af: is mijn kat dan allergisch? Een kat kan verschillende symptomen vertonen als hij of zij een allergische reactie krijgt. We zetten een aantal van deze klachten voor je op een rijtje.

Symptomen allergische reactie kat

 • Een verandering in de huid en vacht: het gaat er slechter uit zien
 • Je kat heeft last van jeuk, vaak over het gehele lijf
 • Droge, rode huid of huidschilfers.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Diarree of erg dunne ontlasting
 • Overgeven
 • Rode ogen
 • Een vreemde lichaamsgeur
 • Niezen
 • Benauwdheid en kortademig zijn
 • Verstopte neus
 • Hoesten

Wat betekent een voedselallergie voor je kat?

Bovenstaande symptomen kunnen dus wijzen op een voedselallergie. Dat is helaas dus niet erg duidelijk aan te wijzen, want de klachten kunnen ook duiden op andere problemen bij je kat. Toch is het belangrijk om uit te zoeken of je kat allergisch is voor bepaald voedsel, want als je kat niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dat voor nog veel grote problemen zorgen. Een tekort aan vitaminen en mineralen kunnen voor mogelijk levensbedreigende situaties zorgen. Alsof de nare klachten van zo’n voedselallergie nog niet genoeg zijn! Trouwens, een kat kan ook plotseling een voedselallergie ontwikkelen: zelfs als hij jarenlang datzelfde voedsel gewoon heeft gegeten. Check dus altijd goed wat er aan de hand kan zijn!

Meest voorkomende allergenen in kattenvoer: 

Verassend genoeg zijn de meest voorkomende allergenen in voer voor katten dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten die het vaakst een allergische reactie uitlokken zijn: kip, vis en rundvlees. Melk en tarwe zijn ook vaak de boosdoeners bij katten. Granen worden vaak gebruikt als bron van koolhydraten en bindmiddel. Ze zijn goedkoop en houden de brokjes goed bij elkaar. Toch kan het verstandig zijn om ze te mijden. Aardappel is in veel gevallen een betere bron van koolhydraten. Dat gezegd hebbende betekent het niet dat graanvrij perse de betere keuze is. Niet alles wat graanvrij is, is van goede kwaliteit.

Hoe behandel je een allergische kat?
Hypoallergeen kattenvoer kan een uitkomst zijn bij een allergische kat. De ingrediënten hierboven beschreven zijn vaak of weggelaten of ze zijn gemanipuleerd. De eiwitten in zulk voer zijn bijvoorbeeld gehydrolyseerd – ze zijn zo bewerkt dat ze vaak geen reactie meer op wekken. Ook zit er in hydrogeen voer bijvoorbeeld een koolhydraatbron in de vorm van aardappelen, die bijna nooit een allergie veroorzaken bij een kat. Ook zijn er vrijwel altijd ontstekingsremmende ingrediënten aan het voer toegevoegd, zodat je huisdier minder snel last heeft van die nare klachten die we hierboven beschreven.? Toch betekent dit niet dat hypallergeen voer geen reacties bij jouw kat veroorzaakt. Zoals gezegd kan een kat allergisch reageren op een overvloed van ingrediënten en die kunnen alsnog in het hypoallergene voer zitten. Mocht de kat alsnog niet goed reageren kun je uit het huidige voedsel bepaalde andere ingrediënten gaan uitsluiten.

Hypoallergeen natvoer kat

Is je kat allergisch? Zoals we al eerder schreven, is er tal van hypoallergene voeding beschikbaar. Om te kijken welk voer bij je kat past, is het handig om te beginnen met ingrediënten die je kat nog nooit heeft gehad – waarschijnlijk vind je dan al gauw het bestandsdeel waar je kat niet tegen kan. Dat wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd: stap voor stap ‘verwijder’ je een bepaald bestandsdeel in een dieet, zodat je de allergie kunt tackelen. Hypoallergeen natvoer is voor je kat over het algemeen de beste optie: op deze manier krijgt je huisdier voldoende vocht binnen, wat natuurlijk hartstikke belangrijk is. Katten nemen namelijk voor een groot gedeelte hun vocht tot zich door het eten van voedsel.

Hypoallergene brokken kat

Als je liever toch voor droogvoer gaat voor je kat, is dat er gelukkig ook in hypoallergene uitvoering. Toch raden we je hypoallergeen natvoer eerder aan, door de grotere hoeveelheid vocht. Ga je voor hypoallergene brokken voor jouw kat? Dan kun je deze altijd in wat water zetten. Let op: vaak heeft droogvoer een veel hoger percentage koolhydraten dan bij natvoer. Je wilt immers ook niet dat je kat te dik wordt, met de bijbehorende gevolgen van dien. Als je kat allergisch is, is dat heel zielig voor je huisdier – en voor jou als baasje, want je kat zien lijden is geen pretje natuurlijk… Gelukkig kun je door het geven van hypoallergeen kattenvoer al gauw korte metten maken met die vervelende symptomen van een allergische reactie bij je kat. Zo kan je kat heerlijk spelen, slapen en eten – zonder last te hebben van zijn of haar allergie. Wel zo fijn!